Best of Nocturne: „A scrie este un lucru pervers, orice ai face”
joi, 14 mai 2015
Vineri, 15 mai, Marina Constantinescu vă invită să urmăriţi o ediţie Best of cu jurnalistul Cristian Tudor Popescu, din 2006. Cei doi vorbesc despre iubire, Isus și filmul lui Lars Von Trier şi despre puterea adevărului.
nocturne

UPDATE: Ediţia este disponibilă pe TVR +

Pentru Cristian Tudor Popescu actul de a scrie este o dovadă de perversiune a fiinţei, un act histrionic.   În spatele fiecărui cuvânt – oricât de bine ar fi dăltuit – se ascunde o dorinţă de exhibare  a autorului, crede jurnalistul. Când este scrisul moral pentru el? Atunci când nu mai ai nimic de pierdut.

„Profund moral este atunci când ai o femeie de 67-70 de ani, care nu mai are pe nimeni, care a trăit degeaba o viaţă. A muncit fără nişte rezultate care s-o împlinească cât de cât ca om, a ajuns la capătul vieţii, este singură (..) Această femeie este în pragul depresiei, în pragul căderii. Viaţa nu mai are sens pentru ea.  Ce să-i oferi? Ce ai putea să-i spui tu?”.  Cristian Tudor Popescu i-ar răspunde astfel: „Scrie în fiecare zi ce faci”.

„Iar când femeia aia scrie agramat pe hârtie: «Eri am fost afară. Iera vânt. Am cumpărat trie kile de roşi». Când scrii agramat lucrurile alea pe o agendă sau pe un caiet dictando vechi, atunci este singura dată pentru mine când scrisul este moral.  Femeia aia trăieşte, încearcă să se agaţe de viaţă prin acest act profund ontologic de a pune nişte fraze agramate pe hârtie. Femeia aia nu are nimic histrionic în ea, nu doreşte să se exhibe, nu doreşte să vândă cuiva ceea ce scrie, nu doreşte nimic din toate astea. Le pune doar pe hârtie”, adaugă jurnalistul.

***
-   „Ţi-ai spus tu vreodată o poveste care să te scoată din realitate?”

-   „Am avut multe poveşti care m-au dus în altă parte, altundeva şi mâine”.

Pornind de la povestea filmului „La vita e bella” – tatăl care-i compune fiului său un univers paralel cu realitatea din lagărul de concentrare – Cristian Tudor Popescu spune că adevărul se poate împărţi în mai multe categorii, de la cel logic, matematic, până la social şi cel artistic.

Însă criteriul final rămâne pentru el „umanul”. „Cu acest criteriu, o minciună devine mai adevărată decât adevărul. Poate deveni. Şi ce mi-ai spus tu acum de «La vita e bella» este un splendid exemplu de minciună mai adevărată decât adevărul, pe baza criteriului umanului. Deci acel om minte, dar el construieşte un adevăr care e mult mai valoros din punct de vedere uman, iar prin asta, mult mai adevărat dacă i-ar fi spus acelui copil că «suntem într-un lagăr, mâine vom fi executaţi». Există situaţii în viaţă când minciuna este necesară şi ea este adevărul în momentul respectiv”. (Cristian Tudor Popescu).

***

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1 şi TVR HD.

Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu.„Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile."

Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe TVR+, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook.

 • 17:00
  Vedeta populară
  (I)Prezintă Iuliana Tudor Jurnalişti: Steluţa Matios, Ana Maria Voicu, Mădălina Mija Producător Iuliana Tudor
 • 17:55
  Vedeta populară
  (II) Prezintă Iuliana Tudor Jurnalişti: Steluţa Matios, Ana Maria Voicu, Mădălina Mija Producător Iuliana Tudor
 • 18:50
  Teleenciclopedia
  * Diego Velazquez-Las Meninas (ep.2/2) Sub tablourile din fundalul capodoperei Las Meninas, se evidențiază, prin luminozitate, unul cu figurile lui Filip al IV-lea şi a soției sale, Maria Ana de Austria. Însă, ele nu sunt reprezentate pe o pânză, ci se reflectă într-o oglindă. Iată indiciul care ne dezvăluie subiectul picturii lui Velázquez. „Oglinda avea scopul de a atrage în interiorul tabloului ceea ce era străin acestuia.”-remarca filosoful francez Michel Foucault. * Conferința de la Ialta (ep.2/5) În 5 februarie 1945, la Palatul Livadia din Ialta (Crimeea) avea loc a doua rundă de negocieri, în formula Roosevelt-Churchill-Stalin. Primul subiect din agendă: soarta și administrarea Germaniei, precum și despăgubirile pe care trebuia să le plătească învingătorilor. * Sonde spaţiale : planetele interioare (ep.2/2) (Premieră) Anterior începuturilor epocii moderne a studiului spațiului, se credea că, având dimensiuni similare cu ale Pământului, „vecina” Venus este primitoare. În realitate, numeroși vulcani aruncă în atmosfera densă gaze toxice, efectul de seră generează temperaturi ce ar lichefia plumbul, iar corpul uman ar fi zdrobit de presiune, instantaneu. Dintre cele 13 sonde sovietice din seria Venera, opt au aterizat, patru transmițând imagini. A urmat saga fantasticelor misiuni Vega, tot sovietice, care urmăreau amplasarea unor baloane în straturile superioare ale atmosferei venusiene, unde temperaturile sunt apropiate celor terestre. Ulterior, câteva sonde au izbutit să cartografieze aproape întreaga suprafață a planetei: „americanca” Magellan, cea a Agenției Spațiale Europene, Venus Express, și mai recent, Akatsuki Venus Climate Orbiter, construită de japonezi. * Insula Rottnest (ep. 7/10) (Premieră) În general pașnice, quokka reușesc să coabiteze fără probleme cu speciile „vecine”, cum ar fi... şopârlele Egernia kingii. Șerpii tigru de pe Insula Carnac și-au adaptat „meniul” „specificului local”: puii din numeroasa colonie de pescăruși argintii. De fapt, la venirea primăverii, toate zburătoarele, „băștinașe” sau „venetice” în insulele Australiei Occidentale, cunosc o veritabilă explozie demografică, iar cuplul de vulturi pescar formează o „familie-model”... Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca. Producător Oana Haşegan
 • 19:45
  Sport
 • 19:51
  Meteo
 • 19:56
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 20:00
  Telejurnal
  * Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru
 • 21:10
  Masca de argint
  Film * Masca de argint ( România, 1985) Regia Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin , Ion Besoiu * Aventuri. În timpul unui banchet fastuos, oferit de un bancher prea darnic, are loc un conflict în care sunt împuşcaţi doi oameni. Asasinul este înveşmântat exact ca justiţiarul Mărgelatu şi spune că acţionează în numele Frăţiei. Rosetti şi ceilalţi membri ai societăţii Frăţia consideră că Mărgelatu şi-a pierdut minţile şi-şi trimit cel mai bun om în căutarea lui. Redactor Gabriela Onea
 • 23:00
  Dosar România
  / Producător Răzvan Butaru
 • 00:00
  Profesioniştii... cu Eugenia Vodă
  ...cu Eugenia Vodă *Best of Invitat Emilia Popescu Emisiune de Eugenia Vodă
 • 01:00
  Lumea azi
  Prezintă Ioana Dumitrescu Realizator Ioana Dumitrescu Producători: Anca Lăzărescu, Octavian Manciu
 • 01:30
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 02:00
  Masca de argint
  ( România, 1985) Regia Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin , Ion Besoiu Aventuri. Redactor Gabriela Onea
 • 03:45
  Viaţa satului
  Partea I Producător Viorel Popescu
 • 03:50
  Meteo
 • 03:55
  Telejurnal
  Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru ATENŢIE! Se schimbă ora! Ora 04,00 devine ora 03,00
 • 05:00
  Viaţa satului
  Partea a II-a Producător Viorel Popescu
 • 05:55
  Imnul României