loader
Foto

A paisprezecea vizită a Familiei Regale române în Spania, reflectată la „Ora Regelui” | VIDEO

Camelia Csiki, realizator și directorul de imagine Claudiu Petringenaru prezintă, la „Ora Regelui”, jurnalul vizitei regale în Spania. Povești încărcate de emoție urmărim la TVR 1, sâmbătă, 18 noiembrie, ora 14.30.

 

Ora Regelui

Românii reprezintă în acest moment cea mai mare comunitate de străini din Spania, numărul rezidenţilor fiind de peste un milion, conform statisticilor oficiale.

Comunitatea românească, bine integrată în mediul spaniol, joacă un rol activ în dezvoltarea relaţiilor bilaterale, fiind un contributor important atât la dezvoltarea economiei spaniole, cât şi a celei româneşti.

(w882)

Regatul Spaniei care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, în a doua jumătate a acestui an, a fost ținta Familiei Regale române pentru o vizită diplomatică. Majestatea Sa Margareta a avut drept scop sublinierea, în mediul instituțional și în cadrul societății, a importanței României în Uniunea Europeană și în Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, precum și susținerea aspirațiilor europene ale Republicii Moldova.

Datând de peste 140 de ani, relațiile dintre România și Spania s-au aprofundat, pe parcursul vremii, datorită legăturilor dintre cele două familii regale și unei profunde prietenii. În ultimii treizeci de ani, Familia Regală română și Familia Regală spaniolă au fost întotdeauna prezente la evenimentele comune, de stat sau private.

(w882)

A paisprezecea vizită a Familiei Regale române în Spania a onorat exemplul Regelui Mihai care își susținea cu convingere țara în fața celor vizate a-i fi partenere.

(w882)

Timp de o săptămână, Majestatea Sa Margareta, însoțită de Principele Radu și diplomați din România și din Republica Moldova, au avut întîlniri în toate instituțiile importante ale Regatului Spaniei.

(w882)

„Europa este norocoasă, cred, că Președinția spaniolă a urmat-o pe cea suedeză. De la extremitatea nordică a continentului nostru, la țărmurile sale sudice, într-un singur an: cu greu am putea găsi un exemplu mai bun al unității noastre. Cu toate acestea, răspunderea mea astăzi este să vă atrag atenția asupra Estului continentului nostru și să vă rog să reflectați asupra viitoarelor pericole legate de posibila escaladare a agresiunii pe care Rusia a lansat-o împotriva Ucrainei. Aș dori să adaug Ucrainei o altă țară față de care Europa trebuie, de asemenea, să ia atitudine, dacă dorim un continent sigur: Republica Moldova”, a rostit Custodele Coroanei române în discursul de la Institutul Regal Elcano, din Madrid.

(w500)

La centrul operațional al Gărzii Civile Spaniole, Familiei Regale române i-au fost prezentate mai multe operațiuni internaționale la care au luat parte cele două țări.

(w882)

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au descoperit cu mândrie că o echipă de specialiști români lucrează la Centrul Satelitar al Uniunii Europene, instituție de extremă importanță strategică pentru întreaga lume.

(w500)

Întâlnirile cu românii din Regatul Spaniei, care au venit în Madrid și în Toledo de la sute de kilometri distanță au fost impresionante.

(w500)

Situat la doar 70 de kilometri de capitala Madrid, Toledo, orașul cu arhitectură uimitoare, aflat în patrimoniul UNESCO, a fost vizitat în anul 1929 de Regina Maria a României. Edilul din Toledo i-a însoțit pe oaspeții regali de acum la întâlnirea cu românii care fac parte din comunitate autonomă Castilla-La Mancha şi care i-au povestit Majestății Sale Margareta despre efortul de a-și păstra identitatea culturală și de a o transmite copiilor.

(w882)

Majestatea Sa nu pierde niciun prilej de a se mândri cu valorile românești, așa că a oferit Grădinii Botanice Regale din Madrid cîteva exemplare ale florii naționale, bujorul românesc.

(w882)

Camelia Csiki, realizator și directorul de imagine Claudiu Petringenaru ne aduc, la „Ora Regelui”, jurnalul vizitei regale, cu povești încărcate de emoție. Urmărim „Ora Regelui” la TVR 1 sâmbătă, 18 noiembrie 2023, ora 14.30, iar la TVR Internaţional, de la 16.30. Emisiunea se vede şi la TVR Moldova joi, 23 noiembrie 2023, ora 16.00.

Director de imagine: Claudiu Petringenaru

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Producător: Lidia Voicu

Realizator:  Camelia Csiki

credit foto: romaniaregala.ro

 

17:15 Frumoasa mincinoasă

Frumoasa mincinoasă (THE FORBIDDEN MARRIAGE-Coreea de Sud, 2022)

* Comedie romantică. De şapte ani, familia regală şi membrii guvernului din regatul Joseon încearcă să-i găsească tânărului rege Lee Heon o nouă consoartă, după ce prima lui soţie a murit, lăsându-l cu inima frântă. Spre nemulţumirea populaţiei, a fost impusă şi o lege prin care nicio femeie nemăritată n-are voie să se căsătorească, până când regatul nu va avea o nouă regină. Atmosfera mohorâtă de la curtea regală se schimbă odată cu apariţia pitorească a unei fete neobişnuite: Ye So-Rang, frumoasă şi isteaţă, care se dă drept medium ca să-şi câştige existenţa. Arestată şi adusă în faţa regelui, fata declară că palatul este bântuit de spiritul fostei lui soţii, pe care ea îl poate chema din lumea de dincolo. Angajată să câştige încrederea regelui şi să ajute la restabilirea ordinii în regat, Ye So-Rang trebuie să-şi continue şirul de minciuni şi să se pretindă posedată de spiritul răposatei prinţese, ceea ce provoacă în mod inevitabil şi mai multe încurcături. Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun

18:30 Omul anului

Moderatori: Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci

Campania „Omul Anului” promovează un proiect complex al Televiziunii Române prin care se dorește evidențierea poveștilor impresionante ale unor oameni simpli, care au facut fapte deosebite și au inițiat proiecte extraordinare.

Lansată la finalul anului trecut într-o formulă condensată, campania

”Omul Anului” a atras interesul telespectatorilor, promovând oameni care au făcut fapte, gesturi și proiecte impresionate, demne să inspire pe fiecare dintre noi, dovedind că România este și țara faptelor bune.

Producator Oana Turcu

Coordonator campanie Nicolae Cozma

Transmisiune directă

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, a fost Ion Dragne, avocat.

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

 

#tvr1