loader
Foto

Galerie foto

Ştii ce înseamnă „De departe trandafir, de aproape borș cu… știr”? Expresii şi proverbe care fac referiri la flori, în ediţia specială „Care pe care” de Florii, la TVR 1

Chiar e „floare la ureche” să vorbim corect limba română? Dar cu „corola de minuni a lumii” cum e? „A pune cuiva ghiocei la… ureche”, „a privi la cineva ca la un cireș copt”, „a umbla pe după... salcie/vișin”... Voi ştiţi sensul construcţiilor enumerate? Acestea şi alte expresii şi proverbe care se referă la flori au fost explicate în ediţia „Care pe care” de duminică, 28 aprilie, la TVR 1. | VIDEO

 

Ruxandra Gheorghe-Negrea
Care pe care

Patru agenți pentru protecția și paza limbii române trec prin cinci runde captivante, cu proverbe, expresii, definiții, sinonime și dau piept cu tirul de greșeli de... șantier din vocabularul lui Dorin zidaru´, în ediţia specială „Care pe care” de Florii.

Un inginer, absolvent al Facultăţii de Mecatronică, un expert în securitate cibernetică, o doamnă care nu va face economie de cuvinte corecte, deşi este economistă, dar şi un veteran al finanțelor s-au întrecut în ediţia „Care pe care” de duminică, la TVR 1. Şi pentru că atunci îi sărbătorim pe toţi cei care poartă nume de flori, echipa emisiunii s-a gândit să fie în ton cu sărbătoarea şi să aducă în atenţia iubitorilor limbii române expresii şi proverbe care au „flori” în structura lor.

(w882)

(w882)

Şi Dorin ziadaru´ (interpretat de actorul Marius Florea Vizante), un meșter care construiește aiuritor fraze în limba română şi care lansează pleonasme într-un ritm amețitor, are momentul lui în emisiune. Iar concurenţii au fost provocaţi să descopere greşelile de limbă română din discursul său.

(w882)

Cel de-al treilea sezon al emisiunii în care învățăm lucruri necunoscute până acum despre și din limba română și din gramatică se vede la TVR 1 sâmbăta şi duminica, de la ora 16.00.

Ruxandra Gheorghe-Negrea are un mesaj pentru cei care iubesc „Care pe care”: „Și tu poți intra în Serviciul de Protecție și Pază a limbii române. Suntem mereu în căutare de agenți ai cuvintelor corecte. Fă-ți curaj și intră în arenă! Participă la singura emisiune concurs dedicată limbii noastre! Intră pe tvr.ro, pe pagina emisiunii și completează fișa de înscriere. Transformă cuvintele corecte în bani! Și în cărți. Te așteptăm”!

(w500)

Despre „Care pe care”

„Care pe care” e singura emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc. Titlul programului face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar, în același timp, este un indicator către competiția de limba și literatura română care are loc în platoul de televiziune: „Care pe care”. În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase. Parafrazând celebrul vers „Limba noastră-i o comoară”, în această emisiune, limba română poate să fie o adevărată comoară pentru cei patru concurenți, fiecare rundă aducând premii tentante în bani. Iar câştigătorul ediţiei îşi poate dubla suma.

(w882)

Vestimentația Ruxandrei Gheorghe-Negrea este asigurată de designerul Marius Mușat.

11:00 Vedeta familiei

Vedeta familiei (redifuzare) Sezonul campionilor

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Ediţia 2

Concurenti-SOPHIA DINU, STEFAN STANEV, ELISA MIRON
presedinte juriu-LUMINITA ANGHEL
juriu: Lidia Berceanu-avocat; Izabela Cristea-asistent medical; Georgiana Vasile-profesoara; Andrei Iancu-coregraf-sef Ansamblul Artistic Ciocarlia; Adrian Georgescu-inginer, actualmente pensionar; Anton Bangaci, actor si fotomodel.
Jurnalist Iulia IoaniţoaiaRegia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

12:30 Vis sau realitate? (R)

Prezintă Sebastian Felix Topescu

Regizor Iulia Stoian
Producător tv Mihai Răzuş

(Reluare)
 
Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: duminică, 16 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00,  revedeți o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Jumătatea lunii iunie nu înseamnă încă vacanță, așadar lecțiile „Teleenciclopediei" sunt o întâlnire potrivită cu istoria, arta ori zoologia. O ...

Accidentul vascular cerebral ischemic și radiologia intervențională

La "Un doctor pentru dumneavoastră", sâmbătă, 15 iunie, de la ora 7:00, la TVR1, urmărim o ediție despre tratarea accidentului vascular cerebral ...

 

#tvr1