loader
Foto

Galerie foto

Călătorie la Ain Karem şi Anul Omagial 2017, la „Universul credinţei”

Duminică, 8 ianuarie, de la ora 8:10, la TVR 1, TVR HD şi online pe TVR+, vizităm locul naşterii Sf. Ioan Botezătorul şi Izvorul Maicii Domnului, după care ajungem la Iordan - râul în care a fost botezat Iisus Hristos.

 

Universul credinţei

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În această ediţie, la rubrica Pelerini în Ţara Lui Hristos, vă prezentăm un material realizat de Andrei Victor Dochia - o călătorie la Ain Karem.

Ain Karem este o localitate din Israel, aproape de Ierusalim. Aceasta zonă este deosebit de importantă pentru creştini, deoarece, potrivit tradiţiei, ea este patria lui Zaharia şi a Elisabetei, părinţii Sfântului Ioan Botezătorul. Aici s-a născut Sfântul.

Numele localităţii - Ain Karim - se crede ca a fost primit de la mulţimea grădinilor şi a câmpurilor cultivate din zonele (karm), fertile datorita unui izvor cu debit bun (ain). În centrul localităţii se găseşte Ein Sitti Maryam - Izvorul Maicii Domnului. Mulţime de pelerini se opresc în fiecare zi pentru a se răcori la apa acestui izvor. Potrivit tradiţiei creştine, în acest loc s-a oprit Maica Domnului pentru a bea apă, atunci când s-a întâlnit cu Elisabeta.

(w882) universul

Ain Karem păstrează şapte locaşuri de creştine, printre acestea se numără: Mănăstirea Franciscană, ridicată pe locul unde a avut loc Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, Biserica Vizitei Fecioarei Maria la Elisabeta, Mănăstirea Sfântul Zaharia, Biserica Doamnei din Sahyun, împreună cu o serie de morminte. Biserica Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul păstrează capele şi morminte foarte vechi, alături de aportul mai nou al cruciaţilor.

Rubrica Dialogurile dimineţii are drept temă Anul Omagial 2017, aşa cum a fost el decretat de Sfântul Sinod al BOR ca „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”.

(w882) universul

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a proclamat în mod oficial, în prima zi a anului, după slujba de Te Deum, anul 2017 drept - Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeştişi şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

Despre acest subiect vorbim cu conf. univ. dr. Cristina Bogdan (Facultatea de Litere, Bucureşti, critic de artă) şi Adrian Petcu, jurnalist.

***

Jurnalişti emisiune: Paula Tăbîrcă, Radu Găină, Rafael Udrişte, Victor Dochia, Ciprian Dumea, Răzvan Bucuroiu şi Marius Avădanei

Producător: Estela Dincă

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.

Descărcaţi aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!


20:00 Telejurnal

*Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

20:55 Meteo

 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1