loader
Foto

Teleenciclopedia: Marea criză economică din America | VIDEO

Sâmbătă, 2 aprilie, de la ora 18:50, la TVR1 facem o nouă incursiune în universul cunoașterii.

 

Teleenciclopedia

AVENTURIERII ARTEI MODERNE: PARIS LA MIEZUL NOPŢII (ep.5)

La trei luni de când naziștii puseseră pe foc 500 de lucrări ale artiștilor „degenerați”, Chaïm Soutine, care se ascundea într-o căsuță lângă Chinon, era chinuit de ulcer. Operat în 7 august, a murit două zile mai târziu și a fost înmormântat la Cimitirul Montparnasse. Dar, nu sub Steaua lui David, ci, ironic, sub o cruce. După ce trupele aliate au debarcat în Sicilia, în noaptea de 9 spre 10 iulie 1943, Benito Mussolini a fost îndepărtat de la putere și arestat; iar la 8 septembrie Italia a semnat armistițiul cu aliații.

MAREA CRIZĂ ECONOMICĂ DIN AMERICA (ep.1)


La începutul deceniului al treilea din secolul trecut, Statele Unite ale Americii savura prosperitatea. După contribuția decisivă la victoria democrațiilor occidentale în Primul Război Mondial, devenise cea mai mare putere globală în plan militar, economic, tehnologic, chiar și cultural. Ademeniți de iluzia îmbogățirii facile, americanii investeau și speculau, valoarea acțiunilor tranzacționate la faimoasa bursă new-yorkeză de pe Wall Street crescând amețitor. Însă, pe 24 octombrie 1929, spirala profiturilor s-a oprit brusc. Se declanșase Marele Crah – cuvânt ce în limba română provine din germanul der Krach (explozie, zgomot).

ATENA (ep. 3)

În secolul al V-lea î.C., Imperiul Persan își extinsese influența până la bazinul mediteraneean. Atena, aliată cu alte orașe-state grecești, l-a învins în bătălia de la Maraton, în 490 î.C. Ales în fruntea statului, Temistocles știa că victoria nu avea să descurajeze ambițiile expansioniste ale perșilor. Politician, strateg militar și vizionar, generalul a hotărât să unească orașul cu marea și a creat forța navală a Atenei, iar peste numai un deceniu, Portul Pireu din Golful Saronic al Mării Egee, adăpostea peste 300 de trireme, ai căror pinteni îmbrăcați în metal, s-au dovedit decisivi în abordarea vaselor inamice.

ŞERPII (ep. 2)

Subordinul Serpentes, din ordinul Squamata, cuprinde aproximativ 520 de genuri și 3600 de specii, răspândite pe toate continentele, cu excepția Antarcticii. Șerpii au corpul lipsit de membre, alungit și atât de îngust, încât rinichii sunt dispuși unul în spatele celuilalt, iar dintre plămâni doar unul e funcțional. În schimb, masculii prezintă două organe reproducătoare, pe care le folosesc alternativ în cursul împerecherii, probabil pentru a mări șansele de a avea urmași.

***

Producător: OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

***

Reluare în 04.04.2022, pe TVR 1 HD, la ora 01:30

 

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producători: Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
Alienarea parentală. Efectele pe termen lung asupra copilului

Miercuri, 21 februarie, revedem o ediție a emisiunii ”Oamenii și legea” moderată de Mihaela Olaru. Ora 13:00, pe TVR 1.

Miercuri, 21 februarie, de la ora 21:00, la TVR1 vă aşteptăm la un film poliţist, ecranizarea romanului "Maigret tend un piege" de Georges Simenon.

De 60 de ani pe scenă, FLORICA BRADU este ANIVERSATĂ LA TVR 1

Concertul aniversar la 60 de ani de carieră ai interpretei de muzică populară, desfăşurat la Teatrul de Stat din Oradea, poate fi urmărit la TVR ...

 

#tvr1