loader

Candela Doamnei Marica Brâncoveanu, la „Universul credinţei”

Duminică, 13 noiembrie, de la ora 8:10, la TVR 1 şi TVR HD, emisiunea „Universul credinţei” a adus subiecte noi, dar și un documentar despre candela Doamnei Marica Brâncoveanu.

 

Universul credinţei

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

La dialogurile dimineţii, vorbim despre Martirii creştini ai secolului nostru cu Părintele Daniel Benga, Biserica Sfântul Ştefan din Bucureşti.

(w882) martirii

Ion Andrei Gherasim ne aduce informaţii despre Gala Premiilor Fundaţiei Coposu - Concursul de eseuri „Refuzul de a tranzacţiona ideile oglindit în activitatea lui Corneliu Coposu”.

Rafael Udrişte a fost de curând la Bruxelles, unde a participat la conferinţa organizată de ADF Internaţional în cadrul căreia au avut loc dezbateri referitoare la genocidul creştinilor în contextul conflictelor armate din Orientul Mijlociu. Care sunt concluziile dezbaterii, aflaţi în ediţia din 13 noiembrie.

În continuarea emisiunii, Radu Găină vă prezintă un documentar despre Candela Doamnei Marica Brâncoveanu. După 45 de ani, candela originală a Mariei Brâncoveanu, care s-a aflat în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României, a fost readusă în această vară la Biserica Sfântul Gheorghe Nou şi repusă deasupra mormântului domnitorului Constantin Brâncoveanu.

(w882) candela 2

Rubrica Vistieria darurilor vă aduce partea a IV-a din materialul Antim Ivireanul şi Constantin Brâncoveanu. O întalnire providenţială. Realizator Paula Tăbîrcă

(w882) universul

Producător: Estela Dincă

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!


11:00 Dosar România

*Dezbatere: Securitatea la români.

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)

13:00 Ora regelui

Tradus de cercetătorul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, și având notele scrise de istoricul Tudor Vișan-Miu, volumul ”Însemnări zilnice. 1932” este o adevărată comoară pentru cei interesați de istoria țării. Cartea-mărturie, scrisă sârguincios de Regina Maria a României, este una dintre cele mai interesante din această serie, tumultosul an 1932 fiind redat din perspectivă personală.

Proiectul de cercetare “Istorii deturnate-destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist” a fost realizat de Muzeul Naţional Cotroceni, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și studenți la istorie și la arhitectură. Destinele a șapte personalități ale politicii și culturii interbelice, supuse represiunii comuniste au fost aduse în fața publicului, prin poveștile locuințelor și ale proprietarilor lor, conturate pe fondul unei Românii profund marcate de comunism.

Custodele Coroanei române a acordat Înaltul Patronaj Federației de Canotaj. În cadrul ceremoniei de la Castelul Peleș, Majestatea Sa Margareta a conferit învestituri regale unor personalități române din țară, dar și Germania și Elveția.

Prezintă Bogdan Șerban-Iancu

Producător Lidia Voicu

 
Vizită regală în Irlanda

Vizită regală în Irlanda

publicat: sâmbătă, 12 iulie 2025

Sâmbătă, 19 iulie, la „Ora Regelui”, vom călători, împreună cu Familia Regală, în Irlanda.  Vom afla ce îi atrage pe mulți români la capătul de ...

Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

 

#tvr1