loader
Foto

Călătorii, comori, cocotieri şi crustacee, la Teleenciclopedia

Am descoperit ce comori se ascund în muzeele din Toscana, ne-am relaxat sub cocotieri, am explorat lumea crustaceelor şi am călătorit în trecutul oraşului mesopotamian Mari. La Teleenciclopedia, sâmbătă, 23 mai, de la ora 18:50.

 

Teleenciclopedia

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Comori toscane: Valdichiana Aretina

Muzeul Municipal, găzduit de vechea clădire a Primăriei din Lucignano, expune o capodoperă a orfevrăriei din perioada goticului târziu. Este vorba despre „Albero della Croce”, adică Arborele Crucii sau Copacul din Lucignano – un superb relicvariu, înalt de doi metri și 60 de centimetri, creat din metale nobile şi aramă, între anii 1350 și 1470, de câteva generaţii de aurari şi miniaturişti.

Cocotierii

„Candidați” ideali ai oricărui ipotetic concurs de frumuseţe vegetală, cocotierii (cocos nucifera) sunt și foarte utili. Marinarii lui Vasco da Gama i-au denumit "coco" – cuvânt care, în argoul portughez, înseamnă „maimuţă” sau ,,cap rotund”.

Regatul Mari

Prețioasele mărturii despre trecutul prosperului oraș mesopotamian Mari au fost posibile datorită sitului arheologic de la Tell Hariri – oraş din sud-estul Siriei.

Crustaceele

Continuăm să explorăm lumea fabuloasă a crustaceelor, care uimesc prin formele, comportamentul şi culorile lor.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan. O emisiune de Cornelia Rădulescu.

Foto: captură emisiune TVR

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1