loader
Foto

Galerie foto

Adevăr sau dezinformare: de ce se scumpesc energia electrică și gazele?

Marian Voicu  a dezbătut subiectul la "Breaking Fake News”, pe 13.10, ora 23.00, la TVR 1. Cum a ajuns dezinformarea profitabilă pe TikTok şi Fakebook şi cum a devenit Vlad Ţepeş Dracula, în rubricile „Revista presei Fake” şi „Falsuri de colecţie”.

 

Marian Voicu
Breaking Fake News

Ca în fiecare an, inevitabil vine iarna. Suntem anunţaţi, mai mereu înaintea anotimpului rece, că urmează noi scumpiri, dar anul acesta, preţurile la energia electrică şi gaze au explodat. Europa întreagă se confruntă cu scumpirea energiei electrice și a gazelor.

La noi, în România, sunt cele mai mari prețuri din ultimii 13 ani, iar inflația crește la rândul ei. Ministrul energiei dă vina pe ruși. Guvernatorul Băncii Naționale - pe modul în care s-a făcut liberalizarea pieței energiei. Presa - pe „băieții deștepți”. Se speculează că jumătate dintre români nu vor putea plăti facturile la iarnă.

(w882)

Care este explicația? Ce este adevărat și ce este dezinformare?

(w882)

(w882)

În interviul săptămânii, într-o nouă ediţie "Breaking Fake News”, jurnalistul Marian Voicu, realizatorul emisiunii, caută să afle de ce se scumpesc energia electrică și gazele şi cât este adevăr şi cât dezinformare în jurul acestui subiect. Îi vor fi alături invitaţii săi - Cristina Prună – deputat (USR), Comisia parlamentară pentru industrii și servicii şi Răzvan Nicolescu – Deloitte Central Europe, fost ministru al Energiei, fost președinte al Agenției Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Energie.

Ca să înţelegem mai bine mecanismele Fake News şi să nu ne lăsăm prinşi în plasa acestui fenomen, rubricile de mai jos merită urmărite, tot miercuri, 13 octombrie, la Breaking Fake News, pe TVR 1:

Revista presei Fake: Dezinformarea devine profitabilă pe TikTok și Facebook

Falsul săptămânii: „Vaccinații sunt mai periculoși decât nevaccinații”

Spărgătorii de Fake News: Îi magnetizează grafenul pe vaccinați?; Sunt nevaccinații dicriminați precum evreii de către naziști?; Vrei să fii milionar pe TikTok?

Falsuri de colecție: Cum a devenit Vlad Țepeș Dracula?

Imaginea săptămânii: DeepFake cu Tom Cruise

Breaking Fake News, prima emisiune din peisajul audiovizual românesc dedicată integral combaterii fenomenului știrilor false și dezinformării se vede în fiecare miercuri, de la ora 23.00, la TVR 1. Din 6 octombrie, emisiunea realizată şi prezentată de jurnalistul Marian Voicu s-a îmbogăţit cu noi rubrici şi şi-a mărit durata la 50 de minute.

12:00 Familiile regale din Balcani

(THE ROYALS FROM THE BALKANS, Germania, 2018)

Realizator Alix François Meier

După căderea Cortinei de Fier, foştii monarhi şi membrii familiilor regale din Balcani-denigraţi timp de zeci de ani de fostele regimuri comuniste-se bucură de recâştigarea încrederii naţiunilor pe care le-au condus cândva şi sunt consideraţi nişte gardieni ai moralităţii şi neutralităţii.

Filmul documentar se apleacă asupra a trei dinastii, studiindu-le trecutul şi analizând modul în care au devenit importanţi factori de influenţă şi stabilitate în societăţi post-socialiste.

Este vorba despre regele Mihai I al României, regele Simeon al II-lea din Bugaria, membru al familiei von Saxa-Coburg şi Gotha, şi despre Prinţul Nicolae al II-lea din Muntenegru, descendent al dinastiei Petrovic-Njegos.

13:00 Ora regelui

”Papa Francisc nu a fost doar un simbol, ci un exemplu viu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii din întreaga lume, indiferent de religia lor, în special pentru cei aflați în nevoie”, a spus Majestatea Sa Margareta. În cartea de condoleanțe deschisă de Monseniorul Giampiero Gloder, Nunțiul Apostolic în România și Moldova, Altețele Lor Regale Principesele Sofia și Maria au completat în numele Custodelui Coroanei: ”Suveranul Pontif a avut România în inima Sa, iar noi l-am avut în inima noastră”.

Încărcată de semnificații, 10 Mai este, înainte de toate, Ziua Independenței Naționale (1877), dar, printr-o coincidență a istoriei, este și data în care a fost realizat Concordatul care reglementa raporturile bilaterale ale României cu Sfântul Scaun (1927). Despre evoluția centenară a relațiilor dintre Familia Regală a României și Statul Pontifical, dar și despre înrudirea membrilor dinastiei române cu cele ale Europei, până la îndepărtata Portugalie, în ”Ora Regelui” care aduce învățături cu precădere de viață, despre virtuți rare, despre iubirea de Dumnezeu și de oameni.

Prezintă: Camelia Csiki

Producător Lidia Voicu

Sezon nou

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1