loader
Foto

Scrisori pentru Preşedinte, în ziua turului doi al alegerilor, la TVR 1

Irina Păcurariu îi provoacă pe români să scrie mesaje către  viitorul preşedinte al României. Ei îşi citesc scrisorile duminică, de la ora 18.35, în a doua ediţie  Scrisori pentru Preşedinte de la TVR 1 şi TVR+

 

Irina Păcurariu

Şi în duminica turului doi de alegeri, Irina Păcurariu i-a provocat pe români să îi scrie viitorului preşedinte. Scriitori, medici, profesori, studenţi, arhitecţi, actori sau artişti semnează mesaje către acelaşi destinatar. De la oameni simpli la profesionişti exemplari, toţi îşi citesc scrisorile cu speranţa că viitorul preşedinte le va asculta în viitorul lui birou public de la Cotroceni.

De la Marius Manole, Călin Goia, Zoli Toth, Camelia Şucu, Ştefan Popa Popa's sau Cristina Bazavan şi până la săteni din satul unde s-a născut laureata cu Nobel Herta Muller, românii fac portretul ideal al viitorului preşedinte.

A doua ediţie Scrisori pentru Preşedinte poate fi urmărită duminică, 16 noiembrie, de la ora 18.35, la TVR 1 şi online pe tvrplus.ro.

„Ştim cu toţii ce nu puteţi face. Deşi cu toţii am văzut cum aţi promis în campania electorală mai ales lucruri care nu ţin de atribuţiile dvs: locuri de muncă, salarii mai mari, autostrăzi, justiţie şi celelalte. Ştiţi despre ce vorbesc. Dar hai să ne gîndim la nişte lucruri simple, banale, pe care chiar şi le poate permite orice preşedinte, pentru a rămâne în istorie. Nu vă mai înconjuraţi de impostori. Nu mai plătiţi datoriile politice cu funcţii vitale pentru România. Nu vă mai băgaţi partidul, neamurile, amicii şi sponsorii din campanie ca păduchele în fruntea ţării. Învăţaţi să vă fie jenă.

Nu ne mai asmuţiţi pe unii împotriva altora, aruncând-ne o halcă de carne ori o petardă la mijloc. Nu ne mai faceţi leneşi, când toată lumea urlă după locuri de muncă. Nu ne mai consideraţi aşa proşti, când şi ultimul prost vede că ne plângeţi de milă cu lacrimi de crocodil ori că ne zâmbiţi ipocrit de la televizor. Nu vă amăgiţi: nici măcar cine v-a votat nu v-a crezut până la capăt", răzbate mesajul scriitorului Florin Lăzărescu.

„Domnule Preşedinte, mi-aş dori să cred că, în mandatul Dvs., vă veţi aminti permanent că în satul cutare, în oraşul cutare, în municipiul cutare trăiesc oameni, nu mase de oameni. Şi fiecare dintre aceşti oameni, mergând la vot, a încheiat un pact cu Dvs.: acela prin care vă va oferi respect dacă îi veţi acorda respect. E cel mai simplu şi mai onest pact şi ţine doar de Dvs. ca el să funcţioneze", îi mai scrie şi scenaristul Lucian Dan Teodorovici viitorului preşedinte.

Primele Scrisori pentru preşedinte au fost semnate de Sofia Vicoveanca, Ion Ţiriac, Cătălin Tolontan, Vasile Ernu, Aneta Bogdan, Sore Mihalache, Răzvan Ciobanu, Cristi Greţcu, Cornel Ilie, Rona Hartner, Attila Gasparick sau Liliana Angheluţă în emisiunea realizată de Irina Păcurariu şi difuzată de TVR 1 în 2 noiembrie, ziua primului tur al alegerilor prezidenţiale. „Uneori cu umor, alteori aproape patetic, fără cinisme şi pline de speranţă, aceste epistole, venite de la oameni de profesii şi convingeri complementare, duc la un mesaj simplu, dar plin de forţă: indiferent cine sunt sau ce fac pe harta acestei Românii, toţi aşteaptă ca cel care va fi ales să ţină cont de ei şi de dorinţele lor”, ne spune Irina Păcurariu, realizatoarea emisiunii.

La finalul alegerilor, TVR va înmâna înregistrarea acestei emisiuni noului preşedinte.

 

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă: Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producător Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...

Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

 

#tvr1