Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand POLITICA COOKIES
„Tort ca-n Afganistan” pentru Adelin Petrişor, la Politică şi delicateţuri
Vineri, 08 Ianuarie 2016
Ouă româneşti cu mămăliguţă, amestec de măcriş cu ştevie , dar şi un tort mănăstiresc – în meniul pe care Mircea Dinescu l-a pregătit pentru jurnalistul TVR Adelin Petrişor la Politică şi delicateţuri din 10 ianuarie, ora 16.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Jurnalistul Ştirilor TVR Adelin Petrişor este invitatul lui Mircea Dinescu la ediţia din 10 ianuarie a emisiunii Politică şi delicateţuri. Spectacolul culinar pe care îl oferă cei doi poate fi urmărit duminică, 10 ianuarie, la Politică şi delicateţuri, de la ora 16.00, la TVR 1 şi TVR HD sau online, pe TVR+.

În formă maximă după sărbători, gazda emisiunii Politică şi delicateţuri de la TVR 1, Mircea Dinescu, este gata să-şi impresioneze invitatul cu bucate simple, dar delicioase. La început, poetul pregăteşte pentru Adelin Petrişor ouă româneşti cu mămăliguţă şi un amestec de măcriş cu ştevie, peste care presară ceapă caramelizată. Deşi mărturiseşte că nu se pricepe deloc la gătit şi că este pentru prima dată când intră într-o bucătărie de restaurant, Adelin Petrişor îi dă o mână de ajutor poetului, amestecând conştiincios în tigaia în care se prăjeşte ceapa.

(w640)

A doua reţetă pe care Dinescu o prepară pentru invitatul său este un tort mănăstiresc: un tort uşor, de post. Este, de altfel, printre puţinele ocazii când în emisiune se găteşte un desert. Întrebat de Adelin Petrişor de ce nu obişnuieşte să facă torturi şi prăjituri, poetul răspunde cu umor: „eu, în general, gătesc lucruri după care se poate bea vin”.

(w640)

La prepararea tortului, munca este împărţită: Dinescu zdobeşte biscuiţii, iar invitatul său pisează nucile, apoi poetul amestecă ingredientele pentru blat, iar când acesta este gata, face rapid şi crema, din compoziţia căreia nu lipsesc bananele şi dulceaţa de fructe de pădure. După ce tortul este gata, Dinescu îl ornează cu gutui confiate. Amândoi sunt de acord că ceea ce a ieşit este un tort rustic şi că arată „ca-n Afganistan”.

(w640)

În cramă, Adelin îi povesteşte gazdei sale despre experienţele trăite în zonele de conflict, despre viaţa reporterilor de război, temerile şi suferinţele lor, dar şi întâmplări mai puţin cunoscute din Afganistan, Irak şi Coreea de Nord.

(w640)

***

Jurnalist al Ştirilor TVR, Adelin Petrişor s-a născut pe 29 iulie 1975, la Buzău. Şi-a început cariera în anul 1994 la postul de radio 2M+. A transmis pentru mai multe posturi de televiziune româneşti din Irak, Afganistan, Liban, Israel, Algeria, Albania, Coreea de Nord, dar şi din alte zone de conflict.

În timpul ofensivei americane din Irak, în 2003 a fost singurul corespondent român care a transmis din Bagdad. De-a lungul timpului a intervievat personalităţi precum Yasser Arafat, Ehud Barak, Benjamin Netanyahu, Valentino Rossi, ayatolahul Mohammed Fadlallah – liderul spiritual al Hezbollah, secretarul general NATO – Jaap de Hoop Scheffer. Este singurul jurnalist român care a zburat cu avioane supersonice militare.

A publicat volumele „Corespondent de război”, album foto (Humanitas-2007), „Războaiele mele”, making-off-uri ale unor deplasări în Afganistan, Irak, Liban, Israel, închisoarea Guantanamo (Polirom-2010), „Coreea de Nord, un lagăr cât o ţară”, album foto, (Polirom-2012) şi „Ţara cu un singur gras”, carte despre experienţa nord-coreeană (Polirom 2013).

Până în prezent, jurnalistul TVR a primit 6 premii ale Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune.

 

***

Din primăvara lui 2014, duminica este, pentru telespectatorii TVR, prilej de întâlnire cu emisiunile pline de savoare marca Mircea Dinescu. Săptămânal, poetul, pamfletarul şi masterchef-ul Dinescu realizează şi moderează Politică şi delicateţuri la TVR 1, TVR HD, TVRi şi online, pe TVR+. Pasionat de arta culinară şi la curent cu dedesubturile jocurilor politice, Mircea Dinescu încearcă să scoată din banalitate ideea de bucătărie românească, asortînd-o cu un vin bun şi cu muzică lăutărească veche. Alături de el se află, de fiecare dată, o personalitate din actualitatea românească, un politician, un artist, un filosof sau un medic celebru.

Pentru doritori, masterchefi şi gurmanzi, toate reţetele prezentate de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu".

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.