loader
Foto

Galerie foto

Incursiune în trecutul Olteniei, la Politică şi delicateţuri

Mircea Dinescu i-a pregătit arheologului Ion Stângă o reţetă tradiţională din zona Olteniei, în ediţia din 19 octombrie a emisiunii de la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 14.35.

 

Mircea Dinescu
Politică şi delicateţuri

Ediţia este disponibilă pe TVR+.

Pe 19 octombrie, Mircea Dinescu a invitat din nou telespectatorii TVR 1 la un prânz tradiţional, într-o atmosferă plină de culoare, pe malul Dunării, la Cetate. Alături de el s-a aflat arhelologul Ion Stângă, autor a şapte volume de arheologie şi numismatică şi a numeroase studii de specialitate. Politică şi delicateţuri - duminică, de la ora 14.35, la TVR 1, TVR HD, precum şi online, pe TVR+.

Asistat de Dunărea agitată, poetul a făcut o călătorie în timp, în istoria veche a Olteniei şi a pregătit o mâncare tradiţională, „care ţine de vechimea acestui ţinut”, o saramură de pui, alături de care mămăliga este „obligatorie”. Vremea fiind neprietenoasă, deliciile culinare au fost pregătite în interior, iar cei doi protagonişti au ieşit doar pentru a pune bucăţile de cocoş tânăr pe grătarul al cărui jar a fost întreţinut de minune de vântul de afară.

Musafirul, despre care Dinescu spune că este „un personaj, o figură în Cetate", i-a adus gazdei sale în dar una dintre cărţile lui de arheologie, o frescă a istoriei Olteniei, scrisă „sprinţar şi pe un ton ludic vizavi de istorie şi oamenii din Cetate” şi i-a satisfăcut curiozitatea referitoare la trecutul şi locuitorii zonei pe care o iubeşte atât de mult. Discuţia captivantă din timpul preparării bucatelor a fost întreruptă din când în când de Mambo Siria, inedita fanfară a locului, iar lumina caldă a toamnei a devenit un ingredient principal în crearea unei atmosfere de poveste.

Mircea Dinescu şi-a aşteptat telespectatorii la ediţia Politică şi delicateţuri de duminica aceasta, sfătuindu-i să încerce şi ei să prepare acasă reţeta strămoşilor noştri, pe cât de simplă, pe atât de gustoasă, pentru că „mâncărurile sofisticate nu au atâta farmec precum o mâncare simplă”.

Ion Stângă s-a născut pe 12 noiembrie 1947 la Cetate, a absolvit secţia de Istorie veche şi arheologie din cadrul Universităţii din Bucureşti, obţinând doctoratul în Arheologie clasică. A fost conferenţiar la Universitatea din Piteşti şi mai apoi director al Muzeului regiunii Porţilor de Fier din Drobeta-Turnu Severin. A scris 7 volume de arheologie şi numismatică şi peste 180 de studii de specialitate. Una dintre cele mai importante descoperiri ale carierei sale a fost o biserică paleocreştină din provincia Dacia romană, datată din secolul IV-V e.n.

Pentru doritori, masterchefi şi gurmanzi, toate reţetele prezentate de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu".

***

Din primăvara lui 2014, duminica este, pentru telespectatorii TVR, prilej de întâlnire cu emisiunile pline de savoare marca Mircea Dinescu. Săptămânal, poetul, pamfletarul şi masterchef-ul Dinescu realizează şi moderează Politică şi delicateţuri la TVR 1, TVR HD, TVRi şi online, pe TVR+. Pasionat de arta culinară şi la curent cu dedesubturile jocurilor politice, Mircea Dinescu încearcă să scoată din banalitate ideea de bucătărie românească, asortînd-o cu un vin bun şi cu muzică lăutărească veche. Alături de el se află, de fiecare dată, o personalitate din actualitatea românească, un politician, un artist, un filosof sau un medic celebru.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

22:30 Vis sau realitate?

Prezintă Sebastian Felix Topescu

În acest nou sezon, Basti Țopescu îşi propune să fie și mai aproape de telespectatori, oferindu-le o pauză pentru a visa. În fiecare ediție, Basti se transformă în „creatorul de visuri”, invitând câte o celebritate să pășească alături de el în lumea fanteziei, pentru a-și împlini visul cel mai nebunesc pentru o zi. Datorită formatului nou și calității emisiunii, "Vis sau Realitate" a fost nominalizată la categoria “Original Formats” în cadrul premiilor “Pitch and Play Live!” și se bucură de un succes în continuă creștere.

Invitată Lia Bugnar

Regizor Iulia Stoian
Producător tv Mihai Răzuş

23:00 Documentar

* Phoenix. Har/Jar

Phoenix. Har/Jar” reuneşte membrii formației din perioada de dinaintea plecării din 1977 şi punctează momentele importante din cronologia tumultuoasă a trupei, de la primele apariții din 1962 sub numele de „Sfinții”, până în prezent, povestind, în premieră, întâmplările prin care au trecut în țară, relația cu

Securitatea, momentele în care au hotărât să fugă din România şi cum au reuşit s-o facă, dar şi viața pe care au dus-o peste hotare înainte şi după Revoluția

din ’89.

Filmul documentar este realizat de Televiziunea Română prin Casa de Producție TVR

Regia Cornel Mihalache

Scenariul: Cornel Mihalache și Claudia Nedelcu Duca

Montaj film Roxana Elekes

Producator Claudia Nedelcu Duca

XX AUDIENTA GENERALA (AG)

 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1