Marina Constantinescu a stat de vorbă cu tinerii actori luni, 9 decembrie, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+
Ediția emisiunii de luni 9 decembrie este disponibilă online pe TVR+
Şerban Pavlu a terminat actoria în 1997, la clasa lui Alexandru Repan, iar Victor Rebengiuc a deschis porţile Teatrului Bulandra pentru el şi alţi câţiva actori valoroşi. Andi Vasluianu a absolvit în 1999, la clasa Sandei Manu, într-o generaţie muncitoare, talentată, cu profesori excepţionali şi modele reale. Cei doi actori, Andi Vasluianu şi Şerban Pavlu, sunt invitaţii Marinei Constantinescu la ediţia de luni, 9 decembrie, a emisiunii Nocturne de la TVR 1, TVR HD, dar şi online pe tvrplus.ro. Cei doi vorbesc despre actoria de film sau de teatru, despre notorietate, vizibilitate în fim sau în teatru, despre cum se trăieşte din cele două arte, despre noile generaţii de actori români.
După cum povesteşte, Andi Vasluianu a făcut liceul la seral, într-o conjunctură dură şi nefavorabilă, dar asta nu l-a împiedicat să-şi dorească de la viaţă din ce în ce mai mult. „Sanda Manu m-a întrebat de ce nu am dat admiterea la facultatea de stat. I-am răspuns că nu sunt pregătit pentru nivelul acela. Iar ea s-a uitat la mine şi mi-a spus: Ce înţelegi tu, dragă, prin a fi pregătit? Atunci am inteles ca pot", îşi aminteşte Andi Vasluianu.
„Actorii sunt angajaţi, primesc un salariu lunar şi nişte regizori îi distribuie sau nu în nişte spectacole. Eu fac atâtea alte lucruri în afară de a juca la teatru, şi nu doar film, încât nu mai pot spune că mă defineşte faptul că sunt angajat într-un teatru", spune celălalt invitat al Marinei, Şerban Pavlu.
„Când intru într-un serial de televiziune, se termină totul. Tot ce eram obişnuit să se întâmple, adică să am timp să repet, nu se mai întâmplă. Timpul se comprimă", mărturiseşte Andi Vasluianu, iar Şerban Pavlu completează: „Ţi se pune textul în faţa şi trebuie să joci. De-aia te-au angajat!" Cele două declaraţii vin drept răspuns la remarca Marinei Constantinescu: „Mărturisesc că am aşteptat, pentru fiecare dintre voi, marele rol în teatru. Totuşi, notorietatea şi vizibilitatea voastră a venit din zona filmului." Iar Andi Vasluianu mai recunoaşte: „Eu am jucat şi în teatru, şi în film. Întâmplarea a făcut să fiu mai vizibil în film. E foarte complicat. Dar alţii nu au şansa asta." Dar Şerban Pavlu pune sentinţa: „Filmul corupe definitiv".
Alte discuţii interesante urmăriţi la Nocturne de luni seară, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.
Actualul sezon al emisiunii Nocturne a început pe 7 octombrie cu un invitat special: Ioan Holender. Apoi, lumea filmului a fost descifrată cadru cu cadru de: operatorul Vivi Drăgan Vasile, regizorul Cristi Puiu, criticul de film Mihai Chirilov, producătorul de film Ada Solomon, „vocea filmelor” Irina Margareta Nistor, scenaristele Oana Răsuceanu şi Ana Agopian, regizorul de film Iulia Rugină, actorii Dorian Boguţă, Dragoş Bucur şi Alexandru Papadopol, cineastul Vlad Păunescu.
Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR1.
Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile." Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.
Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe www.tvrplus.ro, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook - http://bit.ly/NocturneTVR1.