loader
Foto

Proteze ortopedice gratuite şi logopedia, luni, la "Vreau să fiu sănătos"

Cel de-al treilea subiect al ediţiei din 24 martie a fost despre testarea pentru BRCA, teste genetice care determină probabilitatea statistică de a dezvolta cancer mamar sau ovarian.

 

Sonia Argint Ionescu
Vreau să fiu sănătos!

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Proteze ortopedice gratuite

Prof. Dr. Cătălin Cirstoiu - manager al Spitalului Universitar de Urgenţă - a reuşit implementarea unui program prin care cei ce suferă de cancer osos pot beneficia de proteze ortopedice personalizate, gratuite.

Realizator: Beatrice Cioba

 

BRCA 1 şi 2 sunt teste genetice care determină probabilitatea statistică de a dezvolta cancer mamar sau ovarian, dar nu sunt teste diagnostice. Testarea pentru BRCA este o procedură simplă și nedureroasă; presupune recoltarea de 10 ml de sânge care este trimis la laboratoarele specializate pe acest tip de analize.

Rezultatul testului genetic BRCA este obținut în câteva săptămâni. Dl. dr. Cătălin Costovici, medic oncolog, atrage atenția asupra faptului că aceste teste aratムpredispoziția organismului de a dezvoltă un cancer, nu faptul că persoana care are aceste anomalii genetice va face cu siguranță cancer. De aceea, acest tip de analiză este recomandată celor care au în familie un istoric încărcat, adică au rude: mamă, tata, surori, frați care au avut această boală.

În protocoalele medicale această investigație nu este recomandată în mod obișnuit, tocmai pentru că ea arată o predispoziţie a organismului, nu o certitudine. De aceea, consultul medical de specialitate este cel în urmă căruia se decide efectuarea acestui tip de analiză complexă.

Realizator: Dana Armaşu


Logopedia

Logopedia este soluția pe care o avem în cazul în care copilul nostru nu poate pronunța corect. Încă de la trei ani se pot face ședințe de terapie cu rezultate bune. Psihologul consideră că o oră de exerciții pe săptămână nu va da rezultate decât dacă părinții vor repeta acasă cu copiii exercițiile începute cu logopedul.

Atenție! Dacă are un defect de pronunție, copilul este ironizat de ceilalți copii. Puteți evita acest lucru mergând cu el la logoped.

Realizator: Dana Armaşu

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producători: Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
Victimele accidentelor rutiere şi drepturile lor

Victimele accidentelor rutiere şi drepturile lor

publicat: luni, 15 aprilie 2024

Sunteţi victima unui accident rutier, ştiţi ce drepturi aveţi? Cum puteţi obţine repararea prejudiciului suferit? Ce se întâmplă în cazul ...

„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România”

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

Probleme la bloc, rezolvări în instanță

Probleme la bloc, rezolvări în instanță

publicat: luni, 15 aprilie 2024

De multe ori, problemele locative îşi găsesc rezolvarea pe cale amiabilă, însă există şi situaţii când singura soluţie este Instanţa de ...

 

#tvr1