loader
Foto

Galerie foto

Castelele cruciate şi teama de pisici – subiecte la „Teleenciclopedia”

Sâmbătă seara înseamnă, de o jumătate de secol şi pentru zeci de milioane de oameni, întâlnirea cu lecţiile Teleenciclopediei. Am mers din nou în băncile clasei TVR 1 pe 24 octombrie, de la ora 18:50.

 

Teleenciclopedia

Ediția este disponibilă online pe TVR+, timp de 7 zile de la data difuzării.

Sumarul ediţiei din 24 octombrie a Teleenciclopediei ne poartă din Italia în Antile, cu popas în lumea felinelor:

(w882) Teleencicl

Comori toscane. Lucca şi Camaiore

Ctitorită în veacul al VI-lea, Catedrala Sfântul Martin din orașul Lucca, a fost sfințită în anul 1070 A.D. de arhiepiscopul Anselmo da Baggio, viitor papă. Mai târziu, la începutul secolului al XIII-lea, faţada catedralei a fost, iarăși, renovată – după planurile arhitectului Guidetto da Como, care i-a adăugat elemente bizantine și arabe.

Scandinavia

În pădurile nordice ale Finlandei, o femelă de urs brun (Ursus arctos) explorează întinderile albe, nelipsite de primejdii. În lungile luni de iarnă, nu a lenevit, ci a născut trei pui. Coasta neospitalieră a Islandei pare să fie un excelent ,,sălaş” pentru o vulpe polară (Alopex lagopus) şi cei zece pui ai săi.

Castele cruciate

Shobak, primul castel cruciat, denumit inițial Montréal, a fost zidit în anul 1115. Se spune că, însuși regele Balduin a lucrat optsprezece zile, cot la cot cu constructorii.

Manglierul medalie

Guadelupa, teritoriu francez din arhipelagul Antilele Mici, are o vegetaţie luxuriantă. În cele două golfuri, care conturează Grande-Terre – numite Grand şi Petit Cul-de-sac Marin – se află ţinutul mangrovelor. Aici se înalţă semeţ manglierul-medalie.

Ailurofobia

Ultima lecţie de sâmbătă, 24 octombrie, este despre ailurofobie, adică o formă de fobie manifestată prin teamă exagerată și nemotivată de...pisici.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan. O emisiune de Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare. Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

15:00 Opre Roma

* Emisiune cu şi despre comunitatea romă

Despre recunoasterea meritelor artistilor romi, femei lautarese, un muzeu virtual dedicat istoriei acestei etnii si despre muzica de ascultare, la racoare : Shamanelism, un proiect inedit al Institutului Goethe.

La interviul editiei, va fi alaturi de noi Iulian Stoian, sef serviciu politici publice in cadrul Agentiei Nationale pentru romi. Vom povesti despre proiectele acestei institutii si rolul pe care il joaca in promovarea etniei.

Producători: Oana Cârligel Crețulescu, Anamaria Tecuceanu Bobe

15:55 EURO polis

*Emisiune despre comunitățile etnice din România

Muzica și dansul la minoritățile nationale si povești din Sulina.

Producător Nicoleta Epure

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1