loader
Foto

„Referendum” despre mizele şi surprizele recensământului, la TVR 1

„Consideraţi utilă recenzarea populaţiei şi a locuinţelor?" – a fost întrebarea pe care Mihai Rădulescu o adresează telespectatorilor TVR 1 luni seară, pe 11 aprilie, de la ora 21.00, la TVR 1.

 

Mihai Rădulescu
Referendum

Amânat cu un an din cauza pandemiei, recensământul populaţiei şi locuinţelor a început în România în urmă cu aproape o lună, iar acum ne aflăm în prima etapă, neobligatorie, de autorecenzare online - o noutate în istoria cercetărilor de acest tip de la noi. Urmează, peste încă o lună, etapa obligatorie obişnuită, de colectare a datelor prin interviuri faţă în faţă. Despre mizele şi surprizele recensământului discută Mihai Rădulescu şi invitaţii săi la „Referendum”, luni, 11 aprilie, de la ora 21.00, în direct la TVR 1.

Este al 13-lea recensământ organizat de-a lungul timpului în ţara noastră. Ultimele două cercetări, desfăşurate acum 10, respectiv 20 de ani, ne-au arătat, fiecare, o scădere a populaţiei cu peste un milion de locuitori. „Consideraţi utilă recenzarea populaţiei şi a locuinţelor?" – îşi întreabă jurnalistul TVR invitaţii şi telespectatorii, în ediţia „Referendum” de luni seară.

Mihai Rădulescu: „Vom constata şi de astă dată scădere demografică? Câţi şi pe unde mai suntem în ţară? Câţi se declară români, câţi de alte etnii? Câţi sunt proprietari şi câţi stau cu chirie? Câţi sunt religioşi şi câţi nu? Sunt cateva dintre obiectivele recensământului. Pentru a putea fi atinse, e nevoie de furnizarea unor informaţii corecte. Riscul unor erori există, întrucât chestionarele oferă unele surprize care lasă loc de confuzii. De pildă, cum se defineşte capul gospodăriei, de ce apare o limită de gospodării într-o locuinţă sau chiar o limită de vârstă într-un cuplu, cum faci diferenţa între variante de răspuns precum 'fără religie, ateu sau agnostic'... Încercăm să lămurim totul cu invitaţii noştri, în primul rând să vedem dacă şi de ce e nevoie de recensământ".

Invitaţi să-şi aducă argumentele privind subiectul pus în discuţie în dezbaterea de la TVR 1 sunt Cătălin Raiu, director comunicare Institutul Naţional de Statistică, Roxana Brişcariu, sociolog, Cristian Duţescu, avocat, Ödön Szabó, deputat UDMR, Cătălin Manea, deputat Partida Romilor, respectiv Andrei Caramitru, consultant de business.

Ca de obicei, telespectatorii sunt invitaţi să-şi exprime opiniile pe platformele online stiriletvr.ro si hotnews.ro, pe paginile de Facebook TVR 1 şi Facebook Referendum. Cele mai interesante comentarii şi întrebări vor fi prezentate în emisiune.

***

La „Referendum”, o temă de actualitate este susţinută cu argumente de două tabere cu opinii contrare, iar telespectatorii participă activ, acordându-şi votul pentru una sau cealaltă dintre echipe. Realizator şi gazdă, Mihai Rădulescu, moderator cu experienţă, intervine pentru a asigura echilibrul confruntării. „Referendum” a debutat în grila de toamnă 2021 a principalului post al Televiziunii Române şi se vede în direct, în fiecare seară de luni, de la ora 21.00, la TVR 1. Românii din afara graniţelor sunt şi ei invitaţi la vot: emisiunea se difuzează simultan şi la TVR Moldova, iar de la ora 22.50, tot luni, la TVR Internaţional.

4:10 Oamenii şi legea (R)

Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

Jurnalişti Tv: Raluca Amzăr, Ileana Gaiță

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

(Reluare)

4:55 Agrostrategia (R)

Producator Vlad Macovei

(Reluare)
 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1