loader
Foto

Când şi de ce apelăm la chirurgia bariatrică? La „Vreau să fiu sănătos” am primit răspunsul | VIDEO

Echipa emisiunii „Vreau să fiu sănătos” a filmat şi ne-a arătat cum decurge o operaţie de micşorare de stomac. Dr. Rubin Munteanu, medic primar chirurgie generală, specializat în chirurgie bariatrică şi metabolică, a fost invitatul Izabelei Marinescu la TVR 1, sâmbătă, 27 mai, de la ora 13.00.

 

Vreau să fiu sănătos!

„Convingerea mea fermă este că omul doarme în pat şi mănâncă la masă!”, de la acest adevăr porneşte doctorul Rubin Munteanu pledoaria sa pentru obiceiuri sănătoase, care să ne împiedice să ajungem în situaţia de a apela la chirurgia bariatrică.

(w882)

„Chirurgia bariatrică este chirurgia obezităţii. Adică faci din nişte oameni care au un exces de greutate nişte oameni care au o greutate normală. Dintr-un stomac de aproape 2 litri, realizezi chirurgical, pe cale laparoscopică, un stomac de 100 ml, scăpând şi de senzaţia de foame. Chirurgia bariatrică vindecă boli severe: obezitate, diabet de tip II, sindromul de apnee în somn, hipertensiune arterială”, a explicat doctorul Rubin Munteanu, care a permis echipei TVR să intre în sala de operaţie pentru a ne arăta în ce constă operaţia de micşorare a stomacului. Despre cauze, dar şi despre recuperare în cazul chirurgiei bariatrice ne-a vorbit, la „Vreau să fiu sănătos”, doctorul Rubin Munteanu, medic primar chirurgie generală, supraspecializat în chirurgie bariatrică şi metabolică. Tot invitatul Izabelei Marinescu ne-a oferit câteva sfaturi preţioase legate de acest subiect sâmbătă, 27 mai, de la ora 13.00, la TVR 1.

(w882)

În ediţia de sâmbăta aceasta, am aflat despre rolul logopedului în dezvoltarea copiilor,

(w882)

iar dr. Dorin Chioţea a cules şi ne-a adus informaţii despre cum se îndepărtează chirurgical excesul de piele după pierderea în greutate. Despre ce se întâmplă cu proaspăta mămică în primele zile după naştere ne-a oferit toate detaliile psihologul Adriana Mitu, în rubrica „De vorbă cu psihologul”. „Şi tot sâmbătă am vorbit despre când şi cum se poate realiza un autotransplant renal, dar şi ce este refluxul gastroesofagian (la rubrica „Dictionar medical”), a adaugat Jurnalista Izabela Marinescu, prezentatoarea emisiunii.

(w882)

Am urmărit o nouă ediţie a emisiunii care îndeamnă la un stil de viață sănătos, la prevenție, grijă făță de trup și suflet, dar ne-a adus în atenție și cele mai moderne tehnici de tratament în 28 mai.

„Vreau să fiu sănatos”, cu Izabela Marinescu, prezentator și jurnalist, se vede la TVR 1 sâmbăta, de la ora 13.00.

18:55 Teleenciclopedia

* PAOLO VERONESE-NUNTA DIN CANA (ep.2)

Paolo Veronese, pe numele său real Paolo Caliari, obişnuia să picteze în ulei chiar şi lucrările de mari dimensiuni, știind că umezeala și aerul marin degradau frescele murale. Artistul patrona un atelier cu peste 30 de angajați, săvârşind un număr impresionant de tablouri. Lucra repede și-spre deosebire de Tintoretto sau de Tiţian-schimba rareori forma inițială. Făcea schițe precise, pe care ucenicii le transpuneau apoi pe pânză. Tot ei procurau materialele şi preparau culorile, iar Veronese se consacra desăvârșirii compoziției. La Nunta din Cana, pictorul veronez a folosit întâi o pensulă mare, pentru a contura fiecare personaj, apoi una mai fină, pentru finisarea detaliilor. De ajutor i-a fost chiar fratele său, Benedetto, despre care se spune că a definitivat elementele arhitecturale şi cerul din registrul superior.

MARI LIDERI MILITARI AI SECOLULUI AL XX-LEA. DEZINFORMAREA ŞI ÎNŞELĂCIUNEA. NIKITA HRUŞCIOV

La 5 mai 1946, într-un discurs ţinut la Fulton, Missouri, Winston Churchill vorbea despre Războiul Rece dintre Occident şi URSS folosind, pentru prima oară, sintagma Iron Curtain (Cortina de Fier). Aproape 20 de ani mai târziu, în 1962, comuniștii sovietici aveau să instaleze rachete de luptă pe cea mai mare insulă din Caraibe, la nici 160 km de coasta Americii. Diversiunea, numită de istorici Criza rachetelor cubaneze, i-a aparţinut lui Nikita Hrușciov și a fost pe cale să distrugă nu doar America, ci întreaga omenire.

MITURILE GRECIEI ANTICE: APOLLON, ZEUL LUMINII (ep.2) (Premieră)

După ce colindă lumea în carul primit cadou de la Zeus, tânărul Apollon își construiește templul mult visat şi îl numeşte Delphi. Credincioşi din toată Elada vin acolo să afle, de la faimosul Oracol omonim, lămuriri despre viitorul lor. Răspunsurile, oferite de preoteasa Pythia, sunt deseori evazive sau cu tâlc. După ce şi-a ales „reşedinţa”, Apollon începe să-şi consolideze poziția în Olimp. În spatele acestui zeu al luminii şi protector al artelor, care farmecă pe toţi cu lira sa, se ascunde însă un arcaș însetat de sânge.

ECOSISTEME: CHINA (ep.10)

Peste platoul tibetan, cel mai vast și mai înalt din lume, se așterne zăpada. Turme de antilope Pontholops hodgsonii sau Chiru -adulți și pui născuți în iunie-iulie-migrează spre sud. În această lungă călătorie de 7.000 de km, prin Asia Centrală, vor întâlni şi lupi himalayeni (Canis lupus chanco). La final de noiembrie, antilopele încep rutul-perioadă în care masculii se înfruntă direct ori se fugăresc cu până la 70 de km pe oră, pentru a-şi disputa haremuri compuse, uneori, din peste zece femele.

Producător Oana Haşegan

19:45 Sport

Transmisiune directă

 
Duminică seară, ne relaxăm la „Popasuri muzicale cu Junii Sibiului”, pe TVR 1

La aniversarea celor 80 de ani de existenţă a Junilor, Televiziunea Română difuzează o serie de recitaluri muzical coregrafice ale acestora şi ...

Cum văd ucrainenii pacea? Aflăm sâmbătă, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre listele de cuvinte şi expresii interzise în America administraţiei Trump, dar şi despre cei 76 de ani de existență ai ...

“Bucuria credinței”: Biserica Universității Gheorghe Asachi | VIDEO

Biserica din campusul Universității Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iași reprezintă mult mai mult decât o simplă structură arhitecturală. Este un ...

 

#tvr1