loader
Foto

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, la „Radar geopolitic” | VIDEO

Joi, 28 aprilie, de la ora 17:00, la TVR 1, în emisiunea moderată de Loara Ștefănescu, ministrul Vasile Dîncu a declarat că în acest moment, în ceea ce privește livrarea de armament către Ucraina, România nu are o cerere expresă.

 

RADAR GEOPOLITIC

Întrebat care este decizia României în privința livrării de armament Ucrainei, Vasile Dîncu a răspuns că „în acest moment nu avem o cerere expresă, discutăm pentru viitor în funcție de cererile care vor fi”.

„Se va discuta și în România transparent această temă”, a dat asigurări ministrul Apărării Naționale, într-o intervenție în emisiunea „Radar geopolitic”.

Vasile Dîncu a participat marţi, 26 aprilie, la prima reuniune a Grupului Consultativ în domeniul Apărării privind Ucraina, găzduită în Baza Aeriană Ramstein, din Germania, de către secretarul american al apărării, Lloyd Austin. 40 de țări aliate și partenere au participat la reuniunea organizată la iniţiativa Washingtonului. Tema: consolidarea sprijinului militar pe care aliaţii îl pot aduce Kievului.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a subliniat că a avut la Ramstein o întâlnire cu ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov. „Ne-am pus la punct asupra unor proiecte comune în viitor”, a detaliat Dâncu.

„De asemenea, am discutat despre angajamentul pe care marile state NATO îl vor aduce acolo în ceea ce privește tehnică militară și în ceea ce privește viitorul tehnicii în zona aceasta a Ucrainei, depășirea tipului de armament sovietic și trecerea la un alt tip de armament”, a adăugat el.

Întrebat dacă s-a discutat subiectul unui eventual transfer către Ucraina al unor aparate MiG-21 LanceR, posibilitate evocată de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, ministrul Apărării Naționale a subliniat că această posibilitate există virtual în acest moment.

„Noi în acest moment facem o analiză a stării lor, o analiză complexă a stării acestor avioane. Deocamdată sunt, să zicem așa, oprite de la zbor, dar se conservă, încă nu le-am scos din arsenalul și din necesarul nostru, chiar dacă reușim în acest moment să facem operațiuni de poliție aeriană și celelalte elemente care țin de securizarea spațiului aerian românesc cu ajutorul avioanelor NATO și al escadrilei noastre pe care o avem de F-16. Nu am discutat această temă, însă sigur că e o temă care se poate discuta”.

„Nu avem din partea Ucrainei în acest moment o cerere pentru asta, nici nu am apucat să discutăm cu domnul președinte al Camerei Deputaților de când domnia sa s-a întors de acolo, dar poate fi subiect acesta în viitor”, a subliniat Dîncu.

La întâlnirea aliaților de la baza Ramstein, din Germania, s-a discutat și despre o mai bună planificare a ajutoarelor pentru Ucraina.

„Alianța și toate statele care au participat au adus peste 5 miliarde de dolari în diverse forme de ajutor Ucrainei, ajutorul american de asemenea a fost cuantificat la 3,7 miliarde, deci s-a discutat despre nevoia în primul rând a unui angajament efectiv din partea celor prezenți și de faptul că trebuie făcut foarte repede. Timpul nu este în favoarea Ucrainei - a fost principala idee, de aceea trebuie acționat foarte repede”, a subliniat Vasile Dîncu la TVR.

12:00 Teleshopping

12:30 Parlamentul României

Prezintă Radu Rădulescu

Producător Emilia Rădină

 
Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...

Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

 

#tvr1