loader
Foto

Călătorim prin tunelul timpului, în Bucureştiul de altădată | VIDEO

Sâmbătă, 17 octombrie, de la 21.10, la TVR 1 a continuat seria aventurilor lui Mărgelatu cu cea de-a treia parte: Misterele Bucureştilor, un film care reconstituie în detaliu parfumul şi imaginea unei epoci pierdute. 

 

Spre deosebire de primele două părţi ale seriei, aici nu mai este vorba despre un singur mister, al unor odoare, al unui transport de arme, ci urmărind Misterele Bucureştilor pătrundem în atmosfera tenebroasă a unei întregi epoci, despre care puţini au studiat sau au aflat. Sâmbătă, călăuziţi de Mărgelatu, paşim în hăţişurile şi tenebrele Bucureştilor din perioada imediat premergătoare momentului revoluţionar din 1848. Filmul ne poartă peste tot: de la Palatul Dom­nesc, cu intrigile păturii superioare şi politichia de cabinet, la saloanele pline de opulenţă ale marilor boieri, pentru ca apoi să pătrundem în cotloanele secrete în care se întâlneau revoluţionarii. Tabloul oraşului Bucureşti aflat în frământările epocii este completat de personaje pitoreşti: de la cei din tagma negustorilor şi a micilor meseriaşi la locuitorii din mahalaua calicilor, o întreagă faună de cerşetori, şuţi şi bandiţi - toţi cu afaceri tenebroase. Acţiunea se desfăşoară având ca fundal un decor fidel al acelei epoci ce cuprinde conace, mahalale, uliţe, târguri şi saloane boiereşti, toate reconstruite cu mare migală în acest film.

Misterele Bucureştilor ne aduce, aşa cum promite chiar titlul, o atmosferă istorică redată în detaliu, prin muzică, costume, scenografie, elemente de recuzită şi decoruri, locaţii interioare şi exterioare de filmare, limbaj sau obiceiuri ale personajelor pitoreşti.

Valoarea acestui film este dată, dincolo de acţiunea care îi ţine pe spectatori cu sufletul la gură, de parfumul şi imaginea unei epoci pierdute care acum ne este reconstituită în detaliu pentru a ne ajuta să păşim, ca într-un tunel al timpului, în “Misterele Bucureştilor” de altădată.

Acţiunea filmului se desfăşoară în Bucureștiul din preajma Revoluției de la 1848, când organizaţia Frăția (din care făceau parte, printre alții, C.A. Rosetti, Cezar Bolliac, Ion Heliade-Rădulescu) vrea să-l convingă pe domnitorul Gheorghe Bibescu să aprobe o serie de reforme pentru îmbunătățirea situației materiale a populației. În același timp, o grupare de boieri încearcă să se folosească de acțiunile Frăției pentru a pune ei mâna pe conducerea Țării Românești. În timp ce aceste două tabere fac planuri, orașul este condus din umbră de vrăjitoarea Strigoaia, starostele obștii hoților și cerșetorilor. Ea încasează taxe de protecție de la negustori, pune la cale omoruri și șantaje și mituiește oamenii Agiei. Obștea plănuiește omorârea lui Mărgelatu, dar acesta află de plan și scapă cu viață, reuşind să dejoace atentatul asupra domnitorului Bibescu.

MISTERELE BUCUREŞTILOR – România, 1983
Regia: Doru Năstase
Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Szabolcs Cseh, Jean Constantin, Ion Besoiu

16:00 Jocurile Olimpice de Vară Paris 2024

16.00*Tenis de câmp feminin : Caroline Garcia-Jaqueline Cristian

Comentator Daniel Chican

Transmisiune directa

Producători: Valentina Stelescu, Antoanela Dececco

18:00 Ţară, ţară, cine eşti?

(redifuzare) Moderator Mădălina Dobrovolschi

“Țară, țară, cine ești?” aduce în prim plan oameni care găsesc soluții funcționale pentru comunități şi prezintă soluții care, dacă ar fi multiplicate la nivelul întregii societăți, ar ameliora imaginea României.

Emisiunea propune o perspectivă inedită pe piața media din România, aceea a jurnalismului bazat pe soluții, pentru că, deși pornește de la statistici negative, în care România nu arată deloc bine, emisiunea aduce în studio oameni care construiesc și implementează soluții.

*Protectia animalelor

Invitaţi: Hilde Tudora-șefa biroului Protecția Animalelor-Consiliul Județean Ilfov,Aurelian Ștefan-medic veterinar, director Homeless Animal Hospital

Producător Ioana Mureşan

 
Claudiu Lucaci: „La JO Los Angeles din 1984, am văzut forța sportului românesc şi pe unii dintre cei mai mari sportivi ai noștri”

În această vară, Jocurile Olimpice aduc sportul de elită şi eroii lui alături de inima ta!... Te provocăm să intri în arena celei mai mari ...

Sportivii români, în direct la TVR, de la Jocurile Olimpice. David Popovici, Simona Radiş, Ancuţa Bodnar şi Eliza Samara concurează din primul weekend

Jocurile Olimpice Paris 2024 sunt în plină desfăşurare, iar în weekend-ul 26-28 iulie, telespectatorii îi pot vedea, în direct la TVR 1 şi TVR ...

Vă așteptăm la o nouă ediție "Teleenciclopedia" sâmbătă, 27 iulie, de la ora 18:55, la TVR 1.

 

#tvr1