loader
Foto

Galerie foto

Un spaniol adoptat de România face Politică şi delicateţuri cu Dinescu

Mircea Dinescu şi Joaquin Gonzalez au discutat despre carnea de capră şi despre fascinaţia României pentru un spaniol, în ediţia din 9 noiembrie a emisiunii de la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 15.00.

 

Mircea Dinescu
Politică şi delicateţuri

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

În ediţia din 9 noiembrie a emisiunii Politică şi delicateţuri Mircea Dinescu a avut un invitat mai puţin cunoscut, dar un om care are multe de povestit: Joaquin Gonzalez este un spaniol stabilit de aproape unsprezece ani în România. Politică şi delicateţuri poate fi urmărită duminică, de la ora 15.00, la TVR 1, TVR HD, precum şi online, pe TVR+.

„Când am venit în România, am avut în program să stau un an, dar ceva am găsit aici, ceva care nu mă lasă să plec”, mărturiseşte el, într-o limbă română cu accent dulce. În Spania natală s-a ocupat de creşterea şi promovarea consumului de carne de capră, înfiinţând chiar o revistă în acest scop, numită „La Cabra”. Cu acelaşi gând a venit şi în ţara noastră.

În cinstea invitatului său şi a pasiunii acestuia pentru produsele provenite de la capre, Dinescu îi găteşte o pulpă de capră împănată cu slăninuţă şi cuişoare, stropită din belşug cu vin demi-sec şi alintată cu condimente alese. Iar înainte de a o băga la cuptor, aruncă în tavă şi câteva curmale... „Ideea mi-a venit când am intrat în bucătărie şi am văzut nişte curmale. Mi-am zis: hopa, ia să pun eu la capră nişte curmale, să se simtă căpriţa mai bine”, spune poetul, ca şi cum ar începe o poveste la gura sobei.

Pentru felul al doilea, poetul unge un muşchiuleţ de viţel tras în tigaie, cu unt şi cu faimoasa sa dulceaţă de ardei iute, cu care îşi uimeşte invitatul, iar apoi îl înveleşte în foi de plăcintă. Alături de muşchiul frumos împachetat şi aşezat pe un platou de ceramică, pune câteva ciuperci pe care, ca să nu se plictisească singure în cuptor, le umple cu bucăţele de slăninuţă. Toată minunăţia este lăsată la cuptor, iar Dinescu şi Gonzalez, osteniţi de atâta gătit, coboară în cramă pentru a gusta din afumăturile preparate la Cetate şi pentru a asculta muzica tarafului condus de George Strugurel. Discută la un pahar de vin despre agricultură, întorc pe toate părţile situaţia economică actuală a celor două ţări, deapănă amintiri, iar invitatul este cuprins de emoţie şi nostalgie în momentul în care George Strugurel şi taraful său îi cântă piese spaniole...

 

Joaquin Jesus Carlos Gonzalez Casellas s-a născut pe 14 august 1963 în provincia Girona din Spania.  A fost preşedintele Asociaţiei crescătorilor de capre din Catalonia, a înfiinţat revista „La Cabra”, pentru a promova consumul cărnii şi produselor din capră. A venit în România acum 11 ani pentru a pune în practică un proiect de cercetare a caracteristicilor laptelui de capră pentru copiii cu intoleranţă la laptele de vacă.

Pentru doritori, masterchefi şi gurmanzi, toate reţetele prezentate de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu".

***

Din primăvara lui 2014, duminica este, pentru telespectatorii TVR, prilej de întâlnire cu emisiunile pline de savoare marca Mircea Dinescu. Săptămânal, poetul, pamfletarul şi masterchef-ul Dinescu realizează şi moderează Politică şi delicateţuri la TVR 1, TVR HD, TVRi şi online, pe TVR+. Pasionat de arta culinară şi la curent cu dedesubturile jocurilor politice, Mircea Dinescu încearcă să scoată din banalitate ideea de bucătărie românească, asortînd-o cu un vin bun şi cu muzică lăutărească veche. Alături de el se află, de fiecare dată, o personalitate din actualitatea românească, un politician, un artist, un filosof sau un medic celebru.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

12:30 Parlamentul României

Prezintă Radu Rădulescu

Producător Emilia Rădină

13:00 Oamenii şi legea (R)

Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

Jurnalişti Tv: Raluca Amzăr, Ileana Gaiță

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

(Reluare)
 
Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

„M-am făcut actriță ca să scap de plictiseală”! Cerasela Iosifescu e invitata Marinei Constantinescu la „Nocturne”

Dezarmant de sinceră. Şi talentată. Şi rebelă. Actriţa Teatrului Nottara, Cerasela Iosifescu, vine la „Noctune”, pe TVR 1. Despre iubiri pe ...

„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

 

#tvr1