loader
Foto

Moştenirea clandestină

„Moștenirea clandestină” aduce în prim-plan confruntarea de pe frontul clandestin din perioada Războiului Rece şi nu numai, devoalând publicului - în premieră şi în exclusivitate - elemente de natură să bulverseze percepţia oficială asupra ultimelor decenii.

 

Galerie foto

 

Monica Ghiurco

Episoadele din noua serie „Moștenirea clandestină” se bazează pe documente căutate vreme de 10 ani în arhivele rusești de istoricul militar Ilie Schipor, prezentate în premieră, dar și pe valoroasa contribuție a unor tineri cercetători. Filmul reușește o abordare multidisciplinară, modernă, complet nouă, a unui vechi dosar extrem de important pentru România.

***

Filmul este un proiect-fluviu care are ca punct de plecare munca de cercetare a profesorului american Larry L. Watts asupra arhivelor serviciilor secrete est-europene şi occidentale (CIA, STASI, AVO, KGB, Direcţia Securităţii Statului). Opiniile acestuia sunt completate, confirmate sau contestate de o serie de personalităţi autohtone: academicieni, istorici, diplomaţi de carieră, sociologi, dar şi ofiţeri de informaţii, foşti deţinuţi politici şi alţi martori ai evenimentelor din ultimul secol. 

Proiectul propune o analiză neconvenţională asupra perioadei comuniste din România (sub dictaturile lui Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu) prin prisma echilibrelor de putere la nivel mondial: România între SUA, China şi URSS, acompaniată de tovarăşii din blocul sovietic sau, dimpotrivă, concurată acerb, în postura de “ţintă” a unor strategii secrete, concepute şi realizate atât pe linia spionajului de factură cominternistă, cât şi pe cea a colaborării militare şi de informaţii în cadrul alianţei Pactului de la Varşovia.

Este un documentar despre dizidenţă şi dezinformare, ce valorifică imagini de arhivă rare şi scoate la lumină adevăruri incendiare despre spioni, defectori, agenţi dubli, operaţiuni secrete şi figuri controversate: Caraman, Pacepa, Bodnăraş, Carlos Şacalul.

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)

12:00 Teleshopping

ARHIVĂ ARTICOLE

Românii, mediatori de pace. Premieră „Moştenirea clandestină”, joi, la TVR 1 | VIDEO

Monica Ghiurco ne-a propus, în noul episod al seriei, o analiză a rolului jucat de români în medierea conflictului ...

Atomi pentru pace. Programul nuclear al României comuniste | VIDEO

Monica Ghiurco ne-a propus, în noul episod din seria „Moștenirea clandestină”, o analiză a politicii nucleare din ...

„Moștenirea clandestină”, un nou sezon - în ianuarie, la TVR 1 | VIDEO

O poveste veche de mai bine de 100 de ani - Tezaurul românesc de la Moscova - este subiectul filmului în trei părţi ...

Politica externă a României în regimul Ceauşescu, la

Miercuri, 27 ianuarie, de la ora 22:00, la #TVR1 ​, ați putut urmări un nou episod despre politica externă a ...

 

#tvr1