loader
Foto

Administrația publică, în slujba cetățeanului

Joi, 13 iunie, de la ora 13:00, Mihaela Olaru  v-a invitat să urmăriți la TVR 1 o ediție a emisiunii ”Oamenii și legea” despre Autoritățile Administrației Publice Locale - roluri și atribuții. Invitat: prof. univ. dr. Iulian NEDELCU, avocat.

 

Oamenii și Legea

Care sunt Autoritățile Administrației Publice Locale și ce atribuții au? Cum pot fi conteste actele administrative emise de aceste instituţii și de către cine? Care este rolul și cum funcționează Consiliul Județean și cum procedați dacă ați suferit un prejudiciu printr-o hotărâre emisă de acestă instituţie? Care este raportul dintre Autoritățile Administrației Publice Locale și Instituția Prefectului, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu? Răspunsul, în ediţia de joi, 13 iunie, a emisiunii ”Oamenii şi legea”.

(w882)

De la ora 13:00, invitatul Mihaelei OLARU este prof. univ. dr. Iulian NEDELCU, avocat.

Administrația Publică în România este împărțită pe trei niveluri de guvernare aleasă direct de cetățeni, deci având deplină legitimitate politică: Central, Județean, Local. Autonomia reală a Autorității Publice Locale are mai multe dimensiuni: alegerea direct a decidenților la nivel local - primar, consiliu local; controlul asupra propriului buget; libertatea de a lua decizii, de pildă, de a înființa un nou Serviciu Public Local sau de a stabili un nou impozit.

(w882)

Din punct de vedere juridic, hotărârile Consiliilor Locale și Județene sunt acte administrative. Actul administrativ este definit de lege ca fiind actul unilateral cu caracter individual sau normativ emis de o autoritate publică, în regim de putere publică, în vederea organizării executării legii sau a executării în concret a legii, care dă naștere, modifică sau stinge raporturi juridice.

(w882)

Ne puteți trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133, precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

 

MODERATOR

• av. Mihaela OLARU

 

JURNALIST TV

• Raluca AMZĂR

 

REALIZATOR

• Ileana GAIŢĂ

 

PRODUCĂTOR

• Mihaela GRECU

 

7:00 Universul credinţei

* Prezintă Victor Dochia

Jurnalisti: Paula Tăbîrcă, Lucia Toader, Ileana Gaiță, Răzvan Bucuroiu,

Corneliu Vlad Matache, Ciprian Dumea

​Producător Andrei-Victor Dochia

8:30 Bucuria credinţei

*

Prezintă părintele Constantin Necula şi Andrei-Victor Dochia

Jurnalist Paula Tăbârcă. Producător Andrei-Victor Dochia

 
Icoana Maicii Domnului Lidianca - o nestemată a ortodoxiei

Icoana Maicii Domnului Lidianca - o nestemată a ortodoxiei

publicat: sâmbătă, 07 septembrie 2024

Mănăstirea Neamț, cea mai veche așezare monahală din Moldova, păstrează între zidurile ei un adevărat tezaur istoric și duhovnicesc. Biserica ...

Fizica cuantică: un pas către necunoscut

Fizica cuantică: un pas către necunoscut

publicat: vineri, 06 septembrie 2024

Tehnologiile care se bazează pe fenomene cuantice sunt azi peste tot în jurul nostru. Urmăriți în acest documentar pașii decisivi care au permis ...

Secretele neuroplasticității | VIDEO

Secretele neuroplasticității | VIDEO

publicat: vineri, 06 septembrie 2024

Prof.univ.dr. Alexandru Vlad Ciurea și psihoterapeutul Mircea Ilie Dumitru, invitați în această ediție a emisiuunii “Eu pot”, realizată de ...

 

#tvr1