Joi, 13 iunie, de la ora 13:00, Mihaela Olaru v-a invitat să urmăriți la TVR 1 o ediție a emisiunii ”Oamenii și legea” despre Autoritățile Administrației Publice Locale - roluri și atribuții. Invitat: prof. univ. dr. Iulian NEDELCU, avocat.
Care sunt Autoritățile Administrației Publice Locale și ce atribuții au? Cum pot fi conteste actele administrative emise de aceste instituţii și de către cine? Care este rolul și cum funcționează Consiliul Județean și cum procedați dacă ați suferit un prejudiciu printr-o hotărâre emisă de acestă instituţie? Care este raportul dintre Autoritățile Administrației Publice Locale și Instituția Prefectului, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu? Răspunsul, în ediţia de joi, 13 iunie, a emisiunii ”Oamenii şi legea”.
De la ora 13:00, invitatul Mihaelei OLARU este prof. univ. dr. Iulian NEDELCU, avocat.
Administrația Publică în România este împărțită pe trei niveluri de guvernare aleasă direct de cetățeni, deci având deplină legitimitate politică: Central, Județean, Local. Autonomia reală a Autorității Publice Locale are mai multe dimensiuni: alegerea direct a decidenților la nivel local - primar, consiliu local; controlul asupra propriului buget; libertatea de a lua decizii, de pildă, de a înființa un nou Serviciu Public Local sau de a stabili un nou impozit.
Din punct de vedere juridic, hotărârile Consiliilor Locale și Județene sunt acte administrative. Actul administrativ este definit de lege ca fiind actul unilateral cu caracter individual sau normativ emis de o autoritate publică, în regim de putere publică, în vederea organizării executării legii sau a executării în concret a legii, care dă naștere, modifică sau stinge raporturi juridice.
Ne puteți trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133, precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
MODERATOR
• av. Mihaela OLARU
JURNALIST TV
• Raluca AMZĂR
REALIZATOR
• Ileana GAIŢĂ
PRODUCĂTOR
• Mihaela GRECU