loader
Foto

"Radar geopolitic": despre conflictul din Ucraina și impactul lui asupra României

Joi, 14 aprilie, ora 17.00, la TVR 1, Cristian Diaconescu a susținut că declarația lui Zelenski privind pericolul pentru România, în cazul căderii Ucrainei, nu reprezintă o predicție cu șanse de îndeplinire.

 

RADAR GEOPOLITIC

Fostul Ministru al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a explicat la TVR cheia în care trebuie înțeleasă declarația de miercuri a președintelui Volodimir Zelenski privind pericolul pentru țările din jur, inclusiv pentru România, în cazul în care Ucraina ar cădea. Diaconescu a atras atenția asupra contextului special în care a fost făcută această declarație, dar și asupra nivelului de tensiune implicat de un discurs adresat poporului ucrainean.

"Rusia încă are capacitatea de a ataca, și nu doar de a ataca Ucraina. Polonia, Moldova, România și țările baltice vor deveni următoarele ținte dacă va cădea libertatea Ucrainei", a subliniat, miercuri, Volodimir Zelenski. Mesajul său era o pledoarie către guvernele lumii să sprijine Ucraina cu armament.

"Declarațiile președintelui Zelenski au o relevanță specială în legătură cu poporul ucrainean, care dovedește o capacitate de reziliență și o determinare în a se apăra împotriva invadatorilor formidabile și, evident, discursul politic al președintelui nu poate să fie decât la acest nivel de tensiune", a declarat fostul Ministru de Externe, Cristian Diaconescu, invitat la "Radar Geopolitic".

Suportul militar pentru Ucraina este unul cât se poate de clar și de substanță din partea statelor membre NATO, subliniază Diaconescu.

"Din această perspectivă, după părerea mea, atâta timp cât există un context politic, militar și juridic în ceea ce privește funcționarea Alianței Nord-Atlantice, mai mult nu se putea face", arată fostul șef al diplomației de la București.

"Am văzut și declarația pusă în antiteză - o eventuală cădere a Ucrainei care ar reprezenta un pericol imediat pentru România și Polonia (...) și Moldova. Îmi permiteți să reiau, pentru ca cei care ne privesc să trateze această declarație în contextul special în care a fost făcută, nu reprezintă o predicție, după părerea mea și a celor cu care am mai discutat, care să aibă în acest moment șanse de îndeplinire", a explicat Cristian Diaconescu.

La câteva ore de la declarația președintelui Ucrainei, au apărut informații despre asigurările lui Joe Biden privind un ajutor extrem de consistent - vehicule grele și sisteme de artilerie, detaliat ulterior de Pentagon.

Astfel, Ucraina va primi un ajutor în valoare de 800 de milioane de dolari, iar printre echipamentele trimise se numără 300 de drone sinucigaşe Switchblade şi 500 de rachete Javelin.

Este pentru prima oară când SUA livrează echipamente grele Ucrainei. Washingtonul a dat undă verde și transferului de elicoptere.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, precizase clar, miercuri după-amiază, ce tip de armament îi trebuie armatei sale. Erau incluse elementele de artilerie, sistemele de rachete cu lansare multiplă, tancurile americane sau germane. "Războiul nostru e departe de a fi încheiat. E doar prima rundă. Rusia nu plănuiește să se oprească aici", subliniase el în același mesaj în care a avertizat că "Polonia, Moldova, România și țările baltice vor deveni următoarele ținte ale Rusiei dacă Ucraina cade".

Tot în același context, ieri au fost la Kiev și președinții Poloniei, Lituaniei, Letoniei şi Estoniei. A fost un moment încărcat de emoție, o demonstrație de solidaritate.

"Aceste vizite (ale celor 4 preşedinţi) în capitala ţării mele sunt foarte importante, în special acum. Sunt importante pentru noi pentru că demonstrează sprijinul european al luptei noastre pentru libertate. Este un semnal că toți susținătorii europeni ai libertății vor rămâne uniți, fără a face concesii politice sau economice Rusiei", a declarat Zelenski, adresându-se Parlamentului estonian.

"Din acest punct de vedere, Ucraina va rezista, Federația Rusă se concentrează (...) pe zona de est și zona Mării Azov și a Mării Negre, pentru a lega Crimeea, teritorial, de cele două oblast-uri (regiuni) în care există practic un război cam de 8 ani acolo, aproape 20 de mii de oameni deja și-au pierdut viața în confruntările cu milițiile insurgente și autoritățile și comandamentele militare ucrainene locale", a explicat Cristian Diaconescu, la "Radar Geopolitic".

În tot acest timp, în Rusia au început să se pună întrebări.

"Încep să se simtă consecințele sancțiunilor economice, iar rezultatele de pe frontul deschis de Federația Rusă sunt departe de ce se așteptau cetățenii ruși", a remarcat fostul ministru de Externe.

***

Emisiunea poate fi urmărită, în direct, pe TVR 1, în fiecare joi, de la ora 17.00.

***

Moderator: Loara Ștefănescu

Producători: Delia Nicola și George Tudor

17:00 Dincolo de alb şi negru

* Emisiunea continuă seria de întâlniri cu invitaţi inspiraționali.

Programul pune accent pe acurateţea discuţiei, apelând la analize serioase ale evenimentelor şi la opinii pertinente.

Moderator Mihaela Crăciun

* Viaţa armonioasă şi sensurile ei

Invitat Cristian Rachitan-doctor, specialist in remedii naturale

Producător Ioana Mureşan

18:00 Ţară, ţară, cine eşti?

Moderator Mădălina Dobrovolschi

“Țară, țară, cine ești?” aduce în prim plan oameni care găsesc soluții funcționale pentru comunități şi prezintă soluții care, dacă ar fi multiplicate la nivelul întregii societăți, ar ameliora imaginea României.

Emisiunea propune o perspectivă inedită pe piața media din România, aceea a jurnalismului bazat pe soluții, pentru că, deși pornește de la statistici negative, în care România nu arată deloc bine, emisiunea aduce în studio oameni care construiesc și implementează soluții.

* Copiii bolnavi transportaţi de asociaţia Blondie în străinătate

Invitate: Adelina Toncean-Asociatia Blondie şi Irina Margarint, medic

Producător Ioana Mureşan

 
Cum se dezbate partajul succesoral?

Cum se dezbate partajul succesoral?

publicat: sâmbătă, 20 aprilie 2024

Ce este partajul succesoral și cine moștenește averea în familie după un deces? Cine poate solicita ieșirea din indiviziune? Care este Instanța ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

 

#tvr1