loader
Foto

„Părinţii nu înţeleg că o prostie este un lucru bun nereuşit”. „Copiii spun”, la TVR 1

Ce spun copiii? Spun… de toate. Cu seriozitate şi inocenţă, cu siguranţa că deţin adevărul asupra lumii, cei mici fac deliciul show-ului „Copiii spun”, pe care Virgil Ianţu ne invită să-l vedem la ora 16.30, în fiecare sâmbătă, la TVR 1.

 

Virgil Ianțu
Copiii spun

Cu o mină sobră, cu aerul că discută de la egal cu interlocutorii săi, Virgil Ianţu ştie să exploateze gingăşia şi naturaleţea preşcolarilor care se aşază pe scaunul invitatului emisiunii „Copiii spun”. Ce rezultă este un dialog spumos, uneori prea serios, deseori foarte amuzant, însă întotdeauna autentic. Cunoscut internauţilor de mai bine de doi ani, programul se difuzează, din 1 aprilie, nu doar pe YouTube, ci şi pe micul ecran. Cu ediţii în premieră „Copiii spun”, Virgil Ianţu ne aşteptă, alături de micii săi invitaţi, în fiecare sâmbătă, de la 16.30, la TVR 1.

Din culisele emisiunii în care copiii sunt personajul principal, iar sinceritatea lor face sarea şi piperul fiecărei întâlniri, ne dă câteva informaţii chiar Virgil Ianţu, gazda şi autorul proiectului.

„Castingul este unul dintre cele mai importante elemente la această producţie. Selecţia o face o echipă cu care colaborez de peste 20 de ani. Sunt oameni care iubesc copiii, îi înţeleg, ştiu să asculte şi să îi aleagă pe cei care se sunt potriviţi pentru această emisiune. Ştiu că mulţi vor să îşi vadă copilul pe acel scaun, dar, dacă cel mic nu îşi doreşte şi el sau nu se simte confortabil, insistenţa de a-l expune nu îi face copilului niciun serviciu, ba, dimpotrivă”, explică vedeta.

(w882)

Pentru cei care îşi doresc ca micuţii lor să participe la „Copiii spun”, dar nu ştiu dacă li s-ar potrivi ipostaza de intervievaţi în emisiune, Virgil Ianţu oferă câteva lămuriri despre profilul candidaţilor: „Un copil trebuie să aibă deschiderea şi relaxarea de a fi el însuşi şi în condiţii de filmare sau în prezenţa altora, dornic să îşi împărtăşească poveştile, dar sinceritatea este elementul cheie. Din acest motiv, vârsta potrivită este între 3-7 ani, când copilul este sincer, fără măşti ce apar uşor, uşor, atunci când copilul îşi conştientizează rolul în societate”.

Ca în orice dialog cu un preşcolar, subiectele pot devia foarte rapid, astfel că de la mâncarea preferată se poate ajunge în câteva secunde la discuţii profunde. De altfel, Virgil Ianţu recunoaşte că rareori reuşeşte să menţină direcţia stabilită la preselecţii, pe care o păstrează ca pe un ghidaj doar, tocmai pentru că cei mici sunt diferiţi de la un minut la altul, ca să nu mai vorbim de perioade de câteva săptămâni care pot trece de la momentul castingului până la înregistrarea emisiunii.

(w882)

Cu siguranţă, însă, telespectatorii vor petrece alături de ei o jumătate de oră reconfortantă şi cu folos sâmbăta, la „Copiii spun”. „Îşi pot reaminti să spună adevărul, pe care noi, adulţii, îl folosim tot mai rar – sau deloc”, este sugestia moderatorului. La rândul său, Virgil Ianţu admite că a avut de învăţat de la invitaţii lui: „Să ascult. Asta m-a ajutat şi în calitatea de părinte. Le mulţumesc pentru acest lucru”, spune el.

Acelaşi sfat îl poate oferi şi părinţilor şi educatorilor, în urma experienţei câştigate: „Răbdare şi ascultare. Ca să putem să îi înţelegem pe cei mici, care trăiesc în cu totul alte timpuri decât cele în care am crescut noi, trebuie să le învăţăm limbajul. Ca să îl învăţăm şi să nu fim anacronici, trebuie să îi ascultăm, să ne adaptăm şi să avem răbdare şi înţelegere. Doar aşa vom avea şi noi parte de ele”, subliniază Virgil Ianţu.

Neascultându-ne copiii, nu vom reuşi niciodată să-i înţelegem. E... la mintea copiilor! Una dintre replicile primite de gazda emisiunii o exprimă mai clar decât ar putea-o face orice adult: „Părinţii nu înteleg că o prostie este un lucru bun nereuşit”.

(w882)

În primul episod, îl cunoaştem pe Octavian, viitor vatman de locomotivă. Sau metrou. Sau tramvai. Pasionat de transportul în comun din capitală, micuţul recită fără greșeală toate stațiile de pe direcția Pipera-Berceni şi ascultă, pe repeat, piesa „Trenul galben fără cai”, a Angelei Similea! La rubrica „Regula de bun simț”, Anastasia ne reamintește că orice decizie importantă în viață trebuie luată după o noapte de somn. Iar „Întrebarea zilei” este Cum au aflat părinții tăi că vor deveni părinți? Cea mai delicioasă analiză la „Fashion Police” vine de la David și Horațiu, puși față în față cu un mare... hamburger – rochia aleasă de Katy Perry.

„Copiii spun”, la TVR 1, tot ce vor să spună. Din 1 aprilie, în fiecare sâmbătă, de la 16.30. Şi nu e păcăleală!

 

11:00 Vedeta familiei

Vedeta familiei (redifuzare) Sezonul campionilor

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Ediţia 2

Concurenti-SOPHIA DINU, STEFAN STANEV, ELISA MIRON
presedinte juriu-LUMINITA ANGHEL
juriu: Lidia Berceanu-avocat; Izabela Cristea-asistent medical; Georgiana Vasile-profesoara; Andrei Iancu-coregraf-sef Ansamblul Artistic Ciocarlia; Adrian Georgescu-inginer, actualmente pensionar; Anton Bangaci, actor si fotomodel.
Jurnalist Iulia IoaniţoaiaRegia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

12:30 Vis sau realitate? (R)

Prezintă Sebastian Felix Topescu

Regizor Iulia Stoian
Producător tv Mihai Răzuş

(Reluare)
 
Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: duminică, 16 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00,  revedeți o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Jumătatea lunii iunie nu înseamnă încă vacanță, așadar lecțiile „Teleenciclopediei" sunt o întâlnire potrivită cu istoria, arta ori zoologia. O ...

Accidentul vascular cerebral ischemic și radiologia intervențională

La "Un doctor pentru dumneavoastră", sâmbătă, 15 iunie, de la ora 7:00, la TVR1, urmărim o ediție despre tratarea accidentului vascular cerebral ...

 

#tvr1