loader
Foto

Galerie foto

„Moștenirea clandestină”, un nou sezon - în ianuarie, la TVR 1 | VIDEO

O poveste veche de mai bine de 100 de ani - Tezaurul românesc de la Moscova - este subiectul filmului în trei părţi realizat de Monica Ghiurco şi se difuzează joia, din 6 ianuarie, la TVR 1.

 

Monica Ghiurco
Moştenirea clandestină

Filmul, în trei părți, despre Tezaurul românesc de la Moscova este realizat de Monica Ghiurco sub genericul „Moştenirea clandestină”.

Materialul demonstrează că întreaga poveste întrunește elementele unei operațiuni secrete, „pe care o analizăm, în premieră, cu instrumente de intelligence care completează cercetările făcute de istorici”, susţine realizatoarea.

Cele trei părţi le vom putea urmări în trei seri de joi, începând din 6 ianuarie 2022 pe TVR 1, la ora 22.00 (*atenție programele pot suferi modificări).

În prima parte vom vedea cum au decurs evenimentele în toamna și iarna lui 1916: după căderea Capitalei sub ocupația Puterilor Centrale, autoritățile și numeroși civili se refugiază la Iași, iar tezaurul este trimis spre protecție și păstrare, la Moscova, în două tranșe: prima în decembrie, iar următoarea, şase luni mai târziu, când Rusia se afla în plin război civil.

„Investigăm evoluția frontului, contextul intern și mai ales extern în care se ia această decizie, căutând să aflăm care era de fapt planul ce viza în mod direct avuția României. Cine și de ce își dorea atât de mult aurul românesc”, spune Monica Ghiurco.

În partea a doua, difuzată de TVR 1 pe 13 ianuarie, vom încerca să înțelegem mai bine circumstanțele acestui dosar nerezolvat, să vedem cât de complicată era relația românilor cu Imperiul Țarist și cu celelalte mari puteri ale sfârșitului de secol. Și cum se explică deciziile autorităților române în privința înstrăinării tezaurului.

Iar ultima parte ne va arăta de ce, după mai bine de un secol, banii și aurul românesc, documentele de arhivă și multe alte bunuri culturale de valoare inestimabilă ÎNCĂ nu s-au întors acasă. „Continuăm să investigăm DE CE și cu ce argumente ne-am pledat cauza în ultimii 30 de ani în relația cu Federația Rusă”, punctează realizatoarea. Episodul va putea fi urmărit pe 20 ianuarie, tot la ora 22.00, la TVR 1.

(w882)

Cele trei noi episoade din seria „Moștenirea clandestină” se bazează pe documente căutate vreme de 10 ani în arhivele rusești de istoricul militar Ilie Schipor, prezentate în premieră, dar și pe valoroasa contribuție a unor tineri cercetători. Astfel, filmul reușește o abordare multidisciplinară, modernă, complet nouă, a unui vechi dosar extrem de important pentru România.

0:35 Ţară, ţară, cine eşti? (R)

Moderator Mădălina Dobrovolschi

Producător Ioana Mureşan

(Reluare)

1:30 Dincolo de alb şi negru (R)

Producător Ioana Mureşan

(Reluare)
 
Cum se dezbate partajul succesoral?

Cum se dezbate partajul succesoral?

publicat: sâmbătă, 20 aprilie 2024

Ce este partajul succesoral și cine moștenește averea în familie după un deces? Cine poate solicita ieșirea din indiviziune? Care este Instanța ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

 

#tvr1