loader

Analiza "Banii Tăi": Criza economică...și politică (incipientă)

"Cum stăm, după încă o săptămână de pandemie?" O analiză a situației la zi, semnată de Monica Ghiurco, realizator "Banii Tăi".

 

Monica Ghiurco
Banii tăi

În SUA, cea mai puternică economie a lumii, aproximativ jumătate din cele 50 de state americane au început relaxarea măsurilor de izolare.

Reluarea activității vine pe fondul unor semnale economice și sociale alarmante.

De la declanşarea pandemiei, 43% dintre americani fie au rămas fără loc de muncă, fie au salariile tăiate, scrie bbc.com. Până în 11 aprilie, peste 16 milioane de americani au primit o formă de ajutor social. Milioane de întreprinderi mici au solicitat împrumuturi pentru a supraviețui crizei. În ultima săptămână, nu mai puțin de 3,8 milioane de americani și-au pierdut slujbele. Ultimele date arată că până acum 30 de milioane de persoane au depus cerere de ajutor de șomaj. Rata șomajului în SUA se ridică deja la 18,4% și în al doilea trimestru producția ar putea scădea cu 40%, spun economiștii.

Producătorul american de avioane Boeing concediază 10% din personalul celei mai mari uzine din Statele Unite, relatează Reuters.

Compania lui Waren Buffett, Berkshire Hathaway, a înregistrat o pierdere netă record de aproape 50 de miliarde de dolari în primul trimestru din 2020. Este un caz ilustrativ pentru dezastrul economic cauzat de pandemie, relatează CNN.

Din rațiuni economice, și statele europene continuă relaxarea treptată, în vreme ce experți în domeniul sănătății publice avertizează asupra nevoii de prudență în ceea ce privește ridicarea restricțiilor.

(w882) Banii tai

Liderii celor mai afectate țări europene au anunțat, pe rând, o relaxare parțială a măsurilor de carantină. În Franța, Spania și Italia, sectoarele de construcții și producție pentru export sunt primele care revin la muncă. Rămân interzise călătoriile între regiuni, iar școlile se vor relua numai la toamnă.

Guvernul francez a decis sâmbătă prelungirea cu două luni, până la 24 iulie, a stării de urgenţă sanitară. Proiectul de lege va fi înaintat Parlamentului. Premierul Edouard Philippe, a prezentat un plan de relaxare a măsurilor antiepidemice. Începând din 11 mai, magazinele și piețele alimentare se redeschid, cu măsuri sporite de protecție, dar cinematografele, teatrele și muzeele importante rămân închise. Evenimentele culturale și sportive cu mai mult de 5.000 de persoane rămân interzise până în septembrie.

În Spania, purtarea măștii a devenit obligatorie în transportul public pentru a evita o revenire a epidemiei de coronavirus. Spaniolii au putut ieși din case pentru prima dată după şapte săptămâni pentru a face mişcare în spații publice.

Guvernul italian îi va autoriza pe sportivii de nivel înalt să își reia antrenamentele în luna mai - pe 4 mai în cazul sporturilor individuale și pe 18 mai pentru disciplinele colective - a anunțat premierul Giuseppe Conte, citat de AFP.

Citiți AICI continuarea analizei publicate pe 4 mai.

***

Vom încerca să suplinim lipsa emisiunii de pe ecrane în această perioadă cu informații și analize pe care le considerăm utile pentru a înțelege atât complexitatea crizei prin care trece omenirea, cât și demersurile care se fac la nivelul structurilor de putere financiară, economică, politică sau militară pentru a diminua riscul unui dezastru socio-economic. Vom posta pe pagina de Facebook a emisiunii tot ce considerăm informație relevantă, desigur, confirmată din surse demne de încredere, interne și externe.

Monica Ghiurco, realizator "Banii Tăi"

16:50 Prinţesa Ja-Myung

(PRINCESS JA-MYUNG-Coreea de Sud, 2009)

Episodul 22

Regia Lee Myung-woo

Cu: Jung Ryeo-won, Park Min-young, Jung Kyung-ho

* Dramă istorică. Povestea, inspirată de o veche legendă populară coreeană, a două surori vitrege care au marcat existenţa regatului Nakrang, în urmă cu aproape 2.000 de ani. Prinţesele Ja-myung şi Ra-hee s-au născut în aceeaşi zi, din acelaşi tată, dar din mame diferite. Un oracol avertizează că una dintre ele va deveni salvatoarea naţiunii, iar cealaltă va duce la distrugerea ei. Pentru a evita această nenorocire, se hotărăşte uciderea celor două prinţese. Dar folosindu-se de puterea ei, Wang Ja-shil, cea de-a doua soţie a regelui, reuşeşte s-o salveze pe fiica ei Ra-hee şi încearcă s-o asasineze pe Ja-myung. Aceasta scapă însă în mod miraculos, fiind găsită şi crescută de o trupă de circ. Peste ani, descoperindu-şi adevărata identitate, Ja-myung se întoarce în Nakrang şi îşi construieşte propriul destin, întâi ca preoteasă a templului, apoi ca războinică şi vajnică apărătoare a patriei sale. Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

18:15 România face bine

România face bine * prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o țară prosperă, dezvoltată și civilizată. Emisiunea prezentată de Irina Luca, vă aduce în fiecare ediţie oameni, locuri și povești fabuloase. Realizatorii emisiunii vă dezvăluie o Românie străbătută la pas și vă invită să răspundeți la întrebarea:

România face bine? Privită prin prisma agitației cotidiene, am spune că nu.

Dar văzută de aproape, ascultată în tihnă, pare că da.

* Botiza, muzeul viu

“România face bine” și asta se vede și într-o comună din Maramureșul istoric. La Botiza, satul renumit pentru covoarele de lână, colorate cu pigmenți vegetali, o famile de germani restaurează case vechi de peste 200 de ani; tinerii maramureșeni poartă cu mândrie hainele tradiționale, iar un costum popular autentic ajunge să coste 5000 de euro. Comuna a atras fonduri europene, astfel că nu mai există strada fără asfalt, apă și canalizare.

*Colecționarul din Apuseni

Un patriot care vrea sa salveze bucatica lui de tara-asa este cunoscut Emilian Achim in Tara Motilor. A colindat si inca mai colinda satele in costum popular, in cautarea unor obiecte care asteapta sa fie ferite de distrugere sau de uitare in vreun pod.

*Creativitate și eleganță

Radu si Alin Iorgoni sunt doi fraţi..pălărieri. Ei au moștenit răbdarea și pasiunea pentru lucrul bine făcut de la bunica lor. În copilărie au primit cadou o mașină de cusut de jucărie, transmisă din generație în generație. Nu au crezut initial că pot face din pasiunea lor o meserie: Radu a absolvit medicina dentară, iar Alin a lucrat în vânzări. Până la prima pălărie pe care au creat-o: o pălărie de fetru adevărat. Iar de atunci, sute de pălării unicat le poartă numele.

Producător Maria Cristina Ţilică

 
Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

Gala Celebrităților: emoție, excelență și aplauze pe scena FITS – la TVR 1

Cea de-a 32-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu a adus în prim-plan personalităţi marcante ale culturii internaţionale. ...

 

#tvr1