loader
Foto

Despre Canonul Sfântului Andrei Criteanul şi Patriarhii din perioada comunistă

„Universul credinţei” a adus, în prim-plan, importanţa canonului Sf. Andrei Criteanul, dar şi un documentar despre Patriarhii Nicodim Munteanu, Justin Moisescu, Justinian Marina şi Teoctist Arăpaşu. Duminică, 2 aprilie, de la 8:10, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

 

Universul credinţei

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În rubrica File de jurnal, vă prezentăm Canonul Sfântului Andrei Criteanul, citit la Schitul Darvari din Bucureşti.

Acest canon se citeşte în primele patru zile din prima săptămână a Postului Paştilor şi integral în joia din săptămâna a cincea, fiind numit şi Canonul cel Mare.

(w882) universul

Este un imn liturgic de o frumuseţe unică. Încă din prima zi Postului Mare, rugăciunile acestei slujbe îi oferă credinciosului cheia înţelegerii asupra drumului pe care îl are de parcurs până la Învierea Domnului.

Îndemnul canonului este smerenia, pocăinţa, iertarea, rugăciunea şi înnoirea vieţii. Pildele din Vechiul şi Noul Testament sunt un îndreptar cu o reală pedagogie duhovnicească pentru viaţa creştinului.

La Dialogurile dimineţii, Răzvan Bucuroiu vorbeşte cu istoricul George Enache şi cu purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, despre Anul Patriarhului Justinian Marina.

(w882) Preaferici

Justinian Marina, pe numele de mirean Ioan Marina, (n. 22 februarie 1901, Suieşti, judeţul Vâlcea - d. 26 martie 1977, Bucureşti) a fost al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, între 1948 și 1977. A fost Patriarhul care a acceptat colaborarea dintre Biserica Ortodoxă şi autorităţile comuniste.

Îl ajutase pe liderul comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej să se ascundă în casa parohială din Râmnicu Vâlcea, în urma evadării acestuia din lagărul de la Târgu Jiu, în anul 1944.

În continuarea emisiunii, vă invităm să urmăriţi un documentar despre viaţa Patriarhilor Români din perioada comunismului - Nicodim Munteanu, Justin Moisescu, Justinian Marina şi Teoctist Arăpaşu. Realizator Cristina Andrei.

(w882) Patriarhul(w882) Patriarhul(w882) Patriarhul

Jurnalişti emisiune: Răzvan Bucuroiu, Andrei-Victor Dochia, Rafael Udriște, Corneliu-Vlad Matache, Ciprian Dumea, Paula Tăbârcă, Ion-Lucian Ciucu, Cristina Ionescu, Anna de Hillerin

Producător: Cristina Andrei

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.

Descărcaţi aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă: Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producători: Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
Oricât de atroce ar fi vremurile, umanitatea dăinuie. „Puterea binelui”, un documentar în premieră la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Cu doar câteva zile înainte de 8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii, la „Ora Regelui”, urmărim un documentar despre cea mai mare organizație ...

Răspunderea penală a persoanei juridice

Răspunderea penală a persoanei juridice

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt măsurile ce pot fi luate împotriva persoanei juridice acuzate de săvârşirea unor infracţiuni cu consecinţe grave? Când pot fi dispuse ...

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" vă invită să urmăriţi sâmbătă, 27 aprilie, la TVR 1, de la ora 7:00, o ediţie în care vom afla detalii ...

 

#tvr1