loader
Foto

Galerie foto

„Sindromul Italia” – povestea „badantelor” românce, în „Dosar România”

Cine sunt femeile care au renunţat la propria fericire pentru a le oferi copiilor lor o viaţă decentă am aflat sâmbătă, 1 aprilie, de la ora 21.00, la TVR 1, TVR HD şi pe TVR+ .

 

Irina Păcurariu
Dosar România

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

De şapte ani, Mariana Teodorescu este angajată la familia Pedone cu contract legal de muncă. Îngrijeşte o bătrână care suferă de Alzheimer. Stă lângă ea zi şi noapte, gândindu-se că ar putea fi mama ei. Ca să ajungă în Italia, Mariana a părăsit România pe furiş, şi-a făcut valiza în timpul nopţii şi nu le-a spus copiilor că pleacă departe. A pus paşaportul în buzunar, şi-a lăsat mama plângând lângă uşă şi a plecat. A renunţat la propria fericire, la propriile vise, doar ca să le ofere copiilor o viaţă fără sărăcie şi greutăţi. Povestea ei, dar şi a altor „badante” românce o aflăm sâmbătă, 1 aprilie, de la ora 21.00, din reportajul „Sindromul Italia”, semnat de Cristina Ţilică, difuzat într-o nouă premieră Dosar România, emisiune prezentată de Irina Păcurariu la TVR 1, TVR HD şi pe TVR+.

(w882) Sindromul

Peste un million de români trăiesc în Italia. Româncele şi-au găsit de lucru în domeniul îngrijirii bătrânilor, iar cererea pentru astfel de servicii creşte de la an la an. Sunt mame care au ales să-şi lase copiii în grija rudelor, în speranţa că le vor putea oferi o viaţă mai bună. Sute de mii de românce îngrijesc bătrâni italieni la domiciliu. Italienii le numesc „badante”.

(w882) Sindromul

Majoritatea „badantelor” fac parte din generaţia femeilor trecute de prima tinereţe. Au prins în ţară disponibilizările masive de după Revoluţie. Multe dintre ele au lucrat în foste întreprinderi comuniste ca asistente medicale, confecţionere, vânzatoare sau contabile şi au rămas fără serviciu după ce fabricile s-au închis. Soţii lor au fost şi ei disponibilizaţi din întreprinderi de stat care au dat faliment. S-au trezit fără un ban în buzunar, dar cu copii de întreţinut la şcoală sau la facultate.

(w882) Sindromul

TVR le dedică o ediţie a emisiunii Dosar România, prin reportajul „Sindromul Italia”, realizat de Cristina Ţilică în această sâmbătă, de la ora 21.00, la TVR 1, TVR HD şi pe TVR+.

(w882) Sindromul

Cea mai experimentată echipă de publicistică a Televiziunii Române adaugă şi, în această primăvară, noi file în Dosar România, un dosar ce cuprinde trecutul, prezentul şi, posibil, viitorul acestei ţări. Emisiunea prezentată de Irina Păcurariu poate fi urmărită la TVR 1, TVR HD şi pe TVR+, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

9:45 Teleshopping

10:00 Agrostrategia

* Invitat Florentin Bercu-Vicepreședinte COGECA

* Rubrica Fermierii României

Ioan Jula-peste 40 de ani in pomicultură

Producator Vlad Macovei

 
Oricât de atroce ar fi vremurile, umanitatea dăinuie. „Puterea binelui”, un documentar în premieră la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Cu doar câteva zile înainte de 8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii, la „Ora Regelui”, urmărim un documentar despre cea mai mare organizație ...

Răspunderea penală a persoanei juridice

Răspunderea penală a persoanei juridice

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt măsurile ce pot fi luate împotriva persoanei juridice acuzate de săvârşirea unor infracţiuni cu consecinţe grave? Când pot fi dispuse ...

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" vă invită să urmăriţi sâmbătă, 27 aprilie, la TVR 1, de la ora 7:00, o ediţie în care vom afla detalii ...

 

#tvr1