loader
Foto

Arhitectura şi fauna, noi pagini ale Teleenciclopediei

Sâmbătă, 4 martie, TVR 1, ora 18:50: momentul unei reîntâlniri cu bogăţia Teleenciclopediei.

 

Teleenciclopedia

Timp de 7 zile de la difuzare, ediția este disponibilă online pe TVR+.

HAUTE-COUTURE

În anul 1947, la vârsta de 41 de ani, în deplină forţă creatoare, Christian Dior spunea că trăieşte „un nou majorat”.

Îl convinsese pe industriaşul Marcel Brussac să investească 50 de milioane de franci într-o ,,casă de modă”, ce avea să devină celebră.

O adiere de primăvară cu istoria modei mondiale, în primele minute ale Teleenciclopediei din 4 martie.

ARTA ARHITECTURII

Istoria omenirii ar putea fi asemănată cu o succesiune de cercuri luminoase şi concentrice, fiecare reprezentând o anumită civilizație, izvorâtă din cea anterioară și “nutrind-o” pe următoarea. Reconstituirea vechilor culturi a fost posibilă grație vestigiilor care au supraviețuit trecerii timpului. Începem documentarul nostru, dedicat artei arhitecturii, la Roma – splendida capitală a marelui Imperiu Roman.

(w882) Foro Roman

TAMARINUL

Acacia heterophylla, denumirea ştiinţifică a Tamarinului, preferă arealele cuprinse între 1200 şi 2000 de metri altitudine – drept care i s-a spus şi Tamarin de Podiş. Gazda sa este Insula Réunion din Arhipelagul Mascarene, situat în Oceanul Indian, la aproximativ 700 de kilometri de Madagascar.

ORNITOFAUNA DIN ŢARA GALILOR

Mierlele, cintezii şi ţiclenii sunt doar câţiva dintre „locatarii înaripaţi” ai staţiunii galeze Harlech; Iarna, pădurea de conifere Newborough, de pe coasta vestică a insulei Angelsey, adăposteşte gălăgioşi corbi, aflaţi într-o continuă căutare de hoituri; Pe apele bogate ale estuarului Nevern din Pembrokeshire cuibăresc graţioase gâşte canadiene, în timp ce la Aberystwyth, peste 20.000 de grauri mici, oferă memorabile spectacole vizuale.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Producător: Oana Haşegan

Realizator: Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

18:00 Vedeta familiei (R)

Sezonul campionilor

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Jurnalist Iulia Ioaniţoaia. Regia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

(Reluare)

19:30 Fata cu cartea

* Prezintă Nadine Vlădescu

Realizator Nadine Vlădescu

 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1