loader
Foto

"Când sunt într-o competiţie, nu ascult cum cântă alţii"

Câştigătorul Concursului George Enescu 2014 la secţiunea vioară a fost invitatul Marinei Constantinescu la Nocturne de la TVR. Întâlnirea nocturnă cu violonistul Ştefan Tarara s-a difuzat în 17 octombrie, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+ .

 

Marina Constantinescu
Nocturne

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Stefan Tarara, câştigătorul Concursului Enescu 2014, secţiunea vioară, este invitatul Marinei Constantinescu de vineri, 17 octombrie. Din această toamnă, poveştile culturale depănate în miez de noapte, la Nocturne, pot fi urmărite fiecare vineri, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

„Când sunt într-o competiţie, nu ascult cum cântă alţii. Pentru mine, eu trebuie să cânt bine", i-a mărturisit Stefan Tarara Marinei Constantinescu. Violonistul îl iubeşte pe Enescu, pe care, de altfel, toţi concurenţii îl au în repertoriu în concursul care-i poartă numele. Tarara şi-a dorit foarte mult să-l interpreteze pe scena Ateneului Român, lucru care s-a şi întâmplat.

S-a născut în 1986, la Heidelberg (Germania). Provine dintr-o familie de muzicieni: mama lui Stefan este cântăreaţă şi pianistă, iar tatăl este violonist. „Tânărul violonist a fost prezentat iniţial în concurs ca participant din Germania şi, după ce a câştigat locul I, numelui său i s-a adăugat, cu mândrie: de origine română", a observat Marina Constantinescu.

Stefan a început să cânte la doi ani şi jumătate, însă piatra de hotar a drumului său a reprezentat-o întâlnirea cu Sir Yehudi Menuhin, când avea 10 ani. Acesta l-a ascultat şi l-a încredinţat că are pentru ce să meargă mai departe. „Din acel moment, pentru mine a fost clar că vioara este viaţa mea", mărturiseşte tânărul violonist.

„Nu vreau să fiu cu nasul pe sus, dar am simţit că anul acesta voi câştiga. M-am pregătit foarte mult, m-am dezvoltat", i-a povestit Stefan Tarara realizatoarei emisiunii Nocturne. Tânărul Tarara a mai participat şi la ediţia din 2010 a Concursului Enescu, însă atunci a nu a trecut nici de prima etapă.

„Nu a fost totdeauna uşor. Rutina studiului e obositoare. Dar aşa ajungi cel mai bun", este de părere Stefan, care mai crede că în muzică nu există democraţie: „E fals sau nu, cânţi bine sau nu, ţii corect instrumentul sau nu."

Prima ediţie din acest sezon, din 10 octombrie, i-a avut ca oaspeţi pe Dana Borsan, Marin Cazacu, Dan Dediu şi Florin Croitoru, membri în cele patru jurii ale Concursului Enescu 2014 la secţiunile pian, violoncel, compoziţie şi vioară. Cele patru personalităţi ale muzicii româneşti au jurizat la valoroasa ediţie din acest an a Concursului George Enescu, una cu un nivel ridicat de competiţie şi pregătire la toate secţiunile.

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1.


Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile." Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe www.tvrplus.ro, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook - facebook.com/NocturneTVR.

20:00 Telejurnal

*Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

20:55 Meteo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1