loader
Foto

„A fi sau a nu fi Charlie-ist” – subiect la Foc încrucişat

Doi jurnalişti francezi cu suflet românesc au comentat pentru telespectatorii TVR 1 evenimentele tragice din Franţa. Dinu Flămând şi Nicolas Don au fost invitaţii Alinei Stancu în prima ediţie Foc încrucişat din 2015, difuzată la TVR 1 şi TVR+ pe 11.01.

 

Alina Stancu
Foc încrucişat

Prima ediţie din 2015 a emisiunii Foc încrucişat de la TVR 1 a fost dedicată evenimentelor din aceste zile de la Paris, desfăşurându-se sub titlul „A fi sau a nu fi Charlie-ist”. Ca de obicei, emisiunea a fost moderată de Alina Stancu, avându-l ca invitat permanent pe Cornel Nistorescu. Cei doi au purtat discuţii cu doi invitaţi, jurnaliştii Dinu Flămând şi Nicolas Don. Emisiunea a fost difuzată, ca în fiecare duminică, de la 13.00 la 14.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+, unde pot fi urmărite, de altfel, şi toate ediţiile anterioare.

Jurnalistul francez de origine română Dinu Flămând a oferit românilor mai multe detalii despre implicaţiile celor petrecute la Paris: „Charlie Hebdo era o revistă marginală în Franţa, dar chiar şi aşa, faptul că se acceptă orchestrarea politică din afară este tot manipulare”, explică el, conştient de faptul că „trebuie luate măsuri în spiritul democraţiei, pentru că toate lucrurile sunt perfectibile”. „Criza economică afectează Franţa, iar copiii francezi, în special cei care provin din familii sărace, nu au şanse să se integreze”, mai spune jurnalistul. El subliniază că „societăţile trebuie să găsească soluţii pentru a-şi integra cetăţenii”. În ciuda tristeţii care a cuprins Franţa în ultimele zile, Dinu Flămând vede şi partea plină a paharului: „Participarea atâtor oameni la Marşul Solidarităţii este un mare semn pentru lumea civilizată, asta în contextul în care cooperarea între oameni lasă mult de dorit”.

Nicolas Don, şi el jurnalist francez născut în România, ţine să precizeze că „Franţa nu este o ţară care fierbe, dar spiritele sunt încinse!”. „Chiar şi într-o ţară ca Franţa, nu pot fi supravegheaţi mii de potenţiali terorişti”, a mai adăugat el. În opinia jurnalistului, vina nu trebuie generalizată la o religie sau naţie anume: „Printre victime sunt: evrei, musulmani, catolici. Indiferent de culoarea pielii sau de religie, toţi sunt fraţi”, susţine el, subliniind că „toată lumea se identifică prin Charlie datorită identităţii şi a modului de a gândi”. În ceea ce priveşte viitorul, „vom asista la o radicalizare a discursului în Franţa, în scurt titmp, dar şi în alte ţări europene”, consideră Nicolas Don, care mai susţine că soluţia pentru ca aceste evenimente dramatice să nu mai aibă loc este una singură: „Cred că dorinţa care ar trebui să anime întreaga lume este reîntoarcerea la educaţie”, a afirmat invitatul la Foc încrucişat.

***

Din 7 septembrie 2014, în fiecare duminică, la prânz, Cornel Nistorescu este invitatul Alinei Stancu la o dezbatere „pe toate fronturile”. La aceeaşi masă, moderatoarea şi invitatul permanent al emisiunii stau faţă în faţă cu principalii actori implicaţi în cele mai importante evenimente ale săptămânii. Fie că sunt din domeniul economic, politic, social sau artistic, aceste evenimente sunt comentate şi analizate, confruntarea ideilor ducând la Foc încrucişat.

În afara evenimentelor care au făcut breaking news în buletinele de ştiri, la Foc încrucişat sunt discutate şi subiectele insuficient exploatate de media. Pornind de la ce s-a întâmplat, aflăm de ce şi la ce consecinţe ne putem aştepta în viitor.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

20:00 Telejurnal

*Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

20:55 Meteo

 
„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

Doamna Lia de la farmacie – un nou vis împlinit, vineri, la TVR 1

Pe 19 aprilie, Lia Bugnar îşi joacă propriul rol – cel care ar fi putut fi însăşi viaţa ei, dacă scena nu ar fi ales-o. Basti Ţopescu îi ...

„Breaking Fake News!”: despre „Marea resetare”

Duminică, 21 aprilie, ora 19.00, la TVR 1, Marian Voicu va dezbate, cu psihiatrul Gabriel Diaconu, teoria conspirației prin care un „guvern ...

 

#tvr1