loader
Foto

Galerie foto

Muzica: Nicu Alifantis; versurile: Mircea Dinescu

Compozitorul şi interpretul Nicu Alifantis este invitatul lui Mircea Dinescu duminica aceasta, la „Politică şi delicateţuri”. Emisiunea poate fi văzută pe 28 mai, de la ora 15.00, la TVR 1 şi TVR+, iar de la 20.00, pe TVR HD.

 

Mircea Dinescu
Politică şi delicateţuri

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În ultima duminică din luna mai, Politică şi delicateţuri se mută pe malul Dunării, la Cetate, unde Mircea Dinescu îşi aşteaptă invitatul - pe celebrul Nicu Alifantis - cu un crap şi câteva scrumbii prinse chiar de el, tocmai bune de aşezat pe grătar. Emisiunea poate fi văzută pe 28 mai, de la ora 15.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+, iar la TVR HD, tot duminică, de la 20.00.

(w882) Dinescu si

Sub soarele prietenos de sfârşit de primavară, pe pajiştea din faţa conacului lui Dinescu, gazda şi musafirul se învârt preocupaţi în jurul grătarului, pe care pun nu doar peşte ci şi roşii, ardei şi usturoi. Dinescu pregăteşte şi un sos, din care, cum ne-a obişnuit, apa lipseşte în totalitate, fiind înlocuită cu vin rose de anul trecut. Din când în când, îi pofteşte pe lăutarii din Calafat să cânte.

(w882) Dinescu si

După ce peştele şi legumele sunt gata, cei doi se aşază la un pahar de vin şi de vorbă în liniştea deplină de la Cetate, tulburată doar de ciripitul păsărilor.

(w882) peste

(w882) Dinescu si

Impresionat de noul volum de poezii al lui Dinescu, „Colierul din bomboane de colivă", Alifantis îi face o surpriză şi compune muzica pentru una dintre poeziile din volum, spre încântarea poetului.

(w882) Dinescu si

Duminică, suntem, aşadar, poftiţi cu toţii în universul lui Dinescu, la Cetate, să asistăm la o întâlnire plină de farmec şi sensibilitate între doi oameni pe care îi leagă iubirea pentru frumos, poezie, muzică.

(w882) Dinescu si

***

Născut la 31 mai 1954, la Brăila, din părinţi greco-macedonieni, Nicu Alifantis face studii muzicale particulare şi debutează scenic în anul 1973, în emisiunea Tele Top, de la TVR. Este angajat în 1975 la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila şi devine destul de cunoscut şi iubit de public, astfel încât în 1976 casa de discuri Electrecord îi editează primul material discografic, Cântec de noapte, cu patru piese.

Membru al Cenaclului Flacăra, condus de poetul Adrian Paunescu, Nicu Alifantis participă la majoritatea „întâmplărilor artistice”, melodii ale sale figurând pe compilaţiile Folk 1 şiFolk 2, apărute la Electrecord în 1977, respectiv în 1978. În 1983, la apariţia triplului LP care marca 10 ani de activitate a cenaclului, Nicu Alifantis este cel mai bine reprezentat cantautor de pe acest album, figurând cu trei piese. În 1995 fondează grupul Alifantis & Zan, iar în 1999 înfiinţează Fundaţia Nicu Alifantis, cu scopul de a promova „proiecte artistice în care valoarea, forţa şi autenticitatea vor fi primordiale”.

Nicu Alifantis este şi unul din cei mai prolifici compozitori de muzică de teatru din lume, compunând coloana sonoră pentru peste 100 de piese şi lucrând cu unii din cei mai mari regizori români.

(w882) Dinescu si

***

Din primăvara lui 2014, duminica este, pentru telespectatorii TVR, prilej de întâlnire cu emisiunile pline de savoare marca Mircea Dinescu. Săptămânal, poetul, pamfletarul şi masterchef-ul Dinescu realizează şi moderează Politică şi delicateţuri la TVR 1, TVR HD, TVRi şi online, pe TVR+. Pasionat de arta culinară şi la curent cu dedesubturile jocurilor politice, Mircea Dinescu încearcă să scoată din banalitate ideea de bucătărie românească, asortând-o cu un vin bun şi cu muzică lăutărească veche. Alături de el se află, de fiecare dată, o personalitate din actualitatea românească, o vedetă, un politician, un artist, un filosof sau un medic celebru. Pentru doritori, masterchefi şi gurmanzi, toate reţetele prezentate de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu".

4:15 Profesioniştii... cu Eugenia Vodă (R)

...cu Eugenia Vodă Talk-show cultural

Emisiune de Eugenia Vodă

(Reluare)

5:10 Tezaur folcloric (R)

Prezintă Gheorghiţa Nicolae

Producător Roxana Pletea Popuşoi

(Reluare)
 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1