loader
Foto

Galerie foto

Bucovina, cântecul lemnului. Duminică, la „Exclusiv în România”

Pe calea prelucrării lemnului de către mâinile iscusite ale bucovinenilor ne invită Cristian Tabără şi Cristina Madgearu, pe 5 ianuarie. Urmărim „Exclusiv în România”, ca de obicei, la TVR 1, duminică, de la ora 17.00.

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

La început de an, echipa „Exclusiv în România” ne propune să o însoțim într-o călătorie a lemnului: de la pădurile Bucovinei, până la prețioasele obiecte cioplite de-a lungul secolelor, dintre care unele dau glas și astăzi cântecului de bucium.

Călătorii pornesc, în primă fază, prin zăpadă, să descopere Rezervația de Turbă Tinovul Mare, de la Poiana Stampei. Este cea mai întinsă din România și chiar din Europa, după ce, de-a lungul secolelor, turba de pe restul continentului a fost exploatată masiv.

(w882) Rezervați

„Iar poteca tematică pe care o vom parcurge ne va oferi informații inedite despre tainele unei turbării, cu imagini și povești captivante ale faunei și florei unei asemenea păduri”, ne asigură Cristina Madgearu, reporterul de serviciu.

(w882) Rezervați

 

Apoi, la Câmpulung Moldovenesc, Cristian Tabără şi colegii lui merg mai departe pe traseul lemnului: pe calea prelucrării de către mâinile iscusite ale bucovinenilor.

(w882) Muzeul de

De la vechi obiecte utilitare, până la cele care împodobesc casele tradiționale ale zonei, cu istoria și istoriile lor - totul se regăsește în sălile ingenios amenajate ale Muzeului Arta Lemnului. Este singurul muzeu din România dedicat civilizației lemnului și unul dintre foarte puținele de acest fel la nivel european.

(w882) Muzeul de

(w500) Buciume, E

Vom regăsi aici buciumele, instrumente aflate în pericol de a dispărea și salvate de măiestria lui Aristotel (Stelu) Erhan, tezaur uman viu UNESCO. „Iar dacă am ajuns aici, cum să plecăm mai departe fără să aflăm cât se poate de multe despre buciume, chiar de la făurarul lor? Îl vom vizita în atelierul lui, unde vom face cunoștință și cu prietenul său, Florin Lițu – la rândul lui, un tezaur uman viu –, interpret care dă glas cântecului lemnului”, ne dezvăluie Cristian Tabără.

(w882) Cristi, î

(w882) In atelier

Și pentru că pădurile Bucovinei au fost în prim plan, gazda emisiunii va consacra timp şi rostului culinar al hribilor – dar nu numai al lor – alături de Bogdan Câmpanu, iscusit maestru bucătar din Suceava. Pe masă vor mai fi și preparate din carne, bulgur și un desert unic, dar deloc dificil de preparat: plăcinte domnești, cu clătite, stafide și iaurt. Evident, nu va lipsi nici... smântâna.

(w882) Rețetă c

(w882) Specialita

Vă așteptăm, așadar, duminică, 5 ianuarie, la drum prin ținutul lemnului, dar și la o binemeritată masă copioasă. De la ora 17.00, cu „Exclusiv în România”, pe TVR 1.

credit foto: Exclusiv în România

 

17:00 Fiica regelui

Fiica regelui (THE KING'S DAUGHTER, SOO BAEK-HYANG-Coreea de Sud, 2014)

Regia: Lee San-yeob, Choi Joon-bae

Cu: Seo Hyun-jin, Seo Woo, Lee Jae-ryong, Jo Hyun-jae

* Dramă istorică. La începutul secolului VI, pe vremea celor trei vechi regate coreene, generalul Yung devine conducătorul regatului Baekje, după ce fostul rege este ucis în urma unui complot de la curte. Împrejurări dramatice îl despart pe Yung-devenit regele Mu-ryeong-de femeia pe care o iubeşte şi care îi poartă copilul. Mica Seol-nan se naşte şi creşte într-o casă modestă, împreună cu sora ei vitregă Seol-hee, fără să-şi cunoască adevărata identitate. Cele două fete sunt diferite ca ziua şi noaptea: Seol-nan, veselă şi blândă, se bucură de viaţa ei simplă în mijlocul naturii, în timp ce ambiţioasa Seol-hee visează la averi şi titluri importante. Pe patul de moarte, mama lor mărturiseşte secretul identităţii lui Seol-nan, dar singura care o aude este Seol-hee, iar aceasta profită de ocazia nesperată şi fuge în capitala regatului, dându-se drept prinţesă. Între timp, adevărata fiică a regelui crede că sora ei a fost răpită şi jură că va face orice pentru a o regăsi. Soarta îi îndreaptă paşii tot către palatul regal, unde va deveni o mare luptătoare, înainte să-şi descopere trecutul şi adevăratul nume: Soo Baek-hyang.

18:15 Punctul critic

* Dezbatere care aduce zilnic in fata telespectatorilor fenomene, trend-uri, probleme de interes, cu accent pe teme din sfera sociala, civica, culturala Punctul critic înseamnă atât echilibru, cât şi iminența schimbării. Este locul perfect pentru analiza unei situaţii /unui fenomen şi a potenţialului/ direcţiilor de evoluţie viitoare. Este locul în care, la nivelul societăţii, trebuie să aflăm, să înţelegem şi să cântărim care este drumul pe care dorim să continuăm, în respectiva privinţă.

*Cine sunt profesorii profesorilor noştri?

Prezentator: Crristi Petru-jurnalist TVR

Co-moderator: Diana Dumitrascu-jurnalist TVR

Invitati: acad. Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române,

prof. Radu Gologan, preşedintele Societăţii Române de Matematică,

prof. univ.Ovidiu Pânişoară, doctor în Științele Educației.

zoom avocat Mihai Ştefănoaia, lector la Universitatea de drept Suceava,

prin telefon prof. univ. Daniel David, rector al Univeritaţii Babeş Bolyai Cluj Napoca

Producatori: Raluca Neagu, Florenta Dascalescu

 
Despre emoţiile captive din spatele dependenţelor, o ediţie

Anca Mazilu, realizatoarea emisiunii "Eu pot!" ne propune să revedem o discuție despre adevărata luptă din spatele dependenței: emoțiile ...

Un documentar dedicat Sfântului Cuvios Cleopa de la Sihăstria, la ”Universul credinței”

Cu ocazia aniversării Centenarului Patriarhiei Române, marți, 4 februarie, am asistat la proclamarea generală a canonizării a 16 duhovnici și ...

Incredibila poveste de viaţă a doi foşti inamici, deveniţi fraţi de sânge pe viaţă. Documentarul „Duşmanul meu, fratele meu”, în premieră la TVR 1

Un iranian i-a salvat viaţa unui irakian în timpul Primului Război din Golf şi au devenit fraţi de sânge pe viaţă. Se reîntâlnesc din ...

 

#tvr1