loader
Foto

„Miturile comunismului”, la TVR 1: Nostalgia marilor zăpezi de altădată | VIDEO

Cei care au trăit cumpliții ani ´80 povestesc despre bocna din apartamente, frigul din fabrici, așteptările interminabile din stațiile de autobuz... Pe 7 ianuarie, de la ora 17.55, la TVR 1, despre „marile zăpezi” de altădată şi vremurile gri din perioada ceauşistă.

 

Miturile comunismului

Trecutul trăiește, e viu, ia parte la prezent și îl influențează uneori în cel mai dramatic mod. Pentru a ne ajuta să nu uităm ce a fost şi să clădim viitorul pe un fundament real, una dintre cele mai apreciate echipe de jurnalişti ai Televiziunii Române îşi propune să demonteze „Miturile comunismului”. Programul ce poartă semnăturile Ralucăi Rogojină şi Roxanei Tarhon se vede duminica, de la ora 17.55, la TVR 1.

(w882)

Pe la 7 ianuarie, la „Miturile comunismului”, vorbim despre cele mai grele ierni pe care le-au trăit românii în ultima sută de ani. Bătrânii povestesc întâmplări teribile, dar din păcate reale, petrecute pe vremuri în care zăpada era cât casa, lupii dădeau târcoale, iar copiii înotau câte 20 de kilometri prin troiene până la școală. Cei care au trăit cumpliții ani ´80 povestesc despre bocna din apartamente, frigul din fabrici, așteptările interminabile din stațiile de autobuz. Ceaușescu și planurile lui smintite au lasat în urmă plăgi adânci. Pentru unii, acestea se numesc reumatism, sinuzită sau TBC. Pentru cei mai mulți, însă, se traduc într-o tinerețe sau chiar o întreagă viață cenușie, în mari lipsuri. Noroc că multe dintre cele trăite s-au șters, ca un film voalat. Rămâne doar nostalgia zăpezilor de altădată.

(w882)

(w882)

În platoul TVR, invitaţii Irinei Luca vor vorbi despre actualele schimbări climatice și despre cât de pregătită este România pentru astfel de schimbări, cât ne afectează starea de sănătate și cum putem face față din punct de vedere administrativ unor eventuale „mari zăpezi”. Duminică, 7 ianuarie, de la 17.55, la TVR 1.

(w882)

(w882)

Fiecare episod din „Mitrule comunismului” tratează istoria reală a unor întâmplări și personaje, ajutându-ne să înțelegem fapte recente ale istoriei şi ce a însemnat viața noastră în comunism. Reportajele prezentate sunt completate de o discuție în platou. Invitații jurnalistei Irina Luca oferă mărturie despre întâmplările și evenimentele puse în discuție, personaje direct implicate în subiectele prezentate, dar sunt și istorici, cercetători, specialiști în diferitele teme dezbătute (economiști, cadre militare, oameni de cultură etc.).

(w882)

„Intervievații, documentele, informațiile și imaginile de arhivă scoase la iveală după zeci de ani dezvăluie culisele unor fapte și întâmplări pe care mulți le-au crezut uitate sau despre care cei mai mulți n-au nici cea mai mică idee. Discuția din platou se axează pe aducerea subiectelor în actualitate și pe compararea realităților trecute cu cele prezente”, explică producătorul Raluca Rogojină.

Până acum, reportajele şi dezbaterile „Miturilor comunismului” ne-au amintit „Fițele epocii de aur”, şi ne-au adus în prim plan „Metroul” sau „Branduri românești”, ne-au purtat „Pe urmele lui Moș Gerilă (Crăciunul în epoca de aur)”. Iar despre „Anii ’80 și datoria externă” şi „Cum a fost făurit omul nou” (despre învățământ) vom afla în ediţiile din 14 şi 21 ianuarie.

 

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)

12:00 Teleshopping

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, este Ion Dragne, avocat.

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 7:00, urmăriți pe TVR 1 o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”. Aflați de la specialiștii invitați în cadrul ...

 

#tvr1