loader

„Moromeții”, un regal cinematografic, la TVR 1

Programa pentru Bac nu putea fi completă fără romanul ”Moromeții”. Vineri, 14 iunie, la ora 22.10, ecranizarea din 1987 a celebrului roman scris de Marin Preda, în regia lui Stere Gulea, va putea fi vizionată la TVR 1.

 

Capodoperă a literaturii române, alături de „Cel mai iubit dintre pământeni”, ”Moromeții” a fost numit singurul „copil” al Aurorei Cornu, femeia căreia Marin Preda i-a scris prima scrisoare de dragoste, și al marelui scriitor. Asta și pentru că Aurora Cornu a fost cea care a descoperit manuscrisul romanului „Moromeţii” şi, fără de care, poate, capodopera nu ar fi văzut lumina tiparului.

Despre filmul regizat de Stere Gulea s-a spus că nu avea de ce să lovească în regimul comunist, regăsindu-se în el câteva atacuri indirecte la adresa regimului burghezo-moşieresc, dar că, dincolo de orice tentă propagandistică, s-a dorit a fi un film de artă. Acesta ar fi și motivul pentru care regizorul a apelat la tehnica alb-negru, care impregnează cu atenţie jocul de lumini şi umbre în minţile spectatorilor.

Pe fondul unor mutaţii sociale, care se vor dovedi ireversibile, filmul urmăreşte destrămarea unei familii ţărăneşti tradiţionale. Încercarea autoritară şi disperată a capului familiei - Ilie Moromete (Victor Rebengiuc) - de a ţine în loc această realitate, eşuează. Cu Ilie Moromete dispare un prototip social care a reprezentat secole de-a rândul societatea românească. Dispare de fapt o identitate care nu a mai fost înlocuită. Această lume este chiar cea a satului natal, Sililștea-Gumești, în care Ilie Moromete traiește cu convingerea că existența ei reprezinta lucrul cel mai însemnat din univers.

Distribuția reunește nume ca Victor Rebengiuc, Luminița Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorel Vișan, Mitică Popescu, Florin Zamfirescu, Emilia Popescu, imaginea fiind semnată Vivi Drăgan Vasile.

(w882)

Stere Gulea și-a dorit să urmeze îndeaproape cartea lui Marin Preda și să facă, după propria mărturisire, un film „clasic”, în sensul producțiilor lui Liviu Ciulei. Iar criticii sunt de acord, în unanimitate, că i-a reușit.

De amitit și faptul că, inițial, regizorul a vrut să-l distribuie pe Gheorghe Dinică în rolul lui Moromete, iar Victor Rebengiuc trebuia să fie Dumitru al lui Nae. Dinică a refuzat și s-a ajuns ca Moromete să fie jucat de Rebengiuc.

„Am vrut ca filmul să fie cât mai simplu. Aproape că îmi doream ca aparatul de filmat să nu se simtă, ci doar lumea romanului cât mai vie, cât mai necontrafăcută…”, mărturisea regizorul Stere Gulea.

Pelicula a obținut Marele Premiu și Premiile pentru imagine (Vivi Drăgan Vasile), interpretare masculină (Victor Rebengiuc), scenografie (Svetlana Mihăilescu), muzică (Cornelia Tăutu), montaj (Mircea Ciocâltei). Diploma de onoare (Luminiţa Gheorghiu) la ACIN, în 1987. De asemenea, Victor Rebengiuc a câștigat Premiul pentru interpretare masculină la San Remo, Italia, în 1988, și tot în același an Premiul III („Ciorchinele de bronz”) și Premiul pentru interpretare masculină la Santarem, în Portugalia.

Mai multe detalii despre Festivalul Filmului Bacalaureat AICI.

18:15 România face bine

România face bine * prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și civilizată. Emisiunea prezentată de Irina Luca, vă aduce în fiecare ediţie oameni, locuri și povești fabuloase. Realizatorii emisiunii vă dezvăluie o Românie străbătută la pas și vă invită să răspundeți la întrebarea:

România face bine? Privită prin prisma agitației cotidiene, am spune că nu.

Dar văzută de aproape, ascultată în tihnă, pare că da.

* Cea mai mica școală din România. Are 12 metri pătrați, patru copii și un dascăl cu suflet mare. Așa ar putea fi descrisă cea mai mică școală din România, care se află într-un vârf de munte din inima Maramureșului. Desi curentul electric a ajuns si la Cornățea de câțiva ani, nu s-a gasit nimeni care sa îl branseze la scoala. Pentru ei, invatatoarea vine pe jos in fiecare zi, 14 kilometri.

* Miracolul Alexia

Alexia Tudose are un certificat de naştere şi unul de... renaştere. Adolescenta implicată într-un grav accident de circulaţie în decembrie 2022, cand ambele braţe i-au fost amputate, are acum o viaţă aproape normală.

* Preotul Damaschin-Salvatorul de suflete

Ultimul reportaj este despre un om care și-a dedicat viața binelui. Este în slujba Lui Dumnezeu și a schimbat viețile a mii de copii și familii. Vorbim despre părintele Dan Damaschin, cel care a transformat Iașul în polul faptelor bune.

Producător Maria Cristina Ţilică

18:45 Deceniul ascuns

(2024)-Episodul 1 (pilot)

Documentar

Bază a unei teze de doctorat, o cercetare antropologică desfășurată de-a lungul a 16 ani, în peste 60 de interviuri, își propune să sondeze România anilor '80 ca realitate plurală. De la figuri publice la oameni obișnuiți, de la artiști la medici, oameni politici sau muncitori, multitudinea de mărturii filmate, la rândul lor devenite istorie, conturează o imagine complexă, epurată de ură și părtinire, a trecutulului care nu mai este recent. Sunt evocate și analizate aspecte ale vieții cotidiene, societății și culturii românești din ultimii ani ai comunismului ceaușist.

Serialul documentar este produs de TVR Cultural și regizat de

Alexandru Stănescu, prezentând materiale inedite din Arhiva TVR și din arhivele personale ale celor intervievați.

Producător Ruxandra Ţuchel

 

Forumul Național pentru Viitorul Agriculturii, recent organizat de Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă, constituie un punct ...

"Opre Roma" și portretele schimbării | VIDEO

publicat: joi, 03 iulie 2025

Ediția "Opre Roma" din 4 iulie, difuzată de la ora 15:00, la TVR 1 și TVR+, depășește barierele prejudecăților și oferă o perspectivă autentică ...

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

publicat: miercuri, 02 iulie 2025

România a pierdut o legendă a sportului: Mihai Leu, primul campion mondial la box profesionist al țării. Televiziunea Română regretă dispariţia ...

 

#tvr1