loader
Foto

Picasso: „Pictura nu decorează apartamente. Este un instrument de luptă” | VIDEO

Ediția din 27 ianuarie a emisiunii „Teleenciclopedia" ne propune noi întâlniri cu istoria, arta și biologia. Sâmbătă de la ora 19:00 la TVR1 (în reluare pe 29 ianuarie, ora 00:45).

 

Teleenciclopedia

PARIS LA MIEZUL NOPŢII (ep.4)

În Parisul ocupat de germani, Jean Cocteau oscila între guvernul de la Vichy și administrația nazistă. După ce l-a apărat pe Jean Genet, poet întemnițat pentru furt, în luna mai 1942, îl elogia pe Arno Breker, amic cu Hitler și sculptor oficial al Reich-ului, care expunea la Muzeul Oranjeriei. Vernisajul, organizat de Pierre Laval, a adunat crema colaboraționiștilor. Cocteau scria: „Din țara poeților, Breker, te salut –  fiindcă aici, unde suntem compatrioți, îmi vorbești despre Franța…” La vederea statuilor monumentale, expuse pretutindeni, Pablo Picasso a decis să sculpteze din nou.

Deși Ocupația îl afectase în mică măsură, lucrările sale reflectau constant războiul. În naturile statice se regăsesc foamea, frigul, constrângerile ... „Pictura nu „decorează” apartamente. Este un instrument de luptă ofensiv şi defensiv, împotriva duşmanului”, afirma spaniolul.

Foto: „Nature morte au crâne de taureau”, Picasso, 1942

MASACRUL DE LA KATÎN (ep.4)

La 23 august 1939, prin pactul Ribbentrop-Molotov, Polonia a fost împărțită „frățește” între Germania celui de-Al Treilea Reich și Uniunea Sovietică. Deși descurajat de Winston Churchill, generalul Sikorski a cerut insistent sovieticilor eliberarea compatrioților săi și recunoașterea vechilor granițe ale Poloniei. Dar, încă din primăvara anului precedent, 40 de „merituoși” agenți NKVD uciseseră, în doar șase săptămâni, 22.000 de ofițeri și intelectuali polonezi. La conferința de la Kremlin, din toamna anului 1941, Stalin a evitat discuția despre concesiile teritoriale și l-a asigurat pe Sikorski că nu cunoștea problema ofițerilor dispăruți – încredințându-l fățarnic, că îi va cere lui Lavrenti Beria să-i găsească negreșit. În realitate, Stalin continua epurarea.

MUZEUL ORSAY (ep. 6)

Încă din 1986, când și-a deschis oficial porțile, Muzeul Orsay a fost monitorizat în timp real, pentru garantarea siguranței operelor de artă și a milioanelor de vizitatori care îi calcă pragul.

(w882) Musee d Or

Aproximativ 7.000 de senzori, răspândiți în toată incinta, detectează orice anomalie și transmit către centrul de control din subsol informații despre temperatură, umiditate și lumină, și supraveghează funcționarea aerului condiționat sau a lifturilor.

PRĂDĂTORI AI OCEANELOR (ep.2)

În Africa de Sud, corbii de mare (Morus bassanus), care cuibăresc pe Bird Island, trebuie să rezolve problema  puilor înfometați. Din nemărginitul ocean se apropie un apetisant banc format din miliarde de sardine (Sardinops sagax). Ca să le găsească, aceste ingenioase zburătoare au învățat să profite de calitățile excepționalilor delfini Delphinus delphis. După decolări stângace, înaripatele își iau zborul, împrăștiindu-se pe sute de kilometri; „amerizează” în grupuri de câte aproximativ o sută (numite „plute”) și ... așteaptă.

***

Producător:  Oana Hașegan

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă: Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producători: Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, este Ion Dragne, avocat.

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 7:00, urmăriți pe TVR 1 o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”. Aflați de la specialiștii invitați în cadrul ...

Hieronymus Bosch - Ispitirea Sfântului Antonie | VIDEO

"Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție sâmbătă, 11 mai, de la ora 19:00, la TVR 1.

 

#tvr1