Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand POLITICA COOKIES Vezi și Politica de Confidenţialitate care face referire la modul în care colectăm, folosim şi partajăm datele dumneavoastră pentru a va oferi serviciile TVR precum şi modul în care folosim platformele sociale.
Politică şi delicateţuri la centrul... mesei, cu fostul arbitru Ion Crăciunescu
Joi, 21 Mai 2015
Ritmurile îndrăcite ale Tarafului din Vărbilău îl molipsesc pe fostul arbitru, care joacă o sârbă, spre deliciul lui Mircea Dinescu - în ediţia de duminică, 24 mai, a emisiunii ce poate fi urmărită de la ora 15.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Pe 24 mai, Mircea Dinescu găteşte la Politică și delicateţuri sub atenta şi avizata supraveghere a fostului arbitru internaţional Ion Crăciunescu. Poetul pregăteşte un somn cu ştevie, la prepararea căruia nu omite ingredientele sale favorite: zeama de portocală şi vinul parfumat de la Cetate. Lângă somn, asortează o salată de ridiche neagră. Politică şi delicateţuri poate fi urmărită duminică, de la ora 15.00, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.

La ediţia de duminică, Mircea Dinescu găteşte pentru invitatul său în două reprize... După ce somnul cu ştevie este gata, gazda şi musafirul său coboară în cramă pentru a-şi trage un pic sufletul şi a o asculta pe celebra Evora autohtonă şi taraful său din Vărbilau.

(w640)

Se întorc apoi în bucătărie pentru a doua tură de gătit, „să se joace un pic şi să se înveselească”, după cum spune Dinescu, întrucât, pentru poet, gătitul este „cea mai bună forma de terapie”. La început căleşte o foaie de varză murată în apă de izvor, în care înfăşoară bucăţele de cârnat din amestec de carne de capră şi porc, afumat la lemn de prun. Rezultă un fel de sărmăluţe, alături de care pune câteva roşii cherry, stropeşte totul cu vin din belşug, iar apoi le lasă să fiarbă.

Cei doi revin în cramă, unde îi aşteaptă paharele aburnide de vin rose. Discuţia lor este savuroasă şi plină de neprevăzut, Crăciunescu povestind cu mult haz începuturile sale în arbitraj. La un moment dat, ritmurile îndrăcite ale tarafului de la Vărbilău îl molipsesc pe fostul arbitru care se ridică de la masă şi joacă o sârbă, spre deliciul lui Mircea Dinescu.

Despre Ion Crăciunescu

În întreaga sa carieră, Ion Crăciunescu a arbitrat peste 200 de jocuri în fotbalul intern şi peste 80 de meciuri internaţionale. Din ultima categorie pot fi menţionate cronologic următoarele: Campionatul European de tineret din 1988, finala Campionatului European de juniori din 1992, Seminfinala Cupei Intercontinentale din 1995, în acelaşi an conducând la centru şi finala Cupei Campionilor Europeni. S-a retras din arbitraj în anul 1996. După această perioadă a fost observator federal şi observator FIFA şi a avut diverse atribuţii în Comisia Centrală de Arbitri.

Ion Crăciunescu s-a născut pe 27 septembrie 1950 la Craiova. Şi-a început cariera de fotbalist în anul 1960 la echipa Chimia Râmnicu Vâlcea, iar mai apoi la echipa de tineret a Universităţii Craiova. În anul 1975 abandonează cariera de fotbalist în favoarea celei de arbitru. Începând cu anul 1978 a arbitrat în divizia C, în următorul an a arbitrat meciurile din diviza B, iar din 1981 este arbitru al diviziei A. Din anul 1984 a fost şi arbitru internaţional FIFA. În prezent, este membru al Grupului de observatori UEFA.

***

Pentru doritori, masterchefi şi gurmanzi, toate reţetele prezentate de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu".

***

Din primăvara lui 2014, duminica este, pentru telespectatorii TVR, prilej de întâlnire cu emisiunile pline de savoare marca Mircea Dinescu. Săptămânal, poetul, pamfletarul şi masterchef-ul Dinescu realizează şi moderează Politică şi delicateţuri la TVR 1, TVR HD, TVRi şi online, pe TVR+. Pasionat de arta culinară şi la curent cu dedesubturile jocurilor politice, Mircea Dinescu încearcă să scoată din banalitate ideea de bucătărie românească, asortînd-o cu un vin bun şi cu muzică lăutărească veche. Alături de el se află, de fiecare dată, o personalitate din actualitatea românească, un politician, un artist, un filosof sau un medic celebru.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.