loader
Foto

Castele, pictură și marionete - lecțiile "Teleenciclopediei"

"Teleenciclopedia" de vacanță ne-a invitat la noi "lecții" sâmbătă, 20 iulie, la TVR 1, TVR HD și online pe TVR+, de la ora 18.30. Sumarul ediției ne-a deschides file despre arte și științe naturale.

 

Teleenciclopedia

* Diego  Velazquez – Las Meninas

Sub tablourile din fundal, se evidențiază, prin luminozitate, unul cu figurile lui Filip al IV-lea şi a soției sale, Maria Ana de Austria. Însă ele nu sunt reprezentate pe o pânză, ci se reflectă într-o oglindă. Iată indiciul care ne dezvăluie subiectul picturii lui Velázquez. „Oglinda avea scopul de a atrage în interiorul tabloului ceea ce era străin acestuia.” –  remarca filosoful francez Michel Foucault.

(w882) Velazquez

Podişul Deosai

În Deosai, al doilea podiş ca altitudine (4.114 metri), după Chang-tang (Tibet), prioritară este oprirea incursiunilor etnicilor gujjar în cei 1.400 de km2 ai sanctuarului din zona centrală a rezervației, unde tăierea necontrolată și excesivă a arbuștilor, folosiți drept combustibil, împiedică refacerea vegetaţiei. Răspunderea salvării și protejării „Tărâmului Uriaşilor” aparține, în primul rând, autorităţilor şi locuitorilor din Gilgit-Baltistan.

(w882) deosai

* Constructorii de castele

Castelele europene au început să capete înfățișarea familiară nouă abia în secolul al XI-lea. Cele timpurii, din lemn şi pământ – dispărute demult– erau înălţate pe movile naturale sau artificiale, denumite motte. În mijloc aveau un turn de observaţie, iar de jur-împrejur un șanț adânc şi un zid din pământ.

Până la Cucerirea Normandă din 1066, anglo-saxonii nu deţineau castele, nici cai de luptă.

(w882) castel pe

* Despre jucării. Marionetele

Odinioară, păpuşile personificau spirite şi zeităţi, iar oamenii le idolatrizau. Marionetele au avut un succes enorm, odată cu apariția lor în Italia, la mijlocul secolului al XV-lea.

***

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător: Oana Haşegan

21:00 Gala umorului

*Prezintă: Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba

Gala umorului, una dintre cele mai longevive productii ale Televiziunii Române din epoca modernă, vă propune în continuare întâlnirea cu marii actori ai Generaţiei de Aur în scheciuri celebre, momente şi schiţe comice.

Jurnalist Iulia Ioanitoaia

Producător Cosmin Dumitru

22:30 Vis sau realitate?

Prezintă Sebastian Felix Topescu

În acest nou sezon, Basti Țopescu îşi propune să fie și mai aproape de telespectatori, oferindu-le o pauză pentru a visa. În fiecare ediție, Basti se transformă în „creatorul de visuri”, invitând câte o celebritate să pășească alături de el în lumea fanteziei, pentru a-și împlini visul cel mai nebunesc pentru o zi. Datorită formatului nou și calității emisiunii, "Vis sau Realitate" a fost nominalizată la categoria “Original Formats” în cadrul premiilor “Pitch and Play Live!” și se bucură de un succes în continuă creștere.

Invitat Dan Frînculescu

Regizor Iulia Stoian
Producător tv Mihai Răzuş

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1