loader

„Moromeții”, un regal cinematografic, la TVR 1

Programa pentru Bac nu putea fi completă fără romanul ”Moromeții”. Vineri, 14 iunie, la ora 22.10, ecranizarea din 1987 a celebrului roman scris de Marin Preda, în regia lui Stere Gulea, va putea fi vizionată la TVR 1.

 

Capodoperă a literaturii române, alături de „Cel mai iubit dintre pământeni”, ”Moromeții” a fost numit singurul „copil” al Aurorei Cornu, femeia căreia Marin Preda i-a scris prima scrisoare de dragoste, și al marelui scriitor. Asta și pentru că Aurora Cornu a fost cea care a descoperit manuscrisul romanului „Moromeţii” şi, fără de care, poate, capodopera nu ar fi văzut lumina tiparului.

Despre filmul regizat de Stere Gulea s-a spus că nu avea de ce să lovească în regimul comunist, regăsindu-se în el câteva atacuri indirecte la adresa regimului burghezo-moşieresc, dar că, dincolo de orice tentă propagandistică, s-a dorit a fi un film de artă. Acesta ar fi și motivul pentru care regizorul a apelat la tehnica alb-negru, care impregnează cu atenţie jocul de lumini şi umbre în minţile spectatorilor.

Pe fondul unor mutaţii sociale, care se vor dovedi ireversibile, filmul urmăreşte destrămarea unei familii ţărăneşti tradiţionale. Încercarea autoritară şi disperată a capului familiei - Ilie Moromete (Victor Rebengiuc) - de a ţine în loc această realitate, eşuează. Cu Ilie Moromete dispare un prototip social care a reprezentat secole de-a rândul societatea românească. Dispare de fapt o identitate care nu a mai fost înlocuită. Această lume este chiar cea a satului natal, Sililștea-Gumești, în care Ilie Moromete traiește cu convingerea că existența ei reprezinta lucrul cel mai însemnat din univers.

Distribuția reunește nume ca Victor Rebengiuc, Luminița Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorel Vișan, Mitică Popescu, Florin Zamfirescu, Emilia Popescu, imaginea fiind semnată Vivi Drăgan Vasile.

(w882)

Stere Gulea și-a dorit să urmeze îndeaproape cartea lui Marin Preda și să facă, după propria mărturisire, un film „clasic”, în sensul producțiilor lui Liviu Ciulei. Iar criticii sunt de acord, în unanimitate, că i-a reușit.

De amitit și faptul că, inițial, regizorul a vrut să-l distribuie pe Gheorghe Dinică în rolul lui Moromete, iar Victor Rebengiuc trebuia să fie Dumitru al lui Nae. Dinică a refuzat și s-a ajuns ca Moromete să fie jucat de Rebengiuc.

„Am vrut ca filmul să fie cât mai simplu. Aproape că îmi doream ca aparatul de filmat să nu se simtă, ci doar lumea romanului cât mai vie, cât mai necontrafăcută…”, mărturisea regizorul Stere Gulea.

Pelicula a obținut Marele Premiu și Premiile pentru imagine (Vivi Drăgan Vasile), interpretare masculină (Victor Rebengiuc), scenografie (Svetlana Mihăilescu), muzică (Cornelia Tăutu), montaj (Mircea Ciocâltei). Diploma de onoare (Luminiţa Gheorghiu) la ACIN, în 1987. De asemenea, Victor Rebengiuc a câștigat Premiul pentru interpretare masculină la San Remo, Italia, în 1988, și tot în același an Premiul III („Ciorchinele de bronz”) și Premiul pentru interpretare masculină la Santarem, în Portugalia.

Mai multe detalii despre Festivalul Filmului Bacalaureat AICI.

17:00 Dong Yi, concubina regelui

(DONG YI-Coreea de Sud, 2010)

Episodul 14

Regia: Lee Byung-hoon, Kim Sang-hyub

Cu: Han Hyo-joo, Ji Jin-hee, Lee So-yeon, Park Ha-sun

* Dramă istorică, inspirată de viaţa lui Sukbin Choi, una dintre consoartele regelui Sukjong, conducătorul dinastiei Joseon între 1674 şi 1720.

Născută într-o familie săracă, Dong Yi se angajează servitoare la palatul regal şi, apreciată pentru isteţimea şi corectitudinea ei, câştigă încrederea familiei regale, mai ales după ce demască o conspiraţie politică extrem de periculoasă. Devenită concubină oficială a regelui Sukjong, implicată în luptele pentru putere de la palat, în conflictele şi concurenţa dintre femeile din viaţa suveranului, Dong Yi se remarcă prin inteligenţa cu care rezolvă situaţiile delicate. Fiul ei, Geum, căruia îi oferă o educaţie aleasă şi foarte strictă, va deveni regele Yeongjo, unul dintre cei mai longevivi conducători ai dinastiei Joseon.

18:15 Tu votezi România!

* Dezbatere electorală alegeri prezidenţiale

Moderatori: Ramona Avramescu şi Marian Voicu

Participă:

Cristian VasileTerheş-Partidul National Conservator Roman,

Daniel Ionasci-sustinator Lavinia Sandru-Partidul Umanist Social Liberal,

Simina Tulbure-sustinator Nicusor Dan-candidat independent

Coordonator Smaranda Vornicu

Transmisiune directa

 
Marian Voicu: „Cancerul dezinformării și propagandei negre se extinde rapid”

Marian Voicu duce o luptă constantă cu ştirile false, pe care le demontează săptămânal, în emisiunea “Breaking Fake News”, la TVR 1. Jurnalistul ...

Europolis: Tezaurul ascuns din Mănăstirea Uspenia | VIDEO

Cărțile, asemenea oamenilor, poartă amprenta unei individualități, a unei istorii și a unei meniri.

Succesiunea – un drept legal

Succesiunea – un drept legal

publicat: vineri, 04 aprilie 2025

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Cine poate solicita ieşirea din indivizune? Ce este rezerva succesorală şi care ...

 

#tvr1