Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand POLITICA COOKIES
Mircea Dinescu a gătit la două capete: „mâncare animalică pentru oameni fini”
Joi, 16 Noiembrie 2017
Pasionat de bucătărie, actorul Marius Manole i-a dat o mână de ajutor: a tăiat  conştincios legumele, a amestecat  în oale şi a gustat din tot ce se găsea pe masă. Musafirul s-a simţit perfect în bucătăria lui Mircea Dinescu. Politică şi delicateţuri , cu Marius Manole, este la TVR 1 şi TVR+ pe 19 noiembrie, de la 15.30.

„Am vrut să-l şochez puţin, trebuie să recunosc, dar el e actor şi a văzut multe la viaţa lui", ne-a spus râzând poetul, care îşi aşteapta invitatul la Politică şi delicateţuri cu două… capete: unul fiert, de viţel şi unul copt, de porc. Duminică, la Politică şi delicateţuri de la TVR 1, invitatul lui Mircea Dinescu este unul dintre cei mai iubiţi actori din noua generaţie: Marius Manole. Ediţia a putut fi următită la TVR 1 şi TVR+ pe 19 noiembrie, de la ora 15.30.

„E uşor înspăimântător, dar după ce le vezi în farfurie, gustul îţi domoleşte părerea” ne-a spus Marius Manole, pe care Dinescu l-a pus la treabă încă de la începutul emisiunii. Pasionat de bucătărie, musafirul a tăiat conştincios legumele, a amestecat în oale şi a gustat din tot ce găsea pe masă. Dinescu a preparat o mâncare „uşor sălbatică, pentru oameni fini”, adică o tocană din limbă şi falcă de vită şi porc, copan de gâscă afumat, cârnaţi de la Cetate. Nu au lipsit ingredientele sale vedetă: zeama de portocale, dulceaţa de ardei iuţi şi ardeiul copt, dar şi piperul roşu cu aromă de trandafiri.

(w640)

(w640)

Marius Manole s+a simte ca acasă în bucătăria poetului, a râs, a glumit şi a participat cu bucurie la prepararea tocanei. „Mi-ar plăcea să învăţ să gătesc ca Dinescu, să am o săptămână în care să stau aici lângă bucătari şi să văd cum fac… mi se pare una dintre cele mai frumoase meserii din lume”.

(w640)

(w640)

Dinescu a asortat la tocană o salată de varză murată în care a pus seminţe, fructe de pădure şi sâmburi de rodie şi l-a poftit pe Marius în cramă, la un pahar de rose.

(w640)

(w640)

Gazda şi musafirul au ascultat vrăjiţi muzica celebrului lăutar Ionel Tudorache, care i-a transpus, cu timbrul său inegalabil şi cu piesele vechi, în atmosfera de la începutul secolului trecut.

(w640)

Discuţia de la masă ne-a dezvăluit lucruri despre începuturile carierei lui Marius Manole, acesta povestind cu farmec întâmplări hazlii din lumea teatrului, spre deliciul poetului, la rândul său atras de actorie încă din adolescenţă.

(w640)

Aşadar, duminică, 19 noiembrie, la TVR 1 ne-am întâlnit cu un actor care excelează prin sinceritate şi firesc: Marius Manole. Politică şi delicateţuri a început la ora 15.30 şi a putut fi vizionată la TVR 1 şi TVR+.

 

***

Actorul Marius Manole s-a născut pe 4 octombrie 1978, la Iaşi. A absolvit, în anul 2000, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, iar între anii 2002 şi 2003 a urmat cursurile secţiei de coregrafie din cadrul UNATC Bucureşti. Din 2002 este angajat al Teatrului Naţional din Bucureşti, unde în stagiunea curentă, joacă în nu mai puţin de 9 piese. De-a lungul timpului a colaborat cu teatrele Bulandra, Metropolis, Odeon, Maria Filotti din Brăila, Teatrul Naţional Timişoara. Deşi declară că nu îl pasionează lumea filmului, de-a lungul carierei a jucat în câteva filme de lung şi scurt metraj sub bagheta unor regizori cunoscuţi, precum Silviu Purcărete şi Alexa Visarion.

Pe lângă rolurile din treatru care l-au făcut celebru, Marius Manole are numeroase alte preocupări: prezintă împreună cu Marius Tucă programul matinal al postului de radio Smart FM sau are roluri speciale în emisiuni de televiziune, se implică în proiecte cu mize sociale. Unul dintre acestea a fost şi câştigarea unui concurs tv de dans pentru care a muncit cu multă dăruire şi pasiune. Premiul câştigat de el, în valoare dde 100.000 de euro, a ajuns la HHC (Hope&Homes for Children), susţinând asigurarea unor condiţii bune pentru copii în familiile din care provin.

 

***

Din primăvara lui 2014, duminica este, pentru telespectatorii TVR, prilej de întâlnire cu emisiunile pline de savoare marca Mircea Dinescu. Săptămânal, poetul, pamfletarul şi masterchef-ul Dinescu realizează şi moderează Politică şi delicateţuri la TVR 1, TVR HD, TVRi şi online, pe TVR+. Pasionat de arta culinară şi la curent cu dedesubturile jocurilor politice, Mircea Dinescu încearcă să scoată din banalitate ideea de bucătărie românească, asortând-o cu un vin bun şi cu muzică lăutărească veche. Alături de el se află, de fiecare dată, o personalitate din actualitatea românească, o vedetă, un politician, un artist, un filosof sau un medic celebru. Pentru doritori, masterchefi şi gurmanzi, toate reţetele prezentate de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu".