loader
Foto

A paisprezecea vizită a Familiei Regale române în Spania, reflectată la „Ora Regelui” | VIDEO

Camelia Csiki, realizator și directorul de imagine Claudiu Petringenaru prezintă, la „Ora Regelui”, jurnalul vizitei regale în Spania. Povești încărcate de emoție urmărim la TVR 1, sâmbătă, 18 noiembrie, ora 14.30.

 

Ora Regelui

Românii reprezintă în acest moment cea mai mare comunitate de străini din Spania, numărul rezidenţilor fiind de peste un milion, conform statisticilor oficiale.

Comunitatea românească, bine integrată în mediul spaniol, joacă un rol activ în dezvoltarea relaţiilor bilaterale, fiind un contributor important atât la dezvoltarea economiei spaniole, cât şi a celei româneşti.

(w882)

Regatul Spaniei care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, în a doua jumătate a acestui an, a fost ținta Familiei Regale române pentru o vizită diplomatică. Majestatea Sa Margareta a avut drept scop sublinierea, în mediul instituțional și în cadrul societății, a importanței României în Uniunea Europeană și în Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, precum și susținerea aspirațiilor europene ale Republicii Moldova.

Datând de peste 140 de ani, relațiile dintre România și Spania s-au aprofundat, pe parcursul vremii, datorită legăturilor dintre cele două familii regale și unei profunde prietenii. În ultimii treizeci de ani, Familia Regală română și Familia Regală spaniolă au fost întotdeauna prezente la evenimentele comune, de stat sau private.

(w882)

A paisprezecea vizită a Familiei Regale române în Spania a onorat exemplul Regelui Mihai care își susținea cu convingere țara în fața celor vizate a-i fi partenere.

(w882)

Timp de o săptămână, Majestatea Sa Margareta, însoțită de Principele Radu și diplomați din România și din Republica Moldova, au avut întîlniri în toate instituțiile importante ale Regatului Spaniei.

(w882)

„Europa este norocoasă, cred, că Președinția spaniolă a urmat-o pe cea suedeză. De la extremitatea nordică a continentului nostru, la țărmurile sale sudice, într-un singur an: cu greu am putea găsi un exemplu mai bun al unității noastre. Cu toate acestea, răspunderea mea astăzi este să vă atrag atenția asupra Estului continentului nostru și să vă rog să reflectați asupra viitoarelor pericole legate de posibila escaladare a agresiunii pe care Rusia a lansat-o împotriva Ucrainei. Aș dori să adaug Ucrainei o altă țară față de care Europa trebuie, de asemenea, să ia atitudine, dacă dorim un continent sigur: Republica Moldova”, a rostit Custodele Coroanei române în discursul de la Institutul Regal Elcano, din Madrid.

(w500)

La centrul operațional al Gărzii Civile Spaniole, Familiei Regale române i-au fost prezentate mai multe operațiuni internaționale la care au luat parte cele două țări.

(w882)

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au descoperit cu mândrie că o echipă de specialiști români lucrează la Centrul Satelitar al Uniunii Europene, instituție de extremă importanță strategică pentru întreaga lume.

(w500)

Întâlnirile cu românii din Regatul Spaniei, care au venit în Madrid și în Toledo de la sute de kilometri distanță au fost impresionante.

(w500)

Situat la doar 70 de kilometri de capitala Madrid, Toledo, orașul cu arhitectură uimitoare, aflat în patrimoniul UNESCO, a fost vizitat în anul 1929 de Regina Maria a României. Edilul din Toledo i-a însoțit pe oaspeții regali de acum la întâlnirea cu românii care fac parte din comunitate autonomă Castilla-La Mancha şi care i-au povestit Majestății Sale Margareta despre efortul de a-și păstra identitatea culturală și de a o transmite copiilor.

(w882)

Majestatea Sa nu pierde niciun prilej de a se mândri cu valorile românești, așa că a oferit Grădinii Botanice Regale din Madrid cîteva exemplare ale florii naționale, bujorul românesc.

(w882)

Camelia Csiki, realizator și directorul de imagine Claudiu Petringenaru ne aduc, la „Ora Regelui”, jurnalul vizitei regale, cu povești încărcate de emoție. Urmărim „Ora Regelui” la TVR 1 sâmbătă, 18 noiembrie 2023, ora 14.30, iar la TVR Internaţional, de la 16.30. Emisiunea se vede şi la TVR Moldova joi, 23 noiembrie 2023, ora 16.00.

Director de imagine: Claudiu Petringenaru

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Producător: Lidia Voicu

Realizator:  Camelia Csiki

credit foto: romaniaregala.ro

 

18:00 Ţară, ţară, cine eşti?

* Moderator Mădălina Dobrovolschi

“Țară, țară, cine ești?” aduce în prim plan oameni care găsesc soluții funcționale pentru comunități şi prezintă soluții care, dacă ar fi multiplicate la nivelul întregii societăți, ar ameliora imaginea României.

Emisiunea propune o perspectivă inedită pe piața media din România, aceea a jurnalismului bazat pe soluții, pentru că, deși pornește de la statistici negative, în care România nu arată deloc bine, emisiunea aduce în studio oameni care construiesc și implementează soluții.

În România, accesul la cultură este încă un privilegiu. Milioane de români rămân în afara experiențelor culturale. Asociația de Teatru Digital încearcă să deschidă universul artei teatrale prin tehnologie.

Invitati: ​Alexandru Arama-fondator Asociația de teatru digital

Daniela Tontsch-Președinte al Consiliului national al dizabilității din România

​Producător Ioana Mureşan

Sezon nou

18:55 Teleenciclopedia

HENRI ROUSSEAU (ep.1)

Întreaga viață, Pablo Picasso a păstrat în atelier patru tablouri, toate aparținând aceluiași pictor: Henri Rousseau. Îi adora lucrările, considerându-le un etalon pentru propria sa operă. Povestea pictorului Rousseau începe spre sfârșitul secolului al XIX-lea, la Paris-efervescent epicentru unde, zilnic, artele se reinventează. În 1868, la 24 de ani, provincialul Henri se muta la Paris și, patru ani mai târziu, se angaja ca funcționar la Oficiul Vamal. Scriitorul Alfred Jarry a fost primul care l-a numit, cu afecțiune și amuzament, Le Douanier (Vameșul). Dar, după două decenii, nesatisfăcut de meseria ingrată, Henri Rousseau hotăra să se dedice artei. În 1890, finaliza primul său autoportret, intitulat Eu însumi. Portret-peisaj, care îi înglobează personalitatea, talentul și visurile de glorie.

AMORURI BOEME. AMORURI BOEME : EMILIE FLÖGE ŞI GUSTAV KLIMT (ep.2)

Sfârşitul secolului al XIX-lea aducea un suflu proaspăt în cercurile artiștilor din Europa, dar în capitala Imperiului Austro-Ungar domnea conservatorismul. Pe 3 aprilie 1897, pictorul Gustav Klimt și încă vreo 40 de avangardiști înființau Wiener Secession (Secesiunea Vieneză) punând capăt dictaturii gustului burghez, sub motto-ul Der Zeit ihre Kunst. Der Kunst ihre Freiheit. (Timpurilor, arta lor. Artei -libertatea !) Emilie Flöge s-a alăturat cu entuziasm noii mișcări, ce revendica împrospătarea și... „popularizarea” curentelor artistice. Spera ca și design-ul vestimentar să se elibereze de vechile standarde și a decis că e timpul să-și pună în practică intuiția... feminină.

MITURILE GRECIEI ANTICE. PROMETHEUS: TITANUL RĂZVRĂTIT (ep.2)

Într-o zi, spune legenda, Zeus, stăpânul Olimpului, decide să schimbe ordinea în Univers. Zeus va ocupa cea mai înaltă culme. Ceilalţi confraţi vor sta pe o treaptă mai joasă, în vreme ce oamenii vor locui la poalele muntelui. La porunca suveranului, va fi organizat un mare ospăţ pe vastele câmpii din Mekone. Acolo, un bou sacrificat va fi împărţit între muritori şi divinităţi. Partea cea mai bună va reveni, desigur, zeilor. Numai că Prometheus, titanul însărcinat cu delicata misiune, are de gând să-l păcălească pe Zeus.

Producător Oana Haşegan

 
Programe In Memoriam Cristina Deleanu la TVR

Programe In Memoriam Cristina Deleanu la TVR

publicat: vineri, 16 mai 2025

Televiziunea Română regretă dispariţia actriţei Cristina Deleanu, care a încetat din viaţă la vârsta de 84 de ani, şi îşi modifică programele, ...

Sfânta Liturghie de inaugurare solemnă a pontificatului Papei Leon al XIV-lea, în direct la TVR

Duminică, 18 mai, la ora 11.00, în Piața Sfântul Petru, papa Leon al XIV-lea va prezida Sfânta Liturghie pentru inaugurarea solemnă a ...

„Zlatna, Abrud, Brad - Tot ce-a fost şi ce va fi”, un film despre oraşele din patrulaterul aurifer al Munţilor Apuseni

La „Dosar România”, Gabriel Geamănu ne propune un documentar despre viaţa a trei dintre localităţile din Apuseni unde se exploata minereu. ...

 

#tvr1