loader
Foto

Best of Nocturne: „A scrie este un lucru pervers, orice ai face”

Vineri, 15 mai, Marina Constantinescu vă invită să urmăriţi o ediţie Best of cu jurnalistul Cristian Tudor Popescu, din 2006. Cei doi vorbesc despre iubire, Isus și filmul lui Lars Von Trier şi despre puterea adevărului.

 

Marina Constantinescu
Nocturne

UPDATE: Ediţia este disponibilă pe TVR +

Pentru Cristian Tudor Popescu actul de a scrie este o dovadă de perversiune a fiinţei, un act histrionic.   În spatele fiecărui cuvânt – oricât de bine ar fi dăltuit – se ascunde o dorinţă de exhibare  a autorului, crede jurnalistul. Când este scrisul moral pentru el? Atunci când nu mai ai nimic de pierdut.

„Profund moral este atunci când ai o femeie de 67-70 de ani, care nu mai are pe nimeni, care a trăit degeaba o viaţă. A muncit fără nişte rezultate care s-o împlinească cât de cât ca om, a ajuns la capătul vieţii, este singură (..) Această femeie este în pragul depresiei, în pragul căderii. Viaţa nu mai are sens pentru ea.  Ce să-i oferi? Ce ai putea să-i spui tu?”.  Cristian Tudor Popescu i-ar răspunde astfel: „Scrie în fiecare zi ce faci”.

„Iar când femeia aia scrie agramat pe hârtie: «Eri am fost afară. Iera vânt. Am cumpărat trie kile de roşi». Când scrii agramat lucrurile alea pe o agendă sau pe un caiet dictando vechi, atunci este singura dată pentru mine când scrisul este moral.  Femeia aia trăieşte, încearcă să se agaţe de viaţă prin acest act profund ontologic de a pune nişte fraze agramate pe hârtie. Femeia aia nu are nimic histrionic în ea, nu doreşte să se exhibe, nu doreşte să vândă cuiva ceea ce scrie, nu doreşte nimic din toate astea. Le pune doar pe hârtie”, adaugă jurnalistul.

***
-   „Ţi-ai spus tu vreodată o poveste care să te scoată din realitate?”

-   „Am avut multe poveşti care m-au dus în altă parte, altundeva şi mâine”.

Pornind de la povestea filmului „La vita e bella” – tatăl care-i compune fiului său un univers paralel cu realitatea din lagărul de concentrare – Cristian Tudor Popescu spune că adevărul se poate împărţi în mai multe categorii, de la cel logic, matematic, până la social şi cel artistic.

Însă criteriul final rămâne pentru el „umanul”. „Cu acest criteriu, o minciună devine mai adevărată decât adevărul. Poate deveni. Şi ce mi-ai spus tu acum de «La vita e bella» este un splendid exemplu de minciună mai adevărată decât adevărul, pe baza criteriului umanului. Deci acel om minte, dar el construieşte un adevăr care e mult mai valoros din punct de vedere uman, iar prin asta, mult mai adevărat dacă i-ar fi spus acelui copil că «suntem într-un lagăr, mâine vom fi executaţi». Există situaţii în viaţă când minciuna este necesară şi ea este adevărul în momentul respectiv”. (Cristian Tudor Popescu).

***

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1 şi TVR HD.

Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu.„Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile."

Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe TVR+, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook.

7:00 Un doctor pentru dumneavoastră

*Moderator Ana Maria Ghiur

De 16 ani, doctori români apreciaţi în ţară şi în diaspora, construiesc punţi pentru sănătate și dezbat teme de actualitate

*Hipertensiunea arterială, principala cauză de deces la nivel mondial

Invitat: col. dr. Alice Munteanu, șef lucrări, medic primar cardiologie și medicină internă, Spitalul Militar Central "Carol Davila"

HTA, o problemă majoră de sănătate în întreaga lume, este principala cauză de deces în lume și afectează inclusiv adolescenții. 1 din 3 adulţi suferă de HTA, iar un mare procent de pacienţi cu hipertensiune sunt netrataţi sau necontrolaţi terapeutic. Modificarea stilului de viață poate ține sub control presiunea arterială, și reduce complicațiile. Tratamentul medicamentos luat constant și controalele periodice la medic, ne pot salva viața!

*Caravana “Sănătatea vine la tine”

Invitat: Cezar Irimia, președinte Alianța Pacienților Cronici din România

În cadrul proiectului Alianței Pacienților Cronici din România, în al treilea an consecutiv, peste 1000 de persoane din mediul rural vor beneficia de controale medicale gratuite pentru diabet zaharat, boli cardiovasculare, obezitate, hepatitele B și C. Vor fi distribuite și materiale informative care susțin importanța prevenției pentru o viață mai bună. Până în iunie, caravana va ajunge în localități din 6 județe: Tulcea, Teleorman, Giurgiu, Vâlcea, Argeș și Vrancea.

*Noutăți în tratarea epilepsiei

Invitat: dr. Mihaela Bustuchină Vlaicu, neurolog, dr. în științe medicale, membru al Societății Franceze și Internaționale de Neuromodulație, Franţa

Membru al Societății Franceze de Neurologie și al Academiei Europeane de Neurologie, invitata noastră profesează de 32 de ani în Franța și este supraspecializată în epilepsii. Sunt realizări majore în detectarea noilor gene responsabile de anumite tipuri de epilepsie, care ar putea explica existența bolii la nivelul mai multor generații, într-o familie. Alături de componenta genetică, există cauze care ar putea fi implicate în producerea crizelor de epilepsie: infecții cerebrale sau cauze tumorale. Se estimează că, în aproximativ 20% dintre cazuri, boala este declanșată de traumatisme craniocerebrale și accidente vasculare cerebrale. Tratamentul anumitor boli neurologice utilizează tehnici de Neuromodulație, metode terapeutice „intervenționale” moderne și din ce în ce mai „personalizate”.

Jurnalist tv Lucian Băbeanu

Documentarist Giorgiana Șușurincă

Producător tv Monica Ancuța-Tiuntiuc

8:00 Weekend matinal

*Matinal* Sport

Prezintă: Maria Smarandache şi Nadine Vlădescu

*GRUIA DRAGOS DON şi ANA MARIA ACHIM, coodonatorI Sindicatul Studenţilor din Cibernetică + colega din curs de confirmare

Teme de discutie

-Saptamana viitoare incep, la Sala Luceafărul, Serile Teatrului Studenţesc, editia cu numarul 26

-Este cel mai asteptat şi mai longeviv festival studentesc cu intrare libera

-Juriul festivalului este alcătuit din actori din tânăra generaţie

-Pe scena de la Luceafarul vor urca trupe de amatori si de profesionisti

*DANA CONSTANTINESCU şi ANA MARIA ANDREI, realizatoarele emisiunii "În grădina Danei"

Teme de discutie

Duminică, 21 aprilie, pe TVR Folclor, emisiunea-ghid „În grădina Danei”

Ce au pregatit pentru prima editi

Telespectatorii pot urmari, in fiecare sambata, si pe TVR 1, dupa Weekend matinal, un rezumat al propunerilor realizatoarelor pentru urmatoarea editie

*PAVEL BARTOŞ, actor

Teme de discuţie

​Pavel Bartoş are premiera pe 28 aprilie, la Teatrul Stela Popescu

Data de 28 aprilie are o dublă semnificaţie, reprezentând aniversarea de 8 ani de la înfiinţarea Teatrului Stela Popescu.

TSP are o colaborare extraoridnara cu actori din Chisinau

* ALEX ZAMFIR, antreprenor

blogger "Cel mai bun tată"

Alex a lansat recent campania „Jocul pentru Altcineva”.

De asemenea, anul trecut alaturi de Armata Selectarii Atente a Plasticului-ASAP-a creat jocul Adevar sau Reciclare cu o campanie de succes in scolile din Bucuresti si din tara, in care elevii au fost invatati despre recilare, colectare selectiva.

*​ Live Carmen Rusu Lansarea colecțiilor de primăvară/vară ale celor trei designeri: Dan Coma, Doina Levinta și Ana Wagner. Invitatul special al evenimentului va fi Ștefan Câltia, cu colecția sa de portelanuri "Flori pentru Rege". Showroomul va fi deschis și pe 19-20 aprilie între orele 12-18.

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directa

 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1