loader
Foto

Mircea Cărtărescu, în dialog cu Mirela Nagâţ, la „COOLtura” | VIDEO

Unul dintre cei mai apreciaţi scriitori ai epocii moderne, Mircea Cărtărescu a dialogat cu jurnalista TVR despre întâlnirea recentă avută cu cititorii săi din America de Sud. „COOLtura” a fost la TVR 1 vineri, 6 mai, de la ora 16.50.

 

Mirela Nagâț
Cooltura

Întors de curând din turneul triumfal în Columbia, unde a participat la târgul de carte Filbo, Mircea Cărtărescu a fost invitatul Mirelei Nagâț vineri, într-o ediţie în premieră a emisiunii „COOLtura”, de la TVR 1. Interviul s-a difuzat pe 6 mai, de la ora 16.50.

(w882) Cooltura c

Poate cel mai premiat şi mai tradus scriitor român al epocii post-comuniste, Mircea Cărtărescu a vorbit despre întâlnirea cu cititorii săi columbieni şi despre relația privilegiată pe care o are cu publicul din spațiul hispanofon.

(w882) autograf C

La Târgul de carte de la Bogota și la Medellin oamenii l-au asaltat ca pe un star rock, s-au înghesuit să-l asculte la conferințe, să ia autografe. Mircea Cărtărescu povestește că a fost nevoie de intervenția forțelor de pază ca să fie scos din mulțimea de cititori înfocați care-l înconjurase la Bogota. Cât privește extraordinarul succes pe care îl au cărţile sale în America de Sud, scriitorul îl pune pe seama apetenţei sud-americanilor pentru ceea ce el numește ,,literatura vieţii interioare”.

(w882) autografe

„Cea mai mare parte din literatura de azi este exterioară. De obicei, scriitorii îşi aleg subiecte – subiecte la modă, subiecte interesante, despre principalele dispute ale momentului – şi scriu cărţi pe aceste teme – pe teme etice, pe teme sociale, pe teme de toate felurile. Eu nu neg acest gen de literatură, el este necesar, după părerea mea, şi scriitorii care scriu în acest trend sunt ok – cei care scriu bine. Dar eu nu scriu aşa. Eu nu sunt genul acesta, mă consider mai curând un autor de nişă. Adică un autor care îşi exploatează, carte de carte, spaţiul interior. Ceea ce cuprinde pielea mea, ceea ce cuprinde craniul meu, ceea ce cuprinde mintea mea”, a dezvăluit Mircea Cărtărescu la „COOLtura”.

(w882) Cartarescu

„Mare parte din celebritatea internațională Mircea Cărtărescu o datorează romanului ’Solenoid’ și succesului pe care l-a avut în spațiul de limbă spaniolă. Romanul a fost declarat ’Cartea anului’ în 2017 în Spania. N-a durat mult şi a cucerit şi America Latină și restul Europei. După România, Spania e a doua țară unde Mircea Cărtărescu are o colecție de opere complete dedicată, grație editorului Enrique Redel și traducătoarei Marian Ochoa de Eribe”, a punctat şi Mirela Nagâţ.

(w882) Mirela Nag

Emisiunea „COOLtura” a fost lansată în grila TVR 1 în anul 2015 și, de-a lungul anilor, Mirela Nagâț ne-a prezentat oameni remarcabili și evenimente excepționale din lumea artelor, cinematografiei, muzicii, literaturii etc. Dialogul Mirelei Nagâţ cu Mircea Cărtărescu s-a transmis la TVR 1, vineri, de la ora 16.50.

Prezintă: Mirela Nagâţ

Producător: Anca Lăzărescu

9:50 În grădina Danei

* Episodul 1

Realizator Dana Constantinescu

10:00 Eu pot!

* EU POT este un program dezvoltare personală, de educaţie relaţională de cuplu, familie de origine si la locul de muncă, de gestiune a emoţiilor, de managementul stresului, de lidership, de parenting, de co-parenting, de managementul bugetului de familie, de neuroştiinţă, epigenetică şi mindhacking. Împreună cu specialiştii invitaţi, EU POT generează conţinut de real suport pentru cei interesaţi să îşi îmbunătaţească propriul climat psiho-emoţional.

Invitat Rares Nechifor-psihologia pozitiva are rol fundamental in vindecare si recuperare-mit sau realitate

 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1