loader

Arhitectura şi fauna, noi pagini ale Teleenciclopediei

Sâmbătă, 4 martie, TVR 1, ora 18:50: momentul unei reîntâlniri cu bogăţia Teleenciclopediei.

 

Teleenciclopedia

Timp de 7 zile de la difuzare, ediția este disponibilă online pe TVR+.

HAUTE-COUTURE

În anul 1947, la vârsta de 41 de ani, în deplină forţă creatoare, Christian Dior spunea că trăieşte „un nou majorat”.

Îl convinsese pe industriaşul Marcel Brussac să investească 50 de milioane de franci într-o ,,casă de modă”, ce avea să devină celebră.

O adiere de primăvară cu istoria modei mondiale, în primele minute ale Teleenciclopediei din 4 martie.

ARTA ARHITECTURII

Istoria omenirii ar putea fi asemănată cu o succesiune de cercuri luminoase şi concentrice, fiecare reprezentând o anumită civilizație, izvorâtă din cea anterioară și “nutrind-o” pe următoarea. Reconstituirea vechilor culturi a fost posibilă grație vestigiilor care au supraviețuit trecerii timpului. Începem documentarul nostru, dedicat artei arhitecturii, la Roma – splendida capitală a marelui Imperiu Roman.

(w882) Foro Roman

TAMARINUL

Acacia heterophylla, denumirea ştiinţifică a Tamarinului, preferă arealele cuprinse între 1200 şi 2000 de metri altitudine – drept care i s-a spus şi Tamarin de Podiş. Gazda sa este Insula Réunion din Arhipelagul Mascarene, situat în Oceanul Indian, la aproximativ 700 de kilometri de Madagascar.

ORNITOFAUNA DIN ŢARA GALILOR

Mierlele, cintezii şi ţiclenii sunt doar câţiva dintre „locatarii înaripaţi” ai staţiunii galeze Harlech; Iarna, pădurea de conifere Newborough, de pe coasta vestică a insulei Angelsey, adăposteşte gălăgioşi corbi, aflaţi într-o continuă căutare de hoituri; Pe apele bogate ale estuarului Nevern din Pembrokeshire cuibăresc graţioase gâşte canadiene, în timp ce la Aberystwyth, peste 20.000 de grauri mici, oferă memorabile spectacole vizuale.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Producător: Oana Haşegan

Realizator: Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1