loader

Arhitectura şi fauna, noi pagini ale Teleenciclopediei

Sâmbătă, 4 martie, TVR 1, ora 18:50: momentul unei reîntâlniri cu bogăţia Teleenciclopediei.

 

Teleenciclopedia

Timp de 7 zile de la difuzare, ediția este disponibilă online pe TVR+.

HAUTE-COUTURE

În anul 1947, la vârsta de 41 de ani, în deplină forţă creatoare, Christian Dior spunea că trăieşte „un nou majorat”.

Îl convinsese pe industriaşul Marcel Brussac să investească 50 de milioane de franci într-o ,,casă de modă”, ce avea să devină celebră.

O adiere de primăvară cu istoria modei mondiale, în primele minute ale Teleenciclopediei din 4 martie.

ARTA ARHITECTURII

Istoria omenirii ar putea fi asemănată cu o succesiune de cercuri luminoase şi concentrice, fiecare reprezentând o anumită civilizație, izvorâtă din cea anterioară și “nutrind-o” pe următoarea. Reconstituirea vechilor culturi a fost posibilă grație vestigiilor care au supraviețuit trecerii timpului. Începem documentarul nostru, dedicat artei arhitecturii, la Roma – splendida capitală a marelui Imperiu Roman.

(w882) Foro Roman

TAMARINUL

Acacia heterophylla, denumirea ştiinţifică a Tamarinului, preferă arealele cuprinse între 1200 şi 2000 de metri altitudine – drept care i s-a spus şi Tamarin de Podiş. Gazda sa este Insula Réunion din Arhipelagul Mascarene, situat în Oceanul Indian, la aproximativ 700 de kilometri de Madagascar.

ORNITOFAUNA DIN ŢARA GALILOR

Mierlele, cintezii şi ţiclenii sunt doar câţiva dintre „locatarii înaripaţi” ai staţiunii galeze Harlech; Iarna, pădurea de conifere Newborough, de pe coasta vestică a insulei Angelsey, adăposteşte gălăgioşi corbi, aflaţi într-o continuă căutare de hoituri; Pe apele bogate ale estuarului Nevern din Pembrokeshire cuibăresc graţioase gâşte canadiene, în timp ce la Aberystwyth, peste 20.000 de grauri mici, oferă memorabile spectacole vizuale.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Producător: Oana Haşegan

Realizator: Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

11:00 Dosar România

*Dezbatere: Securitatea la români.

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)

13:00 Ora regelui

Tradus de cercetătorul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, și având notele scrise de istoricul Tudor Vișan-Miu, volumul ”Însemnări zilnice. 1932” este o adevărată comoară pentru cei interesați de istoria țării. Cartea-mărturie, scrisă sârguincios de Regina Maria a României, este una dintre cele mai interesante din această serie, tumultosul an 1932 fiind redat din perspectivă personală.

Proiectul de cercetare “Istorii deturnate-destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist” a fost realizat de Muzeul Naţional Cotroceni, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și studenți la istorie și la arhitectură. Destinele a șapte personalități ale politicii și culturii interbelice, supuse represiunii comuniste au fost aduse în fața publicului, prin poveștile locuințelor și ale proprietarilor lor, conturate pe fondul unei Românii profund marcate de comunism.

Custodele Coroanei române a acordat Înaltul Patronaj Federației de Canotaj. În cadrul ceremoniei de la Castelul Peleș, Majestatea Sa Margareta a conferit învestituri regale unor personalități române din țară, dar și Germania și Elveția.

Prezintă Bogdan Șerban-Iancu

Producător Lidia Voicu

 
Vizită regală în Irlanda

Vizită regală în Irlanda

publicat: sâmbătă, 12 iulie 2025

Sâmbătă, 19 iulie, la „Ora Regelui”, vom călători, împreună cu Familia Regală, în Irlanda.  Vom afla ce îi atrage pe mulți români la capătul de ...

Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

 

#tvr1