loader

„A fi sau a nu fi Charlie-ist” – subiect la Foc încrucişat

Doi jurnalişti francezi cu suflet românesc au comentat pentru telespectatorii TVR 1 evenimentele tragice din Franţa. Dinu Flămând şi Nicolas Don au fost invitaţii Alinei Stancu în prima ediţie Foc încrucişat din 2015, difuzată la TVR 1 şi TVR+ pe 11.01.

 

Alina Stancu
Foc încrucişat

Prima ediţie din 2015 a emisiunii Foc încrucişat de la TVR 1 a fost dedicată evenimentelor din aceste zile de la Paris, desfăşurându-se sub titlul „A fi sau a nu fi Charlie-ist”. Ca de obicei, emisiunea a fost moderată de Alina Stancu, avându-l ca invitat permanent pe Cornel Nistorescu. Cei doi au purtat discuţii cu doi invitaţi, jurnaliştii Dinu Flămând şi Nicolas Don. Emisiunea a fost difuzată, ca în fiecare duminică, de la 13.00 la 14.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+, unde pot fi urmărite, de altfel, şi toate ediţiile anterioare.

Jurnalistul francez de origine română Dinu Flămând a oferit românilor mai multe detalii despre implicaţiile celor petrecute la Paris: „Charlie Hebdo era o revistă marginală în Franţa, dar chiar şi aşa, faptul că se acceptă orchestrarea politică din afară este tot manipulare”, explică el, conştient de faptul că „trebuie luate măsuri în spiritul democraţiei, pentru că toate lucrurile sunt perfectibile”. „Criza economică afectează Franţa, iar copiii francezi, în special cei care provin din familii sărace, nu au şanse să se integreze”, mai spune jurnalistul. El subliniază că „societăţile trebuie să găsească soluţii pentru a-şi integra cetăţenii”. În ciuda tristeţii care a cuprins Franţa în ultimele zile, Dinu Flămând vede şi partea plină a paharului: „Participarea atâtor oameni la Marşul Solidarităţii este un mare semn pentru lumea civilizată, asta în contextul în care cooperarea între oameni lasă mult de dorit”.

Nicolas Don, şi el jurnalist francez născut în România, ţine să precizeze că „Franţa nu este o ţară care fierbe, dar spiritele sunt încinse!”. „Chiar şi într-o ţară ca Franţa, nu pot fi supravegheaţi mii de potenţiali terorişti”, a mai adăugat el. În opinia jurnalistului, vina nu trebuie generalizată la o religie sau naţie anume: „Printre victime sunt: evrei, musulmani, catolici. Indiferent de culoarea pielii sau de religie, toţi sunt fraţi”, susţine el, subliniind că „toată lumea se identifică prin Charlie datorită identităţii şi a modului de a gândi”. În ceea ce priveşte viitorul, „vom asista la o radicalizare a discursului în Franţa, în scurt titmp, dar şi în alte ţări europene”, consideră Nicolas Don, care mai susţine că soluţia pentru ca aceste evenimente dramatice să nu mai aibă loc este una singură: „Cred că dorinţa care ar trebui să anime întreaga lume este reîntoarcerea la educaţie”, a afirmat invitatul la Foc încrucişat.

***

Din 7 septembrie 2014, în fiecare duminică, la prânz, Cornel Nistorescu este invitatul Alinei Stancu la o dezbatere „pe toate fronturile”. La aceeaşi masă, moderatoarea şi invitatul permanent al emisiunii stau faţă în faţă cu principalii actori implicaţi în cele mai importante evenimente ale săptămânii. Fie că sunt din domeniul economic, politic, social sau artistic, aceste evenimente sunt comentate şi analizate, confruntarea ideilor ducând la Foc încrucişat.

În afara evenimentelor care au făcut breaking news în buletinele de ştiri, la Foc încrucişat sunt discutate şi subiectele insuficient exploatate de media. Pornind de la ce s-a întâmplat, aflăm de ce şi la ce consecinţe ne putem aştepta în viitor.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

11:00 Dosar România

*Dezbatere: Securitatea la români.

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)

13:00 Ora regelui

Tradus de cercetătorul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, și având notele scrise de istoricul Tudor Vișan-Miu, volumul ”Însemnări zilnice. 1932” este o adevărată comoară pentru cei interesați de istoria țării. Cartea-mărturie, scrisă sârguincios de Regina Maria a României, este una dintre cele mai interesante din această serie, tumultosul an 1932 fiind redat din perspectivă personală.

Proiectul de cercetare “Istorii deturnate-destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist” a fost realizat de Muzeul Naţional Cotroceni, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și studenți la istorie și la arhitectură. Destinele a șapte personalități ale politicii și culturii interbelice, supuse represiunii comuniste au fost aduse în fața publicului, prin poveștile locuințelor și ale proprietarilor lor, conturate pe fondul unei Românii profund marcate de comunism.

Custodele Coroanei române a acordat Înaltul Patronaj Federației de Canotaj. În cadrul ceremoniei de la Castelul Peleș, Majestatea Sa Margareta a conferit învestituri regale unor personalități române din țară, dar și Germania și Elveția.

Prezintă Bogdan Șerban-Iancu

Producător Lidia Voicu

 
Vizită regală în Irlanda

Vizită regală în Irlanda

publicat: sâmbătă, 12 iulie 2025

Sâmbătă, 19 iulie, la „Ora Regelui”, vom călători, împreună cu Familia Regală, în Irlanda.  Vom afla ce îi atrage pe mulți români la capătul de ...

Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

 

#tvr1