loader
Foto

„Teleenciclopedia”: despre aventurierii artei moderne | VIDEO

Sâmbătă, 5 august, ora 19.00, vă invităm să urmăriți o nouă ediție a emisiunii „Teleenciclopedia” la TVR 1.

 

Teleenciclopedia

AVENTURIERII ARTEI MODERNE: BOEMA (ep.5)

În martie 1906, la Salonul Independenților, Matisse expunea un singur tablou, considerat monumental datorită dimensiunilor și originalității. Bucuria vieții era un melanj între primitivismul descoperit de artist în străvechiul orășel Collioure și în statuetele africane. În 1907, după o călătorie în Algeria, Matisse „păcătuia” din nou, pictând Nud Albastru – Amintire din Biskra (Nu bleu – Souvenir de Biskra). Criticii, consecvenți, au incriminat formele bizare și culoarea stridentă a pielii din tablou. Între timp, Picasso continua să experimenteze în dezordonatul Bateau Lavoir.

(w882) Gulag

GULAG: 1938- 1957 (ep. 8)

În „orfelinatele” gulagului, mortalitatea era teribilă: numai în 1947 au pierit 6.000 dintre cei 15.000 de copii sub trei ani. Cele mai multe „puncte de lucru” se aflau în regiunea Kolîma, din extremitatea nord-estică a țării, unde 200.000 de „ocnași” extrăgeau din mine aur, dar și minereurile rare indispensabile industriei de armament. La Norilsk, 80.000 de zeki exploatau cel mai mare zăcământ de nichel din lume. La Vorkuta, în bazinul fluviului Peciora, 200.000 de „trădători” lucrau în mine de cărbune.

(w882) Atena

ATENA  (ep.3)

În secolul al V-lea î.C., Imperiul Persan își extinsese influența până la bazinul mediteraneean. Atena, aliată cu alte orașe-state grecești, l-a învins în bătălia de la Maraton, în 490 î.C. Ales în fruntea statului, Temistocles știa că victoria nu avea să descurajeze ambițiile expansioniste ale perșilor. Politician, strateg militar și vizionar, generalul a hotărât să unească orașul cu marea și a creat forța navală a Atenei. Peste numai un deceniu, Portul Pireu din Golful Saronic al Mării Egee, adăpostea peste 300 de trireme, ai căror pinteni îmbrăcați în metal s-au dovedit decisivi în abordarea vaselor inamice.

(w882) mamifere m

MAMIFERE MARINE (ep.5)

Balenele cu cioc ale lui Blainville, orcile, cașaloții și focile-elefant caută hrană la adâncimi nebănuite. Dar nu ele sunt campioanele scufundărilor, ci balenele cu cioc ale lui Cuvier (Ziphius cavirostris), care se încumetă, uneori, la adâncimi de aproape 3000 de metri. Dintre toate mamiferele, aceste odontocete au atins limita absolută, din punct de vedere fiziologic, ceea ce este mai degrabă în dezavantajul lor.

Program de difuzare TVR 1:

5 august, ora 19.00

6 august, ora 00.35 (reluare)

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

15:55 Akzente

(II)​ Portret Daniel Spătar.

Producător Alex Mihăilescu

Transmisiune directă +înregistrare

16:45 Istorii ascunse

* TEZAURUL DIN PEȘTERA CIOCLOVINA

În 1953, în peștera Ponorici-Cioclovina cu apă, una dintre formațiunile carstice ale Munților Șureanu, speologul Traian Orghidan descoperea, din întâmplare, cel mai mare depozit european de piese ce aparține Epocii Bronzului Târziu. Cercetarea sitului a fost reluată în 2018, iar analizele chimice arată că o parte dintre cele aproape 8000 de obiecte descoperite în peșteră provin din zona Mării Baltice, iar altele din vechea regiune a Mesopotamiei.

Realizator Cristina Băican

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, a fost Ion Dragne, avocat.

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

 

#tvr1