loader
Foto

Oamenii și legea: Despăgubirea victimelor accidentelor rutiere

Într-un top al ţărilor din spaţiul comunitar ce vizează numărul deceselor survenite din accidente rutiere, România ocupă primul loc, cu o medie de 98 de decese la un milion de locuitori, în condiţiile în care media la nivel european este de 49.

 

Oamenii și Legea

Numărul vătămărilor corporale cauzate în aceleaşi circumstanţe este însă cu mult mai mare. Ştiaţi că aveţi dreptul la despăgubiri pentru pagubele morale şi materiale produse în urma unui accident, dar şi pentru eventualele vătămări corporale sau decesul persoanei apropiate? Aţi putut afla detalii în ediția redifuzată a emisiunii „Oamenii și legea”, luni, 19 februarie, de la ora 13:00, pe TVR 1.

(w882)

De la ora 13:00, pe TVR 1, invitata Mihaelei OLARU a fost Viorica BIŢĂ, avocat.

(w882)Din luna septembrie a anului trecut a intrat în vigoare ordinul care stabileşte ce despăgubiri primesc victimele accidentelor rutiere în baza unui punctaj traumatologic, pe cale amiabilă de la asiguratorul R.C.A. al şoferului vinovat, în funcţie de fiecare tip de leziune. Totodată, legea stabileşte că valoarea unui punct traumatic este egală cu dublul salariului de bază minim brut pe ţară de la data producerii accidentului, iar despăgubirile se pot ajusta în funcţie de particularităţile fiecărui caz în parte.

(w882)Pentru  vătămări corporale rezultate în urma unui accident rutier, despăgubirile acordate se pot solicita în maxim 3 ani de la data finalizării procedurii de urmărire penală, iar în caz de deces, în termen de maxim 5 ani de la data finalizării procedurii de urmărire penală.

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133, precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

*Ediția s-a difuzat și în 26.10.2023.


MODERATOR
av. Mihaela OLARU

JURNALIST TV
Raluca AMZĂR

REALIZATOR
Ileana GAIŢĂ

PRODUCĂTOR
Mihaela GRECU

16:00 Lumină şi fascinaţie-Riviera franceză

(LIGHT AND GLAMOUR-HISTORY OF THE FRENCH RIVIERA, Germania-Franţa, 2021)

Regia Hannes Schuler

* Documentar. Coasta de Azur nu este doar una dintre cele mai frumoase regiuni din Europa, ci şi cea mai fascinantă. Artişti, vedete şi elite se întâlnesc aici de peste o sută de ani, unde duc o viaţă de huzur, plină de rafinament şi eleganţă. Redactor Laura Bălan

17:00 Exclusiv în România

* Prezintă Cristian Tabără

În duminica Paștelui, Cristi Tabără și Cristina Șoloc vă propun o ediție de sărbătoare, într-o comunitate etnică în care nu au mai fost până acum. Echipa Exclusiv în România ajunge în județul Botoșani, supranumit și “leagănul geniilor”, pentru că aici s-au născut zeci de personalități care au scris istorie în domeniile lor. Una dintre explicațiile oamenilor de știință este că în zonă s-au amestecat diverse etnii și rase, fapt care ar favoriza apariția unor indivizi cu o inteligență superioară, ca Mihai Eminescu, George Enescu, Nicolae Iorga, Stefan Luchian, etc. Tocmai de aceea, în această ediție punem reflectorul pe una dintre etniile stabilite aici acum sute de ani, iar pentru asta, facem o incursiune în satul Rogojești, din comuna Mihăileni, unde populația este preponderent ucraineană. Petrecem sărbătoarea Învierii Domnului în maniera în care o fac ucrainenii în continuare aici la Rogojești. Vedem cum localnicii transformă ouăle de Paște în adevărate bijuterii, cunoaștem oameni gospodari, ansamblul popular ucrainean Vesna, fanfara Florile Bucovinei și explorăm întreaga zonă, pentru că este extrem de interesantă din toate punctele de vedere. Istoria aici este de câteva sute de ani, poate chiar de milenii, dacă luăm în serios cercetările care se fac în zonă. De asemenea, vizităm și Mănăstirea Vorona, mănăstire întemeiată în 1600 de călugări veniți din spațiul slav, cel mai probabil ruși, la care s-au adăugat bănățeni și moldoveni-un spațiu de interferență foarte interesant, unde există, de exemplu, chilia Patriarhului Teoctist al României, care a ucenicit în Mănăstirea Vorona, dar și un fond de carte veche absolut impresionant, în chirilică și slavă-4000 din cărți, dintre care 2000 sunt în patrimoniu național. Și tot în comuna Vorona, stăm de vorbă cu badea Costică Ciubotărița din satul Joldești, Tezaur Uman Viu UNESCO și cetățean de onoare al comunei Vorona, specialist în prelucrarea pieilor de oaie. Meșterul popular Ciubotărița confecționează căciuli din blană de oaie, meșteșug transmis în familia lui de 5 generații, dar cântă și la fluier și la muzicuță. Vom vedea că lucrurile aici, într-adevăr au o frumusețe și un specific al lor, cu totul aparte, așa că vă invităm să urmăriți ediția noastră specială din ziua de Paște, “Suflet ucrainean, duh orthodox în Botoșani”

Realizator Cristian Tabără

Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean

 
„Petrecere... cu cântec!”, ediţie specială de Paşti! Nicolae Furdui Iancu aniversează 45 de ani de carieră

Iuliana Tudor ne invită să sărbătorim cele patru decenii şi jumătate de cântec ale vocii Ţării Moţilor împreună cu Mariana Ionescu Căpitănescu, ...

Ediţie de colecţie „Tezaur folcloric”, de Paşti la TVR 1 | VIDEO

Vasilica Dinu, Elena Mimiș Trancă, Aurelia Popescu Preda, Leontina Fărcaș, Gheorghe Roșoga, Polina Gheorghe, dat şi alţi tineri și talentați ...

În Noaptea de Înviere, ediţii speciale „Universul credinţei”, la TVR 1

De la diplomaţie la preoţie – mărturisiri de suflet, făcute cu smerenie de părintele Bogdan Tătaru-Cazaban, în dialog cu Răzvan Bucuroiu şi ...

 

#tvr1