loader

Despre brigăzile din anii comunismului, la "Adevăruri despre trecut" | VIDEO

Miercuri, 14 octombrie, de la ora 22.00, la TVR1 și online pe TVR+, am avut o nouă porţie dublă de "Adevăruri despre trecut".

 

Adevăruri despre trecut

În prima parte, Carmen Bărbulescu ne-a propus un reportaj despre brigăzile din anii comunismului, iar în cea de-a doua, Roxana Tarhon ne-a spuspovestea străinilor veniți la studii în România, în perioada dinainte de 1989.

(w882)

În anii comunismului, nu exista fabrică, întreprindere, cooperativă agricolă de producție și nici universitate care să nu aibă formații artistice de amatori. Acestea erau fie ansambluri de dansuri populare, fie formații de muzică, trupe de teatru, dar mai ales, brigăzi artistice de agitație. Regimul dorea să demonstreze că orice țăran, orice muncitor poate fi artist, dar mai cu seamă dorea să controleze inclusiv puținul timp liber pe care românii îl mai aveau în cele 6 zile pe care le munceau săptămânal. Deși la începuturi brigăzile au fost percepute (și pe bună dreptate) la categoria “impuse”, cu timpul ele au devenit pentru români unele dintre puținele “guri de oxigen” generând momente în care oamenii mai puteau să uite de grijile și de lipsurile la care îi supunea zilnic regimul comunist.

Realizator - Carmen Barbulescu

În a doua parte a emisiunii am prezentat povestea străinilor veniți la studii în România, în perioada comunistă. Încă din 1964, Romania a început să semneze acorduri de cooperare cu diverse state denumite în documentele oficiale „ţări în curs de dezvoltare”. O rubrică separată a acestora era dedicată tinerilor pe care România se obliga să îi instruiască în cadrul facultăţilor sale.

(w882)

(w882)

Calitatea învăţământului românesc era un punct de atracţie al facultăţilor de la noi din ţară, dar nu singurul. Aici se mai adăuga si preţul mic al şcolarizării faţă de ţări din Vestul Europei. Despre aventurile din anii de studenţie, dar şi despre dificultăţile acelei perioade vor vorbi foști studenți străini din România comunistă, actuali conaționali.

Realizator - Roxana Tarhon

21:00 ​ Annie Hall

Telecinemateca *​ Annie Hall (SUA, 1977)

Prezintă Radu F. Alexandru. Realizator Ioana Constantin-5’

Regia Woody Allen

Cu: Woody Allen, Diane Keaton, Tony Roberts

*Comedie. După separarea de iubita sa Annie Hall, nevroticul actor new-yorkez Alvy Singer rememorează episoade ale agitatei lor relaţii, în încercarea de a determina ce i-a despărţit. Filmul trasează, în desfăşurare cronologică, povestea de dragoste a celor doi, începând cu prima întâlnire, constituindu-se aproape într-un document istoric asupra iubirii în anii 1970.

Redactor Ştefan Asavei

*4 premii Oscar 1978 pentru: cel mai bun film, cea mai bună actriţă în rol principal (Diane Keaton), cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu;

*Globul de Aur 1978 pentru Diane Keaton-cea mai bună actriţă într-o comedie;

*5 premii BAFTA

23:00 Deceniul ascuns

(2024) Episodul 2: Caricaturistul anilor '80.

Documentar

Regia Alexandru Stănescu

Producător Ruxandra Ţuchel

(Reluare)
 
„O catastrofă nu vine niciodată singură” – adevăr sau mit?

Omenirea s-a temut dintotdeauna de stihiile naturii. Dacă mult timp s-a crezut că fiecare cataclism este un fenomen izolat, astăzi cercetătorii ...

Ce adversari şi-ar alege Virgil Ianţu dacă ar concura la „Câștigă România!”

Manualele sunt deschise, harta e pe perete, iar Virgil Ianţu e pregătit cu noi întrebări de cultură generală. Aşadar... „Start" pentru sezonul XV ...

Un clasic al cinematografiei americane: „Annie Hall” la TVR 1

Considerat mult timp capodopera lui Woody Allen și comedia romantică perfectă, „Annie Hall” poate fi vizionat la „Telecinemateca”, marți, 15 ...

 

#tvr1