loader
Foto

Galerie foto

O băimăreancă din Finlanda, invitată la „Politică şi delicateţuri”

Narcisa Suciu a acceptat invitaţia lui Mircea Dinescu la „Politică şi delicateţuri”. Duminică, 26 aprilie, la ora 14.30, la TVR 1 revedem ediția în care poetul a gătit pentru interpreta originară din Maramureș.

 

Mircea Dinescu
Politică şi delicateţuri

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

„Întotdeauna am visat să iau masa cu o finlandeză şi iată, mi s-a îndeplinit visul, chiar dacă finlandeza e născută prin Ardeal”, a exclamat Mircea Dinescu la întâlnirea cu băimăreanca Narcisa Suciu.

Mircea Dinescu a fost secondat în bucătărie de o româncă stabilită în urmă cu mai mulţi ani în Finlanda.

(w882)

De peste zece ani, cântăreaţa Narcisa Suciu locuieşte împreună cu familia în Finlanda, dar a venit în ţară să își viziteze familia, ocazie cu care a acceptat cu plăcere şi invitaţia lui Mircea Dinescu. Mândru nevoie mare de noua sa descoperire - puiul bio dependent de iarbă şi grăunţe - poetul l-a scăldat în zeamă de portocală şi l-a aşezat pe un pătuţ de mazăre. Nici mazărea nu a fost una oarecare, ci a fost preparată tot după o reţetă inventată de Dinescu, la tigaie, fără apă, ci doar cu ulei, roşii şi ghimbir confiat.

(w882)

Pricepută într-ale bucătăriei, Narcisa i-a povestestit gazdei sale despre ce găteşte în Finlanda, despre ingredientele specifice locului şi tradiţiile culinare din zona în care locuieşte. „Cu Narcisa am avut o revelaţie, pentru că poetul meu preferat este Ion Barbu, marele matematician şi poet genial, şi chiar m-a obsedat poezia lui cu Riga Crypto şi Lapona Enigel! În plus, întotdeauna am visat să iau masa cu o finlandeză şi iată, mi s-a îndeplinit visul, chiar dacă finlandeza e născută prin Ardeal”, a glumit Dinescu.

(w882)

În emisiune, cei doi au savurat un pahar de vin, au gustat din mâncarea proaspăt gătită şi, din când în când, s-au oprit să îl asculte pe Gogu Iancu de la Poiana Mare. Telespectatorii TVR 1 au fost poftiţi la o ediție Politică şi delicateţuri în care Narcisa Suciu a vorbit cu sinceritate despre începuturile carierei sale, familie, soţul său finlandez şi despre cum este viaţa departe de ţară. Iar Dinescu i-a gătit un pui cu mazăre cum nici Finlanda n-a văzut!

***

Despre cântăreaţa Narcisa Suciu

(w235)

Narcisa Suciu s-a născut pe 27 ianuarie 1975, la Baia Mare şi a lansat până în prezent şase albume muzicale. Printre premiile obţinute de artistă se numără: trofeul Festivalului internațional de interpretare Ursuleţul de Aur – obţinut în 1991, iar în 1997 - locul 3 la Festivalul Cerbul de Aur. În 2010, Narcisa Suciu a părăsit România pentru Finlanda, unde s-a căsătorit şi locuieşte cu familia ei.

***

Din primăvara lui 2014, duminica este, pentru telespectatorii TVR, prilej de întâlnire cu emisiunile pline de savoare marca Mircea Dinescu. Săptămânal, poetul, pamfletarul şi masterchef-ul Dinescu realizează şi moderează Politică şi delicateţuri la TVR 1 HD, TVRi şi online, pe TVR+. Pasionat de arta culinară şi la curent cu dedesubturile jocurilor politice, Mircea Dinescu încearcă să scoată din banalitate ideea de bucătărie românească, asortând-o cu un vin bun şi cu muzică lăutărească veche. Alături de el se află, de fiecare dată, o personalitate din actualitatea românească, o vedetă, un politician, un artist, un filosof sau un medic celebru. Pentru doritori, masterchefi şi gurmanzi, toate reţetele prezentate de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu".

23:00 Documentar

* Phoenix. Har/Jar

Phoenix. Har/Jar” reuneşte membrii formației din perioada de dinaintea plecării din 1977 şi punctează momentele importante din cronologia tumultuoasă a trupei, de la primele apariții din 1962 sub numele de „Sfinții”, până în prezent, povestind, în premieră, întâmplările prin care au trecut în țară, relația cu

Securitatea, momentele în care au hotărât să fugă din România şi cum au reuşit s-o facă, dar şi viața pe care au dus-o peste hotare înainte şi după Revoluția

din ’89.

Filmul documentar este realizat de Televiziunea Română prin Casa de Producție TVR

Regia Cornel Mihalache

Scenariul: Cornel Mihalache și Claudia Nedelcu Duca

Montaj film Roxana Elekes

Producator Claudia Nedelcu Duca

XX AUDIENTA GENERALA (AG)

1:00 Petrecere...cu cântec! (R)

Prezintă Iuliana Tudor

Română. Jurnalist Anamaria Voicu. Regia artistică Dan Manoliu

Producător Iuliana Tudor

(Reluare)
 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1