loader
Foto

Poftiţi în arena cuvintelor corecte! Noi ediţii „Care pe care”, la TVR 1

Din 7 octombrie, „Care pe care” se vede la TVR 1 în fiecare sâmbătă şi duminică, de la ora 16.00. Patru tineri în pragul majoratului se întrec în prima ediție pe terenul limbii române.

 

Ruxandra Gheorghe-Negrea
Care pe care

Limba română este limbă maternă pentru 24 de milioane de oameni. Cei mai mulți sunt, desigur, în România și în Republica Moldova, urmați apoi de românii din țările din jur: Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria. Dar migrația a făcut ca vorbitori nativi de română să ajungă și în țări mai îndepărtate: Israel, Germania, Italia, Spania ori Statele Unite. Interesant este că, în şcolile din 43 de țări ale lumii, limba română se predă ca limbă străină. Pentru toţi cei care iubesc limba română, TVR 1 aduce ediţii în premieră ale emisiunii „Care pe care”! Din 7 octombrie, singurul concurs din audiovizualul românesc dedicat limbii române, „Care pe care”, poate fi urmărit sâmbăta şi duminica, de la ora 16.00.

(w882)

Echipa „Care pe care” ne invită să fim alături de concurenți la noi și antrenante ediții ale competiției. „Întrucât românii cântă, dansează, gătesc bine, au stil la capitolele haine și machiaj, dar tot românii fac și multe alte lucruri extraordinare: de exemplu, vorbesc corect românește! Și câștigă premii pentru efortul lor de a găsi, contra cronometru, răspunsurile corecte la întrebări de gramatică și vocabular”, motivează Ruxandra Gheorghe-Negrea, prezentatoarea emisiunii de la TVR 1.

(w500)

„Concursul nostru este pentru toți, dar nu este pentru oricine. Este pentru cei care vor nu doar să se uite la televizor, ci și să câștige ceva din această experiență. Emisiunea funcționează ca o oglindă care îți arată ce cunoști și ce nu cunoști din limba română şi gramatică, îți dă posibilitatea să descoperi lucruri mai puțin știute despre cuvintele și expresiile pe care le folosești zilnic și pe care le iei de-a gata”, mai subliniază Ruxandra.

(w500)

Pentru gazda emisiunii, „Care pe care” nu este doar despre limba română și gramatică. „Care pe care” este un pariu pe care îl fac și anume că, în lupta asta inegală cu emisiuni de hăhăială care nu ţin decât o zi, emisiunea aceasta nu numai că este valoroasă azi și că poate schimba ceva în modul în care comunicăm unii cu alții, dar ea va fi relevantă și peste ani, oricând va fi redifuzată”, punctează ea.

(w882)

Cei mai pregătiți și simpatici concurenți au trecut de preselecție și au fost alături de echipa ,,Care pe care” la înregistrări. Din 7 octombrie, la TVR 1, putem învăța lucruri necunoscute până acum despre și din limba română și gramatică. În noua rundă de confruntări în arena cuvintelor corecte, vin în fața noastră, să ne arate cât de mult iubesc limba română şi cât de corect o vorbesc, concurenţi care mai de care mai hotărâţi: un tată şi fiul său, care se înfruntă în cunoştinţe de limba română, o bibliotecară mândră de etnia ei romă, un tânăr de origine tătară, care locuieşte în Marea Britanie, dar care a ţinut neapărat să ajungă concurent la „Care pe care”.

(w500)

„Din pasiune pentru limba română și pentru televiziune ne-am străduit să realizăm ediții și mai bune, care să vă convingă că merită să lăsați televizorul sâmbăta şi duminica pe TVR 1, de la ora 16.00, să vedeți Care pe care. Nimic nu e întâmplător! Eu sunt născută pe 16.10. Emisiunea va fi difuzată de la ora 16.00, iar concurenții noștri sunt de nota 10!  În continuare ne este alături expertul lingvist Adina Dragomirescu, directorul Institutului de Lingvistică Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti”, adaugă Ruxandra Gheorghe-Negrea.

(w882)

Mulți elevi își completează cunoștințele urmărind rundele concursului, iar echipa emisiunii se bucură de un răspuns (în limba engleză îi spunem ,,feedback”, îi place moderatoarei să precizeze) răsunător din partea publicului de toate vârstele. Poate și de aceea, în prima ediție „Care pe care”, sâmbătă, de la ora 16.00, concurenții sunt patru exploratori speciali, toți în pragul majoratului, „patru tineri frumoși care ne dau speranța unui viitor senin și corect al limbii române, liceeni de 17 și 18 ani”. Iar în ediția de duminică, un somelier, un consultant de afaceri, un inginer și decanul de vârstă al concursului, un domn de 86 de ani, se întrec la ,,Care pe Care”! Să vedem care dintre cele patru runde ale concursului îi pune cel mai mult în dificultate!

(w882)

Vorbirea corectă ne ajută să comunicăm mai eficient și să ne înțelegem mai bine între noi. Pentru cei care vor să se bucure de lecții altfel de limba română, toate ediţiile emisiunii „Care pe care” de la TVR 1 pot fi vizionate online, pe canalul oficial de YouTube al TVR.

11:00 Vedeta familiei

Vedeta familiei (redifuzare) Sezonul campionilor

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Ediţia 2

Concurenti-SOPHIA DINU, STEFAN STANEV, ELISA MIRON
presedinte juriu-LUMINITA ANGHEL
juriu: Lidia Berceanu-avocat; Izabela Cristea-asistent medical; Georgiana Vasile-profesoara; Andrei Iancu-coregraf-sef Ansamblul Artistic Ciocarlia; Adrian Georgescu-inginer, actualmente pensionar; Anton Bangaci, actor si fotomodel.
Jurnalist Iulia IoaniţoaiaRegia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

12:30 Vis sau realitate? (R)

Prezintă Sebastian Felix Topescu

Regizor Iulia Stoian
Producător tv Mihai Răzuş

(Reluare)
 
Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: duminică, 16 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00,  revedeți o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Jumătatea lunii iunie nu înseamnă încă vacanță, așadar lecțiile „Teleenciclopediei" sunt o întâlnire potrivită cu istoria, arta ori zoologia. O ...

Accidentul vascular cerebral ischemic și radiologia intervențională

La "Un doctor pentru dumneavoastră", sâmbătă, 15 iunie, de la ora 7:00, la TVR1, urmărim o ediție despre tratarea accidentului vascular cerebral ...

 

#tvr1