loader

Analiza "Banii Tăi": Criza economică...și politică (incipientă)

"Cum stăm, după încă o săptămână de pandemie?" O analiză a situației la zi, semnată de Monica Ghiurco, realizator "Banii Tăi".

 

Monica Ghiurco
Banii tăi

În SUA, cea mai puternică economie a lumii, aproximativ jumătate din cele 50 de state americane au început relaxarea măsurilor de izolare.

Reluarea activității vine pe fondul unor semnale economice și sociale alarmante.

De la declanşarea pandemiei, 43% dintre americani fie au rămas fără loc de muncă, fie au salariile tăiate, scrie bbc.com. Până în 11 aprilie, peste 16 milioane de americani au primit o formă de ajutor social. Milioane de întreprinderi mici au solicitat împrumuturi pentru a supraviețui crizei. În ultima săptămână, nu mai puțin de 3,8 milioane de americani și-au pierdut slujbele. Ultimele date arată că până acum 30 de milioane de persoane au depus cerere de ajutor de șomaj. Rata șomajului în SUA se ridică deja la 18,4% și în al doilea trimestru producția ar putea scădea cu 40%, spun economiștii.

Producătorul american de avioane Boeing concediază 10% din personalul celei mai mari uzine din Statele Unite, relatează Reuters.

Compania lui Waren Buffett, Berkshire Hathaway, a înregistrat o pierdere netă record de aproape 50 de miliarde de dolari în primul trimestru din 2020. Este un caz ilustrativ pentru dezastrul economic cauzat de pandemie, relatează CNN.

Din rațiuni economice, și statele europene continuă relaxarea treptată, în vreme ce experți în domeniul sănătății publice avertizează asupra nevoii de prudență în ceea ce privește ridicarea restricțiilor.

(w882) Banii tai

Liderii celor mai afectate țări europene au anunțat, pe rând, o relaxare parțială a măsurilor de carantină. În Franța, Spania și Italia, sectoarele de construcții și producție pentru export sunt primele care revin la muncă. Rămân interzise călătoriile între regiuni, iar școlile se vor relua numai la toamnă.

Guvernul francez a decis sâmbătă prelungirea cu două luni, până la 24 iulie, a stării de urgenţă sanitară. Proiectul de lege va fi înaintat Parlamentului. Premierul Edouard Philippe, a prezentat un plan de relaxare a măsurilor antiepidemice. Începând din 11 mai, magazinele și piețele alimentare se redeschid, cu măsuri sporite de protecție, dar cinematografele, teatrele și muzeele importante rămân închise. Evenimentele culturale și sportive cu mai mult de 5.000 de persoane rămân interzise până în septembrie.

În Spania, purtarea măștii a devenit obligatorie în transportul public pentru a evita o revenire a epidemiei de coronavirus. Spaniolii au putut ieși din case pentru prima dată după şapte săptămâni pentru a face mişcare în spații publice.

Guvernul italian îi va autoriza pe sportivii de nivel înalt să își reia antrenamentele în luna mai - pe 4 mai în cazul sporturilor individuale și pe 18 mai pentru disciplinele colective - a anunțat premierul Giuseppe Conte, citat de AFP.

Citiți AICI continuarea analizei publicate pe 4 mai.

***

Vom încerca să suplinim lipsa emisiunii de pe ecrane în această perioadă cu informații și analize pe care le considerăm utile pentru a înțelege atât complexitatea crizei prin care trece omenirea, cât și demersurile care se fac la nivelul structurilor de putere financiară, economică, politică sau militară pentru a diminua riscul unui dezastru socio-economic. Vom posta pe pagina de Facebook a emisiunii tot ce considerăm informație relevantă, desigur, confirmată din surse demne de încredere, interne și externe.

Monica Ghiurco, realizator "Banii Tăi"

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa

Producători: Delia Nicola şi Andreea Vişan

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
Valori culturale româneşti, în programe speciale la TVR, de Ziua Culturii Naţionale

Televiziunea Română celebrează Ziua Culturii Naționale, moment important pentru promovarea și aprecierea valorilor culturale românești. Cu ...

Cele mai frumoase reportaje ale sezonului 23, în ediţia best of „Exclusiv în România”, la TVR 1

În acest ultim episod al sezonului „Exclusiv in Romania", Cristian Tabără şi echipa lui ne propun o selecţie a celor mai reuşite reportaje ale ...

 „Viitorul de ieri”, cu arhitectul Romeo Belea – miniserie documentară în 3 episoade, în premieră la TVR 1

De Ziua Culturii Naţionale, TVR 1 lansează miniseria documentară „Viitorul de ieri”, realizată de Claudia Nedelcu Duca, despre istoria unor ...

 

#tvr1