loader

Călătorim în Dobrogea cu „Exclusiv în România”

Podul Anghel Saligny, oraşul Constanţa şi cetatea Histria le vom vedea cu alţi ochi. „ Exclusiv în România ”ne aduce poveşti şi legende mai puţin cunoscute din Dobrogea pe 28 octombrie, ora 18.00, la TVR 1 şi TVR HD.

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

Zilele frumoase de vară au determinat echipa Exclusiv în România să mai dea o raită în Dobrogea pentru a descoperi alte locuri, poveşti şi legende frumoase. Ce au găsit ne arată Cristi Tabără şi jurnalistul Daniel Georgescu sâmbătă, 28 octombrie, la Exclusiv în România de la TVR 1. Ediţia începe, ca de obicei, la ora 18.00.

(w882)

Primul popas: la podul Anghel Saligny, o realizare arhitectonică excepţională, un simbol românesc de altfel. Ştiaţi că la inaugurare podul a fost numit „Carol I”, iar comuniştii l-au redenumit „Anghel Saligny”? Podul este încă foarte cunoscut în Europa. În anul acesta, faima podului a atras un cascadador italian pe bicicletă, care a încercat să-l parcurgă pe două roţi, dar, care a fost împiedicat de poliţie să-şi ducă planul până la capăt. La Exclusiv în România, echipa încearcă să afle toate istoriile din jurul celebrului pod.

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

Oraşul Constanţa are multe locuri şi istorii interesante, pe care le telespectatorii le vor afla şi de la un pasionat de vremurile în care portul de la malul mării a fost stăpânit pe rând de greci, romani, genovezi, turci şi chiar de englezi, pentru o scurtă perioadă. În apropiere de zona centrală se află unul dintre cele mai frumoase şi cosmopolite cartiere vechi ale Constanţei. Acesta se întinde din piaţa Ovidiu şi continuă până la strada care mărgineşte faleza cazinoului. Cu Exclusiv în România, vizităm în Constanta şi cel mai bun loc din ţară unde se pot practica sporturi extreme.

(w882)

(w882)

Călătoria nu era completă fără a trece şi prin Dobrogea, unde e neapărat de vizitat şi una dintre cele mai importante cetăţi din ţara noastră: Histria. Cândva o aşezare celebră în lumea antică, astăzi doar un muzeu în aer liber, Histria este gata să primească turişti dornici să asculte frumoasa ei istorie. Cetatea a fost locuită aproape 1300 de ani. Din secolul 5 înainte de Hristos şi până în secolul 7 după Hristos. Tot aici au fost bătute primele monede de pe teritoriul actual al României, în secolul 4 înainte de Hristos.

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

Călătoriţi cu Exclusiv în România prin Dobrogea sâmbătă, 28 octombrie, de la ora 18.00. Emiisunea poate fi urmărită la TVR 1 şi TVR+.

Reporter: Daniel Georgescu

Producători: Marin Găbudean, Cristina Madgearu

Mai sunt locuri de văzut Exclusiv în România? „În orice zonă poposim în România, descoperim acele simboluri ale ţării care ne fac să fim mândri de ţara noastră. Unicate de mici sau mari dimensiuni, răsunătoare sau cu o strălucire discretă. Aşadar nu ne putem opri. Nu e încă timpul!”, spun realizatorii emisiunii. În noul sezon Exclusiv în România, cel cu numărul 10, Cristian Tabără şi echipa lui ne arată nu doar o Românie frumoasă cu peisaje şi locuri minunate, ci caută să ne reamintească simboluri care ne fac să fim mândri de ţara noastră. Exclusiv în România a revenit cu ediţii în premieră la TVR 1 şi TVR HD, din 7 octombrie, tot sâmbăta, de la ora 18.00.

(w882)

Exclusiv în România este o emisiune de turism, gen “travel and discover”, în care Cristi Tabără călătoreşte, descoperă şi prezintă România pe mai multe coordinate: obiective turistice, istorie, cultură, credinţă, tradiţii gastronomice, dar mai ales unicate europene şi mondiale, care sunt sau care pot deveni destinaţii turistice.

Exclusiv în România prezintă România pozitivă şi competitivă, cu unicate mondiale, europene şi regionale, o Românie multiculturală şi multietnică, de care românii sunt mândri şi pe care străinii nu au de ce să o judece prin prisma unor şabloane învechite.

Emisiunea poate fi urmărită, ca de obicei, sâmbătă, la TVR 1 şi TVR HD, de la ora 18.00. Exclusiv în România este şi pe www.tvr.ro, pe www.facebook.com/fanTVR1 şi https://www.facebook.com/ExclusivInRomania.

18:55 Teleenciclopedia

* MUZEUL ORSAY (ep.4)

Între anii 1945 și 1980, Gara Orsay a trăit mai multe vieți. După Al Doilea Război Mondial a găzduit prizonieri de război și cetățeni deportați, întorși din Germania. Apoi, abatele Pierre a strâns acolo donațiile pentru cei care altfel n-ar fi supraviețuit iernii teribile din 1954. În anii ’70, i se prefigura destinul artistic. Înăuntrul navei, susținea spectacole compania teatrală Renaud-Barrault și, pentru o perioadă, a funcţionat casa de licitații Drouot-Rive Gauche. Restul incintei servea drept parcare. Abia în 1980, Gara Orsay a renăscut, grație îndrăznețului proiect de construire a unui muzeu destinat celei mai vaste colecții de tablouri și sculpturi impresioniste.

GULAG: 1938-1957 (ep. 9)

Odată cu moartea lui Iosif Visarionovici Stalin, la 5 martie 1953, se încheia un sfert de veac de dictatură. Mulți îl jeleau sincer, cei din Gulag exultau și sperau vremuri mai bune, iar oficialii așteptau directivele noii conduceri. La 27 martie 1953, temutul Lavrenti Beria, rămas ministru de interne și al securității statului, acorda o amplă amnistie, dintr-un simplu calcul economic: Gulagul trebuia „curățat” de cei „neproductivi”. Paranoic, Stalin evitase deliberat să numească un succesor, dar pe 14 septembrie 1953, Nikita Hrușciov devenea prim secretar al partidului comunist. Nu era nicidecum un bătrânel jovial, cum lăsa impresia, ci un politician abil, fără scrupule.

PRĂDĂTORI AI OCEANELOR (ep.1)

De la Atlantic până la Pacific şi de la un pol la altul vânează ființe deosebit de inteligente, uimind pe cercetători. În Chatham Strait-strâmtoare aflată în sud-estul statului Alaska -e primăvară târzie și, din adâncuri, pândesc balene cu cocoașă (Megaptera novaeangliae): coloşi care ating, la maturitate, 15 metri lungime şi au 30 de tone. Grație „alchimiei” între soare și alge, vaste colonii de crustacee, printre care și Euphausia superba, prosperă de-a lungul coastei, ademenind aproximativ 3.000 de cetacee.

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător Oana Haşegan

AUDIENŢA GENERALA (AG)

19:45 Sport

Transmisiune directă

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1