loader

Rețeta lui Mircea Dinescu din 3 mai

Mircea Dinescu a gătit o ciorbă „de trezire” din cap de somn pentru Gabriel Cotabiţă, după o noapte... albastră, și jumări din gușă de curcan, în ediția din 3 mai, la „Politică și delicatețuri”.

 

Mircea Dinescu
Politică şi delicateţuri

CIORBĂ DIN CAP DE SOMN

-     ½  cap somn

-     3 cepe

-     5 ardei

-     2 căpățâni usturoi

-     2 legături ștevie

-      3 gălbenușuri de ou

-     vin

-     zeamă de portocală

-     oțet de mere

-     coriandru, piper roșu, busuioc

JUMĂRI DIN GUȘĂ DE CURCAN

-     1 gușă de curcan

-     4 cepe

-     ulei

-     sare

Maioneză ușoară

-     3 ouă

-     ulei

-     zeamă de portocală

-     capere

17:00 Dincolo de alb şi negru

Moderator Mihaela Craciun

Tema: Universul Celibidache

Invitat Stejărel Olaru-istoric si cercetător

Producător Ioana Mureşan

Sezon nou

18:00 Via Transilvanica-O călătorie prin România mai puţin umblată

(VIA TRANSILVANICA-A JOURNEY THROUGH WILD ROMANIA, Germania, 2024) Premieră

Realizatori: Alina Teodorescu, Dimitrie Iordănescu

* Documentar. România, o ţară cu o istorie bogată şi cu zone de natură sălbatică, invită privitorul să-i descopere secretele de-a lungul traseului turistic Via Transilvanica, cu o lungime de 1.400 km.

“Drumul care uneşte” traversează ţara din anul 2022 şi “este în primul rând un proiect social, prin care comunităţi întregi care se aflau pe cale de dispariţie, primesc un nou sens şi o posibilitate de dezvoltare economică printr-un tip de turism făcut în tihnă, în care actorul principal, drumeţul, nu are nevoie de lux, se mulţumeşte cu lucruri de bază şi ştie să aprecieze valoarea produselor locale, are respect pentru programul de lucru al oamenilor din comunităţi, este curios şi binevoitor”-după cum spun înşişi iniţiatorii proiectului.

Partea I

Bucovina, Ţinutul de sus şi Terra Siculorum

Via Transilvanica porneşte din nordul ţării, din Bucovina, punte de legătură între Transilvania şi Moldova, de la Mănăstirea Putna.

Apoi, continuă spre Lunca Ilvei, din judeţul Bistriţa‑Năsăud, la poalele munților Rodnei. Aici începe regiunea Ţinutul de Sus, cu o lungime de 277 km. Via Transilvanica trece aici prin munţi şi ne arată că asprimea locului a învăţat oamenii să se adapteze în faţa naturii şi a vremurilor.

Apoi continuă prin Terra Siculorum, denumirea în latină a Ţinutului Secuiesc, o regiune a României care contribuie semnificativ la întregirea etajelor etnice, culturale şi istorice ale drumului Via Transilvanica. Traseul prin Ţinutul Secuiesc începe de la Câmpu Cetăţii, parcurge depresiunea Sovata‑Praid, de unde continuă pe dealurile Transilvaniei, ajungând în diferite sate secuieşti, locuite de oameni hotărâţi şi gospodari, care încă mai păstrează tradiţii şi obiceiuri din vechime.

Redactor Laura Bălan

 
Vedetele știrilor, în pași de dans printre amintiri: Laura Fronoiu și Alina Stancu, la Nostalgia Imaginarium 2025

Evenimentul care readuce spiritul anilor ’90–2000 i-a adunat pe iubitorii de muzică retro la Romexpo. Printre participanți, și prezentatoarele ...

Relația de încredere dintre mandant și mandatar

Relația de încredere dintre mandant și mandatar

publicat: vineri, 07 noiembrie 2025

Într-o lume în care semnătura şi cuvântul pot schimba destine, încrederea devine fundamentul oricărei relaţii juridice. Una dintre cele mai ...

Două povești despre luptă și lumină: copiii care s-au salvat și moștenirea lui Celibidache

„Dosar România” aduce o ediție cu două povești impresionante: lupta părinților care își salvează copiii din dependența de droguri și portretul ...

 

#tvr1