Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand POLITICA COOKIES
„Singurul lucru pe care ştiu să îl fac în bucătărie e ceaiul” - Ovidiu Ioaniţoaia
Joi, 12 Mai 2016
As în gazetărie, dar novice în bucătărie, celebrul cronicar sportiv este invitatul lui Mircea Dinescu în ediţia din 15 mai a emisiunii Politică şi delicateţuri, difuzată la ora 15.00, la TVR 1 şi TVR HD. În meniu: muşchi Wellington şi plăcintă cu ştevie
Dinescu si Ioanitoaia
placinta
Dinescu si Ioanitoaia
Dinescu si Ioanitoaia
placinta
Dinescu si Ioanitoaia

Ediția este disponibilă online pe TVR+

„Suntem ca doi supravieţuitori, fiecare pe o banchiză de gheaţă; dăm la vâsle şi ne-am ciocnit astăzi la mine în bucătărie”, spune Mircea Dinescu, prezentându-şi invitatul din ediţia de duminică a emisiunii Politică şi delicateţuri, jurnalistul Ovidiu Ioaniţoaia. Ca de obicei, poetul ne aşteaptă în faţa micilor ecrane şi pe 15 mai, de la 15.00, la TVR 1 şi TVR HD sau online, pe TVR+.

(w640) Dinescu si

Mai obişnuit cu zarva redacţiilor de ziare şi a stadioanelor decât cu bucătăria, musafirul lui Dinescu urmăreşte cu atenţie cum acesta prepară un „muşchiuleţ Wellington”, adică un muşchi învelit în aluat şi, pentru o mireasmă în plus, uns cu un amestec de nucă şi ardei copt. Uimit de dexteritatea şi creativitatea gazdei sale, Ovidiu Ioaniţoaia mărturiseşte cu umor: „În viaţa mea n-am făcut nici ouă ochiuri! Singurul lucru pe care ştiu să îl fac în bucătărie e ceaiul... şi nici pe ăla nu-l nimeresc întotdeauna”.

(w640) muschi

„Lovitura de graţie” pentru Ioaniţoaia vine, însă, odată cu al doilea fel de mâncare pe care i-l pregăteşte poetul, o plăcintă cu ştevie. „Întâlnirea cu ştevia, recunosc, m-a prins pe picior greşit. Nu am mâncat niciodată ştevie”, recunoaşte invitatul, spre amuzamentul şi surpriza lui Dinescu, a cărui replică nu se lasă prea mult aşteptată: „Sigur că el, fiind băiat de Bucureşti... ştevia nu creşte pe aici, pe Calea Victoriei”.

(w640) Dinescu si

După ce muşchiuleţul şi plăcinta sunt gata, cei doi coboară în cramă, la un pahar de vin de la Cetate şi o discuţie prietenească despre carieră şi presă, întreruptă din când în când de muzica tarafului Constantin Lătăreţu.

(w640) Dinescu si

***

S-a născut pe 26 februarie 1945 la Periş, judeţul Ilfov. A studiat la liceul „Ion Maiorescu” din Giurgiu şi a absolvit Institutul de Limbi Străine din Bucureşti. A lucrat la ziarul „Sportul” şi mai apoi la revista „Flacăra”. În 1991 a fondat şi condus ziarul „Sportul Românesc”, pe care l-a părăsit în 1997, pentru a crea un nou ziar, „ProSport”. Într-o mişcare surpriză, a părăsit acest ziar, împreună cu majoritatea echipei redacţionale, trecând la rivalul „Gazeta Sporturilor”, al cărui director este şi acum.

A publicat 5 cărţi de interviuri şi reportaje. Începând din 1995 a realizat la ProTV emisiunea Procesul etapei şi, mai apoi, Recursul etapei, la Antena 1. A realizat programe şi la Radio Total, Pro FM, iar de 12 ani, Tribuna Zero, de la Europa FM, îi poartă semnătura. De-a lungul carierei, a primit numeroase premii şi distincţii de la Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune, Asociaţia Presei Sportive, Comitetul Internaţional Olimpic, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, Ministerul Sportului etc.

***

Din primăvara lui 2014, duminica este, pentru telespectatorii TVR, prilej de întâlnire cu emisiunile pline de savoare marca Mircea Dinescu. Săptămânal, poetul, pamfletarul şi masterchef-ul Dinescu realizează şi moderează Politică şi delicateţuri la TVR 1, TVR HD, TVRi şi online, pe TVR+. Pasionat de arta culinară şi la curent cu dedesubturile jocurilor politice, Mircea Dinescu încearcă să scoată din banalitate ideea de bucătărie românească, asortând-o cu un vin bun şi cu muzică lăutărească veche. Alături de el se află, de fiecare dată, o personalitate din actualitatea românească, o vedetă, un politician, un artist, un filosof sau un medic celebru.

Pentru doritori, masterchefi şi gurmanzi, toate reţetele prezentate de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu".