loader
Foto

Galerie foto

Spovedanii exemplare în episodul 3 Exodul mamelor

Irina Păcurariu a adus alte mărturii despre ruptura dintre mame românce şi copiii lor, miercuri, 9 aprilie, de la ora 21.00, la TVR 1, TVR Internaţional şi tvrplus.ro . Sub genericul Dosar România .

 

Irina Păcurariu
Dosar România

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Cazurile din cea de-a treia ediţie Exodul mamelor au o constantă: experienţa fracturii dintre mamă şi copilul ei. Mioara este una dintre mamele care povesteşte că, deşi şi-a adus copilul în Italia după 2 ani de despărţire, el continuă, chiar şi după zece ani să îi reproşeze că, iniţial, l-a abandonat.

„Pe Mioara am filmat-o pe un hol. Un culoar de trecere între două lumi, două vieţi, două alegeri. Cam aşa cum arată zilele dintre femeile obligate să plece, să crească şi mângâie copiii altora, femei care nu mai ştiu ce înseamnă să îţi mângâi copilul tău", Irina Păcurariu despre prima dintre poveştile celui de-al treilea episod Exodul mamelor.

Cea mai nouă serie de reportaje realizată de Irina Păcurariu la TVR - Exodul mamelor - are patru episoade, care pot fi urmărite la TVR 1 şi tvrplus.ro miercurea, de la ora 21.00, sub genericul Dosar România. Pentru românii din diaspora, TVR Internaţional difuzează seria Exodul mamelor lunea, de la ora 13.00 şi marţea, de la ora 21.00. Obligate de sărăcie să pornească pe un drum la capătul căruia nu este, de multe ori, decât o promisiune, mame românce nu pot recunoaşte decât faţă de ele însele cât de mare este sacrificiul de a strânge un pumn de euro. La Exodul mamelor, ele povestesc adevăratul preţ pe care îl au de plătit.

Cea de-a doua poveste este a Nonei Evgenie, doar unul dintre cei 3 consilieri locali pe care îi au românii în Italia. La prima vedere e un politician. Nona avea o soră de 10 ani pe care a rămas să o crească singură. Mama lor plecase în Italia din acelaşi motiv: nu mai avea ce le pune fetelor în farfurie. Nona a crescut-o singură iar Flavia, sora cea mică, are acum 26 de ani. Este mamă şi ea, şi trăieşte, la rândul ei, la distanţă şi de mama ei, şi de Nona, sora cea mare. S-a măritat şi stabilit la Hamburg. Nona este în Italia pentru că, după facultate a venit să-şi viziteze mama, a mers la un avocat ca să afle cum îşi poate echivala studiile şi aproape că n-a mai plecat de acolo. Ea şi avocatul s-au plăcut şi căsătorit în scurt timp. Povestea lor, la Exodul mamelor de miercuri, ora 21.00, la TVR 1 şi TVR+.

Diana e în clasa a XI-a la Liceul de Artă din Iaşi, mutată de curând aici din orăşelul unde a copilărit, Târgu Frumos. Diana cântă de când a început să vorbească şi mereu s-a visat pe o scenă. Aplauzele au tot venit, dar mai rar de la propria mamă, plecată şi ea din ţară ca să poată să-şi ţină fetele pe linia de plutire. Irina Păcurariu a filmat-o la întâlnirea „de fiecare duminică, pe Skype”, unde Diana vede de 10 ani cum arată mama ei. Plecată în Italia ca îngrijitoare, mama îi coase fetei costumele populare pe care le îmbracă Diana pe scenă.

 

Despre seria Exodul mamelor:

Exodul mamelor există şi ca emisiune de televiziune pentru că o româncă plecată la muncă în Italia a început la un moment dat să scrie ceea ce trăia... Textele ei au început să circule pe Internet de la o româncă la alta, de la o mama la alta. Aşa au ajuns în Romania, cât să le citim şi să o descoperim pe cea care le semnează, pe Liliana. Am citit textele acestei femei exemplare şi am ştiut instantaneu că aş da orice să o şi cunosc”, povesteşte jurnalista TVR Irina Păcurariu.

Liliana este prima voce pe care telespectatorii TVR 1 au ascultat-o la Exodul mamelor. Cei mai mulţi “italieni”, cum li se spune vara românilor întorşi să mai pună câte o cărămidă la casele pe care au început să le facă, ascund că au fost nevoiţi să rabde de foame, de frig sau umilinţe. Femeile nu spun nimănui că dorm în acelaşi pat cu bolnavul paralizat sau pe o saltea, jos, lângă patul bătrânei pe care o îngrijesc. Liliana, însă, a hotărât că trebuie să se ştie că sunt multe femei care dorm în frig ca să facă economie, că sunt jignite, agresate, speriate. Dar care nu spun nimic… le e ruşine.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 

1:00 Istorii ascunse (R)

Realizator Cristina Băican

(Reluare)

1:35 Dosar România (R)

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)
 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1