Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand POLITICA COOKIES Vezi și Politica de Confidenţialitate care face referire la modul în care colectăm, folosim şi partajăm datele dumneavoastră pentru a va oferi serviciile TVR precum şi modul în care folosim platformele sociale.
Un spaniol adoptat de România face Politică şi delicateţuri cu Dinescu
Vineri, 07 Noiembrie 2014
Mircea Dinescu şi Joaquin Gonzalez au discutat despre carnea de capră şi despre fascinaţia României pentru un spaniol, în ediţia din 9 noiembrie a emisiunii de la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 15.00.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

În ediţia din 9 noiembrie a emisiunii Politică şi delicateţuri Mircea Dinescu a avut un invitat mai puţin cunoscut, dar un om care are multe de povestit: Joaquin Gonzalez este un spaniol stabilit de aproape unsprezece ani în România. Politică şi delicateţuri poate fi urmărită duminică, de la ora 15.00, la TVR 1, TVR HD, precum şi online, pe TVR+.

„Când am venit în România, am avut în program să stau un an, dar ceva am găsit aici, ceva care nu mă lasă să plec”, mărturiseşte el, într-o limbă română cu accent dulce. În Spania natală s-a ocupat de creşterea şi promovarea consumului de carne de capră, înfiinţând chiar o revistă în acest scop, numită „La Cabra”. Cu acelaşi gând a venit şi în ţara noastră.

În cinstea invitatului său şi a pasiunii acestuia pentru produsele provenite de la capre, Dinescu îi găteşte o pulpă de capră împănată cu slăninuţă şi cuişoare, stropită din belşug cu vin demi-sec şi alintată cu condimente alese. Iar înainte de a o băga la cuptor, aruncă în tavă şi câteva curmale... „Ideea mi-a venit când am intrat în bucătărie şi am văzut nişte curmale. Mi-am zis: hopa, ia să pun eu la capră nişte curmale, să se simtă căpriţa mai bine”, spune poetul, ca şi cum ar începe o poveste la gura sobei.

Pentru felul al doilea, poetul unge un muşchiuleţ de viţel tras în tigaie, cu unt şi cu faimoasa sa dulceaţă de ardei iute, cu care îşi uimeşte invitatul, iar apoi îl înveleşte în foi de plăcintă. Alături de muşchiul frumos împachetat şi aşezat pe un platou de ceramică, pune câteva ciuperci pe care, ca să nu se plictisească singure în cuptor, le umple cu bucăţele de slăninuţă. Toată minunăţia este lăsată la cuptor, iar Dinescu şi Gonzalez, osteniţi de atâta gătit, coboară în cramă pentru a gusta din afumăturile preparate la Cetate şi pentru a asculta muzica tarafului condus de George Strugurel. Discută la un pahar de vin despre agricultură, întorc pe toate părţile situaţia economică actuală a celor două ţări, deapănă amintiri, iar invitatul este cuprins de emoţie şi nostalgie în momentul în care George Strugurel şi taraful său îi cântă piese spaniole...

 

Joaquin Jesus Carlos Gonzalez Casellas s-a născut pe 14 august 1963 în provincia Girona din Spania.  A fost preşedintele Asociaţiei crescătorilor de capre din Catalonia, a înfiinţat revista „La Cabra”, pentru a promova consumul cărnii şi produselor din capră. A venit în România acum 11 ani pentru a pune în practică un proiect de cercetare a caracteristicilor laptelui de capră pentru copiii cu intoleranţă la laptele de vacă.

Pentru doritori, masterchefi şi gurmanzi, toate reţetele prezentate de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu".

***

Din primăvara lui 2014, duminica este, pentru telespectatorii TVR, prilej de întâlnire cu emisiunile pline de savoare marca Mircea Dinescu. Săptămânal, poetul, pamfletarul şi masterchef-ul Dinescu realizează şi moderează Politică şi delicateţuri la TVR 1, TVR HD, TVRi şi online, pe TVR+. Pasionat de arta culinară şi la curent cu dedesubturile jocurilor politice, Mircea Dinescu încearcă să scoată din banalitate ideea de bucătărie românească, asortînd-o cu un vin bun şi cu muzică lăutărească veche. Alături de el se află, de fiecare dată, o personalitate din actualitatea românească, un politician, un artist, un filosof sau un medic celebru.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.