loader
Foto

Acoperământul Maicii Domnului și Părintele Ștefan Mindea

Duminică, 1 octombrie, de la ora 8:10, la „Universul credinţei” am vorbit despre sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului și despre Părintele și medicul Ștefan Mindea, vindecătorul de suflet și de trup.

 

Universul credinţei

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

1 Octombrie aduce în prim-plan o sărbătoare importantă creștinilor - Acoperământul Maicii Domnului.

În rubrica Dialogurile Dimineții, am vorbit despre însemnătatea acestei sărbători.

Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului a fost rânduită de Biserica Răsăriteană în amintirea minunii petrecute în Biserica Vlaherne din Constantinopol la 1 octombrie 911.

În Sfântul lăcaş se făcea atunci priveghere pentru salvarea cetăţii asediate de barbari. Maica Domnului având în spatele ei pe Sfinţii Ioan Botezătorul şi Ioan Evanghelistul s-a arătat înaintea poporului rugându-se cu lacrimi şi ţinând deasuprea capetelor credincioşilor Cinstitul ei Acoperământ.

(w882) Universul

Răzvan Bucuroiu a vorbit cu P.S. Timotei, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, despre acest fapt și despre puterea rugăciunii Maicii Domnului.

La rubrica Între cer și Pământ, vi-l prezentăm pe Părintele Ștefan Mindea, vindecătorul de suflet și de trup.

Medicul neurochirurg Ștefan Mindea reprezintă tipul de slujitor care a împletit în mod armonios munca pusă în slujba semenului cu aceea de slujire a lui Dumnezeu.

Este cel care a revoluționat neurochirurgia, fiind în Top 5 al celor mai buni specialiști de la Centrul Medical din Stanford. Nu a văzut în meseria sa o sursă de câștig, ci un mijloc prin care să-i ajute pe cei aflați în suferință.

(w882) Universul

Un doctor, care beneficiind de toate avantajele unui sistem aproape perfect, am spune noi, din punct de vedere al administrării medicale și în special al relației cu pacienții, a ales totuși să se întoarcă în România pentru a-și pune cunoștințele dobândite în anii îndelungați de studiu, în slujba unor oameni care nu au posibilitățile materiale ale celor de peste Ocean.

(w882) Universul

Când îşi pune în cui halatul alb, medicul se transformă într-un alt fel de vindecător - de suflete. Toate acestea nu ar fi fost posibile dacă medicul cel fără de arginți, așa cum mai este numit Ștefan Mindea, nu s-ar fi încrezut în ajutorul lui Dumnezeu și în pronia Maicii Domnului.

Este acel medic fără de arginți, asemenea reperului său în viață, Sfântul Mare Mc. Pantelimon. Un sfânt față de care are o mare evlavie. Nu începe nicio lucrare în slujba omului, nicio operație, fără a-l invoca în rugăciunile sale pe Sfântul Pantelimon.

(w882) Universul

Pe tot parcursul operațiilor își hrănește sufletul, rugându-se cu inima, ascultând cântări închinate acestui ales mucenic al Domnului. Vrea să fie asemenea lui - un model de doctor, slujitor și creștin următor lui Hristos.

(w882) Universul
Realizator: Adrian Bodonea-Florea

***

Jurnalişti: Cristina Ionescu, Paula Tăbîrcă, Andrei Victor Dochia, Rafael Udrişte, Adrian Bodonea, Ciprian Dumea

Coordonator: Adrian Bodonea Florea

Producator: Cristina Andrei

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.

Descărcaţi aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

18:00 Omul anului

Moderatori: Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci

Campania „Omul Anului” promovează un proiect complex al Televiziunii Române prin care se dorește evidențierea poveștilor impresionante ale unor oameni simpli, care au facut fapte deosebite și au inițiat proiecte extraordinare.

În fiecare ediție vor fi prezentate câte două portrete de eroi, care vor fi comentate de invitați speciali, personalități ale societații civile, dar și de către membrii juriului, care vor participa prin rotație la edițiile emisiunii.

După fiecare ediție, timp de o săptămână, până la începerea ediției următoare, telespectatorii vor putea vota eroii prezentați. Acest vot săptămână de săptămână va genera la finalul campaniei un clasament. Primii șapte eroi după numărul de voturi se vor califica în etapa finală a proiectului. Acestor șapte finaliști li se vor adăuga încă cinci-câte unul propus de fiecare membru al juriului din cei 40 prezentați de-a lungul anului. Cei 12 eroi vor fi din nou supuși atenției telespectatorilor care vor vota, alături de membrii juriului, ”Omul Anului” 2024.
Marele câștigător va fi decis prin votul exprimat de telespectatori înainte de Gala finală (50%) și de juriul format din personalități, care va avea de asemenea 50%.

Dacă în 2023 campania a fost realizată într-o formă condensată, anul acesta ea va fi extinsă la o perioadă mai mare de difuzare și își propune să implice și publicul în alegerea „eroilor de lângă noi”. Așteptăm de la telespectatori să trimită povești impresionante ale unor oameni care au dat dovadă de curaj și de solidaritate față de semeni. Echipa de documentare va alege cele mai bune cazuri ce vor fi prezentate în edițiile săptămânale. În acest fel, telespectatorii TVR sunt așteptați să se implice activ, nu doar în procesul de votare dar și în procesul de propunere de eroi, din care va fi desemnat ”Omului Anului” 2024.​
În ziua simbol a României, 1 Decembrie, ziua României, va avea loc o Gală grandioasă, în care vom afla care este românul pe care telespectatorii TVR îl vor desemna OMUL ANULUI 2024.

Producator Oana Turcu

Coordonator campanie Nicolae Cozma

Transmisiune directă

19:00 Istorii ascunse

(redifuzare) MASONERIA ÎN VESTUL ȚĂRII

Francmasoneria a fost, de-a lungul timpului, una dintre principalele surse ce a alimentat nenumăratele teorii conspiraționiste; nu doar în România, ci la nivel mondial. În octombrie 2021, Templul Francmasoneriei din Oradea, monument unic în România și în această parte a Europei, intră în circuitul turistic. Acest edificiu este doar un pretext pentru a explora câteva aspecte ale unei istorii complicate

Realizator Cristina Băican

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1