loader
Foto

”Ora Regelui” vă prezintă, la TVR 1, filmul documentar ”Regina-mamă Elena”

”Regina-Mamă Elena” a obținut anul acesta premiul pentru cel mai bun film de televiziune în 2019, la Gala UCIN. Sâmbătă, 17 octombrie, ați putut urmări documentarul, la TVR 1 și online pe TVR+, în cadrul emisiunii ”Ora Regelui”, de la ora 14:30.

 

Ora Regelui

Prezent în viața noastră în vreme de sărbătoare ca și de război, filmul a strâns și de data aceasta, în 21 septembrie, la Teatrul Național din București, autorii celor mai bune creații ale anului trecut.

Premiul pentru film de televiziune a fost acordat documentarului ”Regina-Mamă Elena”.

(w882) Camelia si

Difuzat în ediția specială a emisiunii ”Ora Regelui” din ziua în care Regina-Mamă a fost adusă acasă, în Catedrala istorică de la Curtea de Argeș, acesta prezintă imagini în premieră, filmate chiar de Regele Mihai în timpul exilului, documente prețioase din arhive și mărturii în exclusivitate.

(w882) regina ele

Filmul Cameliei Csiki dedicat vieții prea puțin cunoscute a Reginei–Mamă Elena reunește zeci de interviuri prin care e descrisă personalitatea sa remarcabilă, dar și istoria zbuciumată a Familiei Regale Elene din care făcea parte și mai apoi aceea a Familiei Regale Române în care a intrat prin căsătoria cu Principele Moștenitor Carol, viitorul rege Carol al II-lea.

(w882) regina ele

Vă aducem un film despre noblețe și farmec, despre credința în Dumnezeu, dar și despre demnitate și onoare.

***

Sfetnicul înțelept al Regelui, Regina-Mamă Elena i-a fost alături copilului ajuns rege la nici șase ani, apoi tînărului rege Mihai, într-o vreme tulbure nu doar în țară, ci în întreaga lume și după aceea l-a sprijinit în întâlnirile dificile cu liderii comuniști.

(w882)

Profunda sa umanitate, compasiunea pentru durerile oamenilor, au ajutat la salvarea multor evrei din Bucovina și Basarabia. De aceea supraviețuitorii Holocaustului și statul Israel îi cinstesc memoria prin înscrierea numelui sau în Gradina Drepților a Institutului Yad Vashem, ca ”Dreaptă între popoare”.

În România comunistă a anului 1982, când s-a stins Regina-mamă Elena, nu avea cum să ajungă în presa din țară o poveste ca aceasta, publicată de ”Illustrierte Neue Welt”:

“Cu o privire împietrită, Regele Mihai I al României s-a apropiat de mormântul alb de marmură din cimitirul Bois-de-Vaux din Lausanne. Pierdut în gânduri, a privit asupra sicriului din lemn de mahon roşu-cărămiziu, îmbrăcat în stindardul Casei Regale a României. Din paltonul său negru a scos o mică cutie din argint şi i-a deschis capacul. În ea se afla pământ românesc din patrie. […] Îndurerat, el a pus pământ din această cutiuţă pe sicriul Reginei Elena. Pământ al patriei, care i-a legat pe Mamă şi Fiu şi în vremuri bune, dar mai mult în vremuri negre.”

“Ţie în exil, îţi este mai greu decât oricărui alt fiu, şi totuşi cred ca eşti recunoscător că ea este în final adormită şi în pace şi fără durere sau grijă. Nimeni nu o mai poate răni. Pentru ea, totul s-a terminat. Pentru noi, şi mai ales pentru tine, rămâne durerea, dar şi memoria unei fiinţe umane minunate, măreaţă şi bună, răbdătoare şi curajoasă. Din zi în zi, pierderea ei se va transforma în consolare, cu toate amintirile minunate pe care le ai.”  Sunt gîndurile de mîngîiere către Regele Mihai din partea Principesei Ileana a României. (Detroit, 30 noiembrie 1982)

Producători: Lidia Voicu, Cristina Ionescu; Realizator: Camelia Csiki

(w882)

***

Program de difuzare:

TVR 1: 17 octombrie, ora 14:30.

TVR Internațional: 17 octombrie, ora 17:00

TVR MOLDOVA: 20 octombrie, ora 16:00

1:00 Istorii ascunse (R)

Realizator Cristina Băican

(Reluare)

1:35 Dosar România (R)

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)
 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1